Jauns romāns fantāzijas cienītājiem – “Rīgas raganas”

Rakstniece Linda Nemiera jau ir labi pazīstama gan lasītājiem, kurus saista fantāzijas žanrs, gan bērniem – desmit gadu laikā, kopš autore uzsāka publicēties, izdoti septiņi romāni un divas bērnu grāmatas. Nu iznācis jaunākais rakstnieces romāns – “Rīgas raganas”.
Aizraujošs vēstījums un apburoša galvenā varone, mazliet mistikas, mazliet vēstures un daudz piedzīvojumu – to visu atradīsiet jaunākajā Nemieras darbā. Foto: Eduards Groševs

FOTO: Publicitātes foto

Aizraujošs vēstījums un apburoša galvenā varone, mazliet mistikas, mazliet vēstures un daudz piedzīvojumu – to visu atradīsiet jaunākajā Nemieras darbā. Foto: Eduards Groševs

Ceļu literatūrā rakstniece sāka ar klasiskās fantāzijas romānu diloģiju “Vilcenes stāsts” un “Lidojums”, bet īpašu popularitāti lasītāju vidū ieguva ar četru romānu sēriju (“Kaķa lāsts”, “Kaķis maisā”, “Kaķa koncerts” un “Kaķis otrpus ielai”) par jaunu reklāmas darbinieci Leonīdu Fēliksu, kura negadījuma rezultātā iemanto spējas pārtapt par kaķi, kā arī īpatnēju un neparastu talantu, kas ļauj viņai kļūst par mītisko būtņu pasaules detektīvzvaigzni… Turklāt šī mītiskā pasaule ir tepat mums apkārt – Rīgā un mazpilsētās, Latvijas laukos, tuvākās un tālākās Eiropas valstīs – jāprot tikai ieraudzīt. 


Saskatīt mītisko un neparasto tuvākajā apkārtnē un aprakstīt to aizraujošā piedzīvojumu sižetā Linda Nemiera turpina arī savā jaunākajā, tikko izdotajā grāmatā “Rīgas raganas”. Šoreiz romāna iedvesmai kalpojusi Latvijas galvaspilsētas jūgendstila arhitektūra un tās bagātīgā vēsture. Romānā autore piedāvā iepazīt Rīgas unikālo kultūrvēsturisko mantojumu, pētot to ar jaunas rīdzinieces Ievas Mellupes acīm. Ieva ir jauna, šķietami parasta mūsdienu sieviete, taču viņas dzimtā teju visi ir apveltīti ar dažādām pārdabiskām dotībām. Pašas Ievas talants ir sazināties ar mirušajiem, un to viņa liek lietā, tā sakot, profesionāli – noskaidrojot noslēpumus un izzinot informāciju no tiem, ar kuriem citādi sazināties vairs nav iespējams. Taču reiz kārtējā “darba saziņa” izvēršas pavisam citādi, nekā ierasts – nesen mirušās biroja darbinieces Alises Annas spoks izturas īgni, atsakās sadarboties un turklāt uzvedas rēgam netipiski taustāmā veidā. Ieva nojauš, ka ar aiz tā visa stāv kāds noslēpums, un viņai ir taisnība. Taču viņa nevar ne iedomāties šī noslēpuma patiesos apmēros, kā arī to, cik dziļi vēsturē tas ietiecas. 


Romāna “Rīgas raganas” darbība norisinās vienlaikus divās laika līnijās: mūsdienās un 20. gadsimta sākumā, kad Rīgā uzplaukst jūgendstils. 

 

Šai laikposmā romānā sastapsim vienu no Rīgas slavenākajiem mēriem Džordžu Armitstedu, nacionālā romantisma ieviesēju arhitektūrā Eiženu Laubi, mistiķi Eiženu Finku un citas vēsturiskas personas. Savukārt 21. gadsimta sākuma Rīgā Ieva Mellupe cenšas izprast, kādu mistēriju sevī slēpj galvaspilsētas centra namu dekoratīvās fasādes. Šai izpētē viņa atklās gan draugus, gan ienaidniekus – un šo to arī pati par savu neparasto ģimeni. 


Romāns “Rīgas raganas” ir vērtīga un saistoša lasāmviela, jo, vedot lasītāju intriģējošu piedzīvojumu ceļā, tas vienlaikus mudina palūkoties uz pilsētas arhitektūru no cita skatpunkta, veicinot interesi par Latvijas galvaspilsētas vēsturi un tai nozīmīgām personām. Šī būs lieliska lasāmviela gan jauniešiem, gan citu paaudžu lasītājiem. Turklāt esam spiesti brīdināt – romāna lasīšanas laikā un arī pēc tam pa Rīgas centru noteikti staigāsiet augstu paceltu galvu, cenšoties saskatīt fasāžu rotājumus. Ja nu kāds no slepenajiem kodiem tomēr palicis neatšifrēts?

Reklāma
Reklāma


Grāmatas tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds. 

 

Pieejama arī e-grāmata.