Jauni stāsti veļu laikam “Nemierīgās dvēseles”

Krēslaino rudens vakaru noskaņās pie lasītājiem nonācis jau iepazītā un ievērību guvušā pašmāju rakstnieka Gunta Tālera jaunākais veikums – stāstu krājums “Nemierīgās dvēseles. Veļu laika stāsti”.
Stāstu norises vietas – mūsu pašu Kurzemes meži un purvi, slīkšņas, dumbrāji.

FOTO: Publicitātes foto

Stāstu norises vietas – mūsu pašu Kurzemes meži un purvi, slīkšņas, dumbrāji.

Pētot latviešu folkloru un tajā sastopamās mītiskās būtnes, uzklausot ģimenes un paziņu nereti neizskaidrojamos pieredzējumus un to visu savijot fantāzijas līkloču virpulī, autors meistariski, izsmalcināti un teju kinematogrāfiskā manierē uzbur notikumus, kuri risinās miglainajā un neizdibināmajā veļu laikā, un aicina iegrimt piedzīvojumos kopā ar stāstu varoņiem: dzīvot līdzi intrigai detektīvžanra tradīcijās, risinot mīklainus cilvēku pazušanas gadījumus meža biezoknī; apmeklēt dēmonisku spēku apsēstu muižu un iejusties viduslaiku pasaulē; ielavīties sensenās, varbūt ar nolūku pamestās kapenēs, nevilšus augšāmceļot tādas viņsaules radības, kuras labāk nevajadzētu traucēt; sadabūt pītu groziņu un sēņu nazīti un, neko ļaunu nenojaušot, azartiski doties bekās uz gluži nepazīstamu purvu; slēgt tik drūmas derības, kādas var iešauties prātā tikai miglas caurvītos tumšos rudens vakaros.

 

Stāstu norises vietas – mūsu pašu Kurzemes meži un purvi, slīkšņas, dumbrāji – rudeņos šķiet mistiskas un mītiskas auras ieskautas, un 

 

pat tikai nokrakšķējis zars, čīkstošs koks vai noslēpumains putna sauciens nereti izsauc šausmu trīsas, 

 

un nākas teju vai piespiest sevi atskatīties. Ja nu aiz muguras kāds stāv?
 

Reklāma
Reklāma

Lasītājam atliek vien uzvārīt karstu tēju, ietīties siltā segā, atbilstošas noskaņas radīšanas nolūkos aizdegt sveci un doties ceļojumā uz nezināmo un vilinošo. Un pašam spriest, vai atainotie šķietami pārdabiskie gadījumi tiešām ir pārdabiski, vai tikai līdz nāvei nobiedēta un satraukta prāta fantāzijas auglis: sarkanās acis zālē var piederēt zaķim, baisās skaņas patiesībā izrādās pūces dziesma, bet miglainie, rēgiem līdzīgie tēli, kuri paceļas no akača, – gluži parasta dabas parādība...
 

Īpašus akcentus grāmatai piešķīris mākslinieks Artūrs Bērziņš – veidojot vāka dizainu un ilustrācijas, stāstu varoņu pieredzētais ir iedzīvināts arī vizuāli.
 

Guntis Tālers (Zariņš) veiksmīgi debitēja Apgāda Zvaigzne ABC romānu konkursā ar romānu “Pēdējais klients” (2022), kurš ieguva pirmo vietu un jau iemantojis daudzu lasītāju atzinību. 
Rakstnieks dzīvo un strādā Tukumā un literāro talantu slīpējis Latvijas Rakstnieku savienības prozas meistarklasēs.
 

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

Saistītie raksti