"Cukursaldā" – mūsdienīgs un dzīvespriecīgs attiecību romāns

Attiecības un ar tām saistītās problēmas ir daudzu rakstnieku uzmanības centrā – tām veltīti gan romantiski, gan skarbi vēstījumi, kas visbiežāk koncentrējas uz īstas mīlestības meklējumiem un šķēršļiem ceļā uz to. Retāk autori pievēršas norisēm, kas aktualizējas pēc tam, kad “pasaka laimīgi beigusies”, īstie cilvēki satikušies un uzsākuši kopdzīvi. Aiz “laimīgi mūžu mūžos”, protams, slēpjas ne mazāk problēmu kā pirms tam, un tieši šim aspektam savu jaunāko romānu “Cukursaldā” veltījusi rakstniece Gunita Krilova.
Romāna centrā ir “cukursaldā” – jauna sieviete Eva, kuras vīram Druvim ir bērns no iepriekšējās laulības un kura cenšas savā ģimenē radīt pasakainu miera ostu visiem – vīram, pameitai, savam mazulim...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Romāna centrā ir “cukursaldā” – jauna sieviete Eva, kuras vīram Druvim ir bērns no iepriekšējās laulības un kura cenšas savā ģimenē radīt pasakainu miera ostu visiem – vīram, pameitai, savam mazulim...

Autores pirmais romāns “Driftā tikai lēdijas” nāca klajā 2019. gadā un bija veltīts idealizācijas tēmai – trīs draudzenes vecumā “trīsdesmit plus” meklēja savu vietu laikmetā, kad, šķiet, sievietei savā dzīvē jāspēj sabalansēt it viss, vienlaikus esot lieliskai sievai, mātei un darbiniecei. Romāns “Cukursaldā” savā ziņā turpina šo domu, taču vienlaikus pievēršas arī citām aktuālām tēmām. Romāna centrā ir “cukursaldā” – jauna sieviete Eva, kuras vīram Druvim ir bērns no iepriekšējās laulības un kura cenšas savā ģimenē radīt pasakainu miera ostu visiem – vīram, pameitai, savam mazulim... Tomēr vai Eva, cenšoties būt laba visiem, atcerēsies arī pati par sevi?

 

Romāna autore Gunita Krilova. Foto: Ance Krilova

 

Autore atzīst: “Romānā “Cukursaldā” daudz tiek aprakstīts grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laiks. Man bija ļoti svarīgi runāt par to diezgan tieši, lai, no vienas puses, es varētu norunāt no sevis pašas piedzīvoto trauksmi, un, no otras puses, iedrošinātu citas jaunās māmiņas, pirmkārt, ieklausīties savās sajūtās, nemānīt sevi, ka viss ir lieliski, atzīt savas bailes un nezināšanu, un, otrkārt, – mudinātu viņas lūgt palīdzību. Otrs temats, kas iezīmējas romānā, ir jauktās ģimenes, bērni, kas aug kopā tikai ar vienu no vecākiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Tomēr pirmais impulss romānam “Cukursaldā” bija kāds vīrieša stāsts, kurš, lai cik ļoti arī gribētu, nevar satikties ar saviem bērniem dažādu viņam radītu šķēršļu dēļ. 

 

Lai arī romāna varoņiem nav prototipu, saņemot jau pirmās atsauksmes no lasītājiem, dzirdu, ka ļoti daudz sieviešu (un arī daži vīrieši) ir saskārušies ar līdzīgām izjūtām savā dzīvē.” 


Autore uzsver, ka arī turpmāk vēlas rakstīt par attiecību tēmām dažādās šķautnēs, ne tikai izklaidējot lasītājus, bet liekot aizdomāties arī katram pašam par savām dzīves izvēlēm. Gunitas Krilovas traktējumā jēdziens “sieviešu romāns” zaudē savu vieglo, nenopietno auru un kļūst drīzāk par “romānu sievietēm” – saistoši uzrakstītu darbu, kurā ar iztēlotas, tomēr pilnīgi reālas situācijas starpniecību daudzas Latvijas sievietes spēs ieskatīties pašas savā dzīvē un izvērtēt to. 

 


Pieejama arī e-grāmata. 

Saistītie raksti