Klajā nākusi izcilā Sardīnijas rakstnieka un etnologa Džūlio Andžoni romāns "Sardu balāde"

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā izcilā Sardīnijas rakstnieka un etnologa Džūlio Andžoni  (Giulio Angioni) 2004.gadā izdotā romāna “Assandira” tulkojumu latviešu valodā “Sardu balāde.”  Grāmatu no itāļu valodas tulkojusi Tamāra Liseka.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sardu balāde“Ar laiku Vecais bija spiests atzīt, ka šī modes būšana, gana darba izrāde par prieku tūristiem pat viņam ir kaut ko mācījusi. Viņš bija atklājis, ka pasaulē daudz kas ir mainījies un ka šī jaunā pasaule spēj uztvert pagātni jautri un vieglprātīgi. Savu pagātni Konstantino Saru nenožēloja, tomēr viņam nebija arī vēlēšanās saistīt šīs atmiņas ar kaut kādām izpriecām, svētkiem. “Man svētki ir tikai svēto piemiņas dienas vai ja kāds precas, vai kādam dzimst bērni.””


Dēla atgriešanās dzimtajās mājās pensionētā aitu gana Konstantino dzīvi sagriež kājām gaisā. Atvedis sev līdzi dāņu civilsievu Grēti, Mario izveido lauku tūrisma uzņēmumu, kas piesaista daudz apmeklētāju. Viesu kņada “senatnīgajā” fermā gan nav vienīgais, kas Konstantino satrauc…
“Lai cik traģiska ir “Asandiras” un tās iemītnieku bojāeja ugunsgrēka liesmās, tā liek atcerēties romānā vairākkārt pieminēto sausās zāles degšanu, pēc kuras pļavas un ganības sazaļo no jauna. Mēģinājums sīkstajam sardu korķozolam uzpotēt globalizācijas idejas ir cietis neveiksmi, taču pēc svētīgā lietus ugunsgrēkā cietušais ozols atzels un dzīvos. Klusais, neatlaidīgais “a s’andira” skan kā brīdinājums un aicinājums neaizmirst, apmest loku un atgriezties,” tā tulkotāja Tamāra Liseka.

 

Džūlio Andžoni (1939 - 2017) ir bijis viens no literāri spēcīgākajiem mūsdienu Sardīnijas rakstniekiem, publicējis 14 romānus un stāstu krājumus, kā arī virkni zinātnisku darbu. Ar savu darbību autors ir veicinājis sardu un cito mazo tautu seno kultūras mantojuma vērtības apzināšanos un tā saglabāšanu. Sardu valoda ir Itālijas vienīgā oficiālā etniskās minoritātes valoda un otra lielākā pēc valsts valodas. Dž. Andžoni antropoloģiskie pētījumi ir pazīstami visā Eiropā.

Reklāma
Reklāma

Grāmata ir tapusi pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālajam atbalstam.


Ieskaties: http://veikals.la.lv