Zviedru rakstnieces Frīdas Nilsones jaunā grāmata "Pērtiķa zvaigzne"

Jāņa Rozes apgāds piedāvā lasītājiem atkalsatikšanos ar “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2019” laureāti zviedru rakstnieci Frīdu Nilsoni grāmatā „Pērtiķa zvaigzne”. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pērtiķa zvaigzneRomāns bērniem stāsta par mazo bāreni Jonnu, bērnunama “Biškrēsliņi” audzēkni, kuru adoptē gorilla. Jonna visu mūžu sapņojusi par mammu, kas eleganti ģērbsies un smaržos pēc parfīma, taču nonāk pie atbaidošas, lempīgas gorillas, kas staigā apkārt nošļukušās biksēs un dzīvo lūžņiem piegāztā pagalmā. Taču ne viss ir tā, kā sākumā izskatās. Gorilla un Jonna iemīļo viena otru, un dzīve pat būtu tīri skaista, ja vien zemiskajam un alkatīgajam pilsētas galvam Tordam nebūtu savi savtīgi plāni. Vai Jonnu tiešām sūtīs atpakaļ uz bērnunamu? 

 

Jauniešu žūrijas lasītāji vecuma grupā 11+ atzinīgi novērtēja Frīdas Nilsones romānu „Ledusjūras pirāti”, piešķirot tai trešo vietu. Lasītāju atsauksmēs teikts, ka grāmata sniedz atziņas par to, „ka viss ir iespējams, ja esi uzņēmīgs un drosmīgs”, un par to, ka „ģimene ir dzīves vērtība, par ko ir vērts cīnīties”. Nupat izdotā “Pērtiķa zvaigzne” būs aizraujoša lasāmviela gan bērniem, gan vecākiem, turklāt tā pievēršas pašlaik ļoti aktuālai tēmai – bērnunama audzēkņiem. Tieši šobrīd sabiedrībā norit spraigas diskusijas par to, kā vislabāk nodrošināt bez vecāku aprūpes palikušajiem cieņpilnu dzīvi, kā paglābt viņus no graujošās sistēmas un dot mīlestību, bez kuras neviens nevar pilnvērtīgi izaugt.  

 

Zviedru rakstnieces Frīdas Nilsones (1979) grāmatas ar sajūsmu lasa bērni visā Eiropā, tās tulkotas daudzās valodās un izpelnījušās dažādas balvas, tostarp arī Astrīdas Lindgrēnes balvu 2014. gadā, kā arī nomināciju prestižajai Vācu Jaunatnes literatūras prēmijai. Autores asprātīgo un sirdssilto rakstīšanas veidu mēdz salīdzināt ar Roalda Dāla un Barbrū Lindgrēnes darbiem.

 

Gudra grāmata, kas spilgti apliecina: patiesa mīlestība var atbraukt sagrabējušā volvo un tai var būt gorillas seja; tas, kas sabiedrībai var šķist nepedagoģiski un kaitīgi, reizēm var būt vienīgā pareizā pieeja, ja to vada šī pati beznosacījumu mīlestība,” saka grāmatas tulkotāja Ieva Lešinska-Geibere. Viņas tulkojumā latviešu lasītāji iepazina arī iepriekšējo Nilsones grāmatu. Ieva Lešinska ir tulkojusi arī vairāku atzītu un ievērojamu pieaugušo literatūras rakstnieku un dzejnieku, to skaitā Tonijas Morisones, Tomasa Stērna Eliota un Ezras Paunda, darbus.

Reklāma
Reklāma

 

“Pērtiķa zvaigzni” ilustrējis Mārtiņš Zutis, kurš veidojis māksliniecisko noformējumu arī grāmatai “Ledusjūras pirāti”, kas nominēta grāmatu dizaina konkursa “Zelta Ābele” balvai kategorijā “Proza bērniem”. 

 

Grāmata ir pieejama visās labākajās Latvijas grāmatnīcās. 

 

 

Ieskaties: www.jr.lv