Notiks “Latvijas Grāmatu izstāde 2022”, tajā īpaši gaidīti mazie lasītāji

Jau šajā nedēļas nogalē – no 11. līdz 13. martam – Ķīpsalā notiks “Latvijas Grāmatu izstāde 2022”, uz kuru īpaši gaidīti mazie lasītāji. Bērni varēs satikt un aprunāties ar iemīļotu grāmatu autoriem un varoņiem, nofotografēties kopā ar viņiem un iegūt autogrāfus. Būs arī vairākas grāmatu pirmizrādes.
Grāmatu izstāde šogad notiks no 11. līdz 13. martam kā ierasts – Ķīpsalas izstāžu hallē.

FOTO: Publicitātes foto

Grāmatu izstāde šogad notiks no 11. līdz 13. martam kā ierasts – Ķīpsalas izstāžu hallē.

Grāmatas “Zvēru barošanas” pirmizrāde

Klāt ir grāmata, ar ko gribēsies papildināt bērnu literatūras plaukta “zelta stūrīti”. 12. martā plkst. 13.00 uz izstādes Lielās skatuves notiks Ineses Paklones jaunās grāmatas “Zvēru barošana” atvēršanas svētki. Ar maza zēna vērīgajām acīm grāmata ļauj noraudzīties dzīvnieku pusdienošanas paradumos. Dzejoļi priecē ar trāpīgām, izzinošām detaļām, tie valdzina ar skanīgo valodas plūdumu un negaidītām atskaņām. Ko pusdienās ēd ašie un lēnīgie, pūkainie, spalvainie, strīpainie? Noskaidro izstādē, jo Ķīpsalā varēs satikt gan autori, gan mākslinieci Gundegu Muzikanti, kuras papīra griezuma tehnikā veidotās dzīvnieku ilustrācijas rotā jauno grāmatu.

 

Dzejas krājuma “Zvirbulim nenāk miegs” atvēršanas svētki

Izdevniecība “Pētergailis” izstādē piedāvā satikt un aprunāties ar vēl vienu lielisku latviešu bērnu literatūras rakstnieku – Māri Runguli. 12. martā plkst. 13.00 uz Lielās skatuves notiks dzejas krājuma “Zvirbulim nenāk miegs” atvēršanas svētki. Jaunā grāmata ir ne vien saistoša lasāmviela, kas uzlabo katra lasītāja latviešu valodas prasmes, pilnveido fonētiku, attīsta tēlaino domāšanu un iztēli, bet arī parāda, kā veiksmīgi turpinās latviešu klasiskās bērnu dzejas tradīcija. Izstādē varēs satikt arī grāmatas mākslinieci Viviannu Mariu Staņislavsku.

 

 

Iepazīšanās ar “Ineses māju” un “Atmiņu kasti”

Arī “Liels un mazs” izstādes apmeklētājiem ir sarūpējis jaunumu – dzejnieces Guntas Šnipkes grāmatu ar arhitektes un ilustratores Annas Vaivares ilustrācijām “Ineses māja”. Autore stāsta par māju, kuras projektu viņai lūdz dzejoļa varone Inese. Daudziem ir priekšstats, ka arhitekts tāpat vien piesēžas pie galda un uzzīmē mājiņu, kādai tai būtu jāizskatās, un celtnieki var ķerties pie būvēšanas. Taču noskaidrojas, ka šis process ir daudz sarežģītāks. Kāds? Noskaidro izstādē! Savukārt “Dienas Grāmata” iepazīstinās ar Lilijas Berzinskas jaunāko veikumu – grāmatu “Atmiņu kastē”, kuras notikumi virknējas ap uzticamo draugu četrotni – žiperīgo lietu kārtotāju Sipriki, racionālo domātāju Acaini, ēdelīgo labsirdi Krakānu un nerimtīgo fantastu Liedaga Trusi. 

 

Satikšanās ar rakstnieku un ceļotāju Zigmundu Bekmani

Kad sunenīte Heidi atnes mājās blusu, piecus gadus vecā Sonora dodas neticamā piedzīvojumā. Kopā ar mazo, bet stipro Blusu viņa nokļūst gan uz Mēness, gan savā vārdā nosauktajā tuksnesī Ziemeļamerikā, gan Antarktīdā, lai kopā ar profesoru Karlsonu iepazītu pingvīnus. Un ar to ceļojums vēl nav galā... Kā tas izvēršas? Noskaidro pie grāmatas “Apkārt pasaulei blusas mugurā” autora Zigmunda Bekmaņa, kas 13. martā plkst. 11.00 viesosies uz Lielās skatuves. Starp citu, šo grāmatu ceļotājs ir veltījis savai meitiņai!

 

Jura Zvirgzdiņa mākslinieciskie autogrāfi

Rakstot grāmatu “Rijīgā čūska un gudrā pele”, bērnu autoram Jurim Zvirgzdiņam ir izdevies panākt, ka bērni to klausās ieplestām mutēm. Stāstā par čūsku un peli tieši zvaniņa “dzinn, dzinn”, pulksteņa “tik, tak”, kafijas dzirnaviņu ”rrrr”” un šujmašīnas “cik, cak” piešķir vēstījumam gan savdabīgu ritmu, gan īpatnu poētismu. Mazie lasītāji 12. martā no plkst. 12.00 līdz 14.00 izdevniecības “Pētergailis” ekspozīcijā varēs satikt gan rijīgo čūsku, gan gudro peli, gan arī saņemt paša autora autogrāfus.

 

Grāmata bērniem par 1944. gada karu

13. martā plkst. 11.00 uz Lielās skatuves norisināsies saruna ar igauņu rakstnieku Juhani Pitsepu un latviešu mākslinieci Gundegu Muzikanti par viņu kopīgi radīto grāmatu “Ir mēness zelta kuģis”. Šī bērnu grāmata ir par 1944. gada karu, kad tūkstošiem Igaunijas un Latvijas iedzīvotāju pameta savas mīļās mājas, lai bēgtu pāri jūrai uz Zviedriju. Bēgļu laivās bija arī daudz bērnu. Viņu rotaļas pēkšņi aprāvās, jo bija jādodas bīstamā ceļojumā vētrainajā Baltijas jūrā. Starp citu, šī grāmata 2021. gadā ieguva Igaunijas Kultūrkapitāla gada balvu bērnu literatūras kategorijā un Virumā literatūras balvu kā gada labākais vēstures tēmai veltītais darbs.

 

Noskaties Leļļu teātra izrādi!

Arī bruņinieks ir tikai cilvēks, un arī viņam, tāpat kā tev, ļoti garšo konfektes. Tātad – arī viņu piemeklē zobu sāpes! Tieši par šo faktu ir Leļļu teātra izrāde “Bruņinieks, kuram sāpēja zobi”, kuru sestdien, 12. martā, plkst. 15.00 konferenču zālē Nr. 3 varēs noskatīties gan liels, gan mazs. Savukārt Sergeja Timofejeva grāmatu “Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi", kurai ilustrācijas ir radījusi Rūta Briede un pēc kuras motīviem šī izrāde ir iestudēta, varēs iegādāties bērnu grāmatu izdevniecības “Liels un mazs” stendā.

 

Reklāma
Reklāma

Iepazīsti plašo spēļu pasauli!

Visās trīs izstādes dienās interesenti varēs iepazīt aizraujošo spēļu pasauli – doties Katanas ieceļotāju piedzīvojumos, būvēt seno Karkasonas pavalsti, slidināt stilīgos pingvīnus, glābt pasauli, likt puzles, tādējādi attīstot gan pirkstu muskulatūru, gan runātprasmi. “Brain Games” ekspozīcijā varēs sastapt galda spēļu skolotājus, kas iemācīs jaunas spēles un atgādinās jau zināmo spēļu noteikumus. “Muzle” prezentēs jaunumu – lielas interaktīvās spēles tāfelei “Mežs”, “Mežs ziemā”, “Pļava” un “Dārzs”.

 

Diskusija par bērnu audzināšanas grāmatām

“Ja tu tā saki...” – tā nodēvēta diskusija par bērnu audzināšanas grāmatām, kas 12. martā plkst. 15.00 norisināsies uz izstādes Lielās skatuves. Vecāki, vecvecāki, skolotāji un citi interesenti aicināti klausīties un diskutēt par izjūtām, kas rodas, lasot grāmatas par bērnu audzināšanas tēmu, piemēram, vainas sajūtu, bērnu drošību, vecāku atbildību. Diskusijā piedalīsies piecu bērnu mamma, bloga “espats.lv” autore, Montesori pedagoģe Viktorija Ozola un divu bērnu tētis, biedrības “Tēvi” nodarbību vadītājs Lauris Bokišs. Pasākumu vadīs raidieraksta “Piedzīvot lappuses” veidotāja Aija Bremšmite, kuras mērķis ir noskaidrot – ko ir vērts gaidīt no bērnu audzināšanas grāmatām. Noslēgumā būs viedokļu apmaiņa par latviešu valodā izdotajām krievu autores Annas Bikovas grāmatām.

 

Ilgi gaidītie Grāmatu svētki ir klāt!

No 11. līdz 13. martam lieliskas grāmatas “Latvijas grāmatu izstādē 2022” piedāvās “Jāņa Rozes apgāds”, “Dienas grāmata”, “Latvijas Mediji”, “Pētergailis”, “Jumava”, “Liels un mazs”, “Mansards”, “Zinātne”, “Izdevniecība Avots”, “Madris”, “MicRec”, “SolVita”, biznesa augstskolas “Turība” izdevniecība, mūzikas ierakstu izdevniecība “UPE” un citi. “Latvijas Grāmatu izstāde” piedāvās daudzpusīgu kultūras programmu. Skatiet:  www.bt1.lv/lbf/visit.php#events

 

 

“Latvijas Grāmatu izstādi” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju. 

 

Izstādes darba laiks:

11.–12. marts   10.00–18.00

13. marts          10.00–17.00

 

Biļešu cenas

Ieejas biļete – 3 €

Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas

 

Ar “Latvijas Grāmatu izstādes” biļeti var apmeklēt arī izstādi “Skola 2022” un 12., 13. martā arī izstādi “PetExpo 2022”. 

 

Derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts (ar QR kodu) un personu apliecinošs dokuments pie ieejas Izstāžu centrā būs jāuzrāda personām no 18 gadu vecuma.

 

Autostāvvieta – 3 €