"Meitenes ar peņiem" un "puiši ar vulvām" – ko par plaši apspriestās bērnu grāmatas "Tur lejā" saturu saka speciālisti?

Sociālajos tīklos viedokļu vētru kārtējo reizi izraisījusi bērnu grāmata, kuras saturs pieskaras seksuālās veselības tēmām. To, ka šoreiz aiziets par tālu, atzīst arī daži, kuri sevi citādi dēvē par pietiekami progresīviem.
Grāmata Tur lejā tulkota no vācu valodas. Foto: ekrānuzņēmums no Petergailis.lv.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Grāmata "Tur lejā" tulkota no vācu valodas. Foto: ekrānuzņēmums no Petergailis.lv.

Runa ir par SIA "Pētergailis" tirgoto grāmatu "Tur lejā". Internetā tā pieejama sadaļā "literatūra bērniem", par 7,90 eiro.


"Bērniem ķermenis ir kā instruments, ar kuru piedzīvot pasauli un sevi pašu. Un dzimumorgāni ar saviem daudzajiem nervu galiem un interesanto izskatu sagādā daudz aizraujošu iespaidu. Tāpēc nav pārsteigums, ka intīmā zona daudziem bērniem šķiet visinteresantākā ķermeņa daļa, kuru viņi – vai nu vienatnē, vai kopā ar citiem bērniem – vēlas izzināt," teikts grāmatas aprakstā.

 

Skaidrojot grāmatas jēgu, piebilsts arī, ka bērniem ir jāiemācās vārdi, lai pateiktu, ka, piemēram, spēlējoties viņi atsituši savu intīmo zonu.

 

Teikts, ka vārdi, kas nosauc intīmo zonu, palīdz atvairīt uzbrukumus vai ļauj pēc seksuālas vardarbības vērsties pēc palīdzības.

Līdzās pareizai terminoloģijai grāmata arī iedrošināšot bērnus kļūt radošiem un bez kauna, "rotaļīgi un patstāvīgi, ar prieku izzināt savu ķermeni".

 

Psiholoģe aicina vecākus grāmatu nepirkt un tā vietā vērsties Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā

Psiholoģe, kognitīvi biheiviorālā terapeite Gunita Kleinberga savos sociālo tīklu ierakstos aicina vecākus un pedagogus šīs grāmatas sakarā veikt trīs darbības:

  • "nepirkt grāmatu,
  • uzrakstīt iesniegumu Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai! Bez iesnieguma inspekcija nevar izvertēt vai rīkoties! Es šodien to izdarīju, lai grāmata nebūtu pirmsskolās un sabiedrība tiktu kvalitatīvi informēta! 
  • noklausīties sarunu LR1 “Krustpunktā Lielā intervija: bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs” un izprast – saruna ir ļoti izskaidrojoša."

 

Māca arī par peņiem, klitoriem un transpersonām

Taču aprakstā nav bilsts ne vārda par to, ka grāmatā tiek runāts arī par "meitenēm ar peņiem" un "puišiem ar vulvām", mācīts, kas ir klitors un peņa galviņa, kā arī – kas notiek, ja tiem pieskaras. "Liekas ļoti patīkami," pamāca bērnu grāmata.

 

Vēl tiek cilāta arī transpersonu un interseksuāļu tēma. Ieteikts lietot tādus jēdzienus onte un tankulis, lai apzīmētu tantes un onkuļus, kuri nav ieliekami nedz vīrieša, nedz sieviešu kategorijā.

Reklāma
Reklāma

 

"Grāmatā aprakstīta bērnudārzniece, kas grib izzināt ķermeņa atšķirības, bet es nespēju savai četrus gadus vecajai meitai izlasīt visu grāmatu, manuprāt, tomēr nav īsti paredzēta dārziņa auditorijai," 

portālā "X" raksta kāda sieviete, kura grāmatu iegādājusies.

Viņa nav vienīgā, kuru pārsteidzis bērniem domātās grāmatas saturs. To saasināti uztvēruši daudzi, norādot, ka nespēj noticēt, ka bērnu grāmatā tiešām runāts par klitoriem, peņiem un šobrīd asi apspriesto dzimtes identitātes tematiku.

Pamanāms, ka arī tie, kuri sevi dēvē par progresīvi noskaņotiem un liberāliem, pat ar pūlēm nespēj pieņemt šādu saturu.

 

Bērnus nevar izolēt no šīs informācijas

Taču sociālo tīklu diskusijās netrūkst arī apgalvojumu, ka grāmatas saturs ir normāls, ka ar bērniem ir jārunā par šīm lietām, un, ka "cepiens" par kārtējo bērnu grāmatiņu ir nepamatots.

Dalās arī dažādu ekspertu, viedokļa līderu domas par no vācu valodas tulkoto grāmatu.

 

"Lasot komentārus, man rodas iespaids, ka pieaugušie nav gatavi saņemt šādu informāciju un tas arī rada pretestību un sašutumu! 

Bērnus no seksuāla rakstura informācijas šodienas pasaulē izolēt nevar, tāpēc būs labāk , ja šādu informāciju viņi saņems kontrolēti un ar jēdzīgu skaidrojumu, nevis no citiem apšaubāmiem avotiem.

Kritika tikai norāda, ka sabiedrībai pašai pietrūkst tabu seksuālo zināšanu un izpratnes par seksualitāti! Bērni tāpat masturbēs, izdos šādu grāmatu vai nē, bet man likas, ka būs labāk , ja viņi sapratīs ko dara un kāpēc, un sapratne nāks no tuviem un uzticamiem cilvēkiem un nevis tiks salasīta uz ielas no apšaubāmiem avotiem!" Jauns.lv uzrunāts, pauda seksologs Dr. med. Dainis Balodis, kurš  savā karjerā pievērsies pētījumiem par seksuālajiem traucējumiem, seksuālo veselību un izglītību.

 

Ar bērniem par seksualitāti ir jārunā, jautājums – ar kādiem vārdiem, kad un kā 

“Ar bērniem par ķermeņa attīstību, tā pārmaiņām un sajūtām ir jārunā. Tāpat bērniem jāzina savu dzimumorgānu bioloģiskie nosaukumi,” norāda vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Dzimumorgānu nosaukumus bērnam jo īpaši svarīgi zināt gan tāpēc, lai komunicētu par veselības jautājumiem, gan, lai pasargātu sevi no dzimumnoziegumiem. Organizācijas vadītāja atgādina par medijos pirms pāris gadiem izskanējušo gadījumu ārzemēs, kur meitene skolotājai gājusi stāstīt, ka “onkulis nolaizīja manu cepumiņu”, taču skolotāja nesaprata, ka runa ir par seksuālu izmantošanu. 

 

Tāpat Inga Akmentiņa-Smildziņa akcentē, ka ir jāatbild uz bērna uzdotajiem jautājumiem, ja tādi radušies: “Ja bērns vecākam jautā par seksualitāti, uz jautājumu obligāti ir jāatbild un jāatbild viņam saprotamā valodā. Ja vecāks atbildi nesniegs, bērns to tāpat meklēs un atradīs, tikai jautājums – kur.” Vienlaikus organizācijas vadītāja aicina vecākus rūpīgi izvērtēt materiālus, ko izglītošanas nolūkos lasa savam bērnam – ir temati, kas pārrunājami vēlākā vecumposmā vai, kad bērns jautā, pretējā gadījumā mazu bērnu tie drīzāk var sabiedēt, nevis izglītot.

Saistītie raksti