Džīnas Fordas padomu krājums "Apmierināta mazuļa dienas ritms"

Lielisks palīgs jaunajiem vecākiem, lai kopā ar mazuli pavadītais laiks būtu mierpilns un prognozējams!

Mazuļa ienākšana ģimenē nes lielu prieku, tomēr nereti vecāki atklāj, ka dzīve ar jaundzimušo ne tuvu nelīdzinās tai idillei, ko viņi iztēlojušies pirms bērniņa piedzimšanas. Zīdainis bieži raud, ir saspringts un niķīgs un naktīs mostas ik pēc pāris stundām. Padomi, ko šādos gadījumos iesākt, ir savstarpēji pretrunīgi, un nereti pārgurušajiem vecākiem nav spēka izsvērt to lietderību. Vai tiešām “bērna vadīta barošana” un “bērna vadīta gulēšana” ir vienīgā iespēja?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pieredzējusī britu patronāžas māsa, Lielbritānijā pazīstamākā eksperte bērnu aprūpes jautājumos Džīna Forda ir pārliecināta – vislabākais risinājums ir saprātīga dienas režīma ievērošana.

Apkopojot savu ilggadējo pieredzi un dabiska miega ritma pētījumus, viņa izveidojusi režīmu mazuļa pirmajam dzīves gadam un to apraksta grāmatā “Apmierināta mazuļa dienas ritms”, ko nu latviski izdevis arī Apgāds Zvaigzne ABC.

 

Darbs pirmoreiz iznāca 1999. gadā Lielbritānijā un piedzīvojis vairākus atkārtotus izdevumus. Par Džīnas padomu efektivitāti pārliecinājušies simtiem tūkstošu vecāku visā pasaulē. Māmiņas un tēti iesaka to cits citam kā grāmatu, kas noteikti jāizlasa gan zīdainīšu vecākiem, gan tiem, kuru bērns jau paaudzies, bet joprojām naktīs neguļ.

 

Visplašākā un praktiskākā sadaļa veltīta deviņu secīgu dienas režīmu izklāstam. Bērniņam augot, mainās arī dienas ritms, un Džīna to strukturējusi no dzimšanas brīža līdz gada vecumam. Viņa atbild arī uz jautājumiem par barošanu ar krūti vai maisījumiem, piena atslaukšanu un piebarošanas uzsākšanu. Vairākas saistošas sadaļas veltītas vecāku bieži uzdotiem jautājumiem par mazuļa vajadzībām un uzvedību pirmajā dzīves gadā.

Reklāma
Reklāma

Džīnas “metode” – līdz šim no mutes mutē – pamazām izplatījusies arī Latvijas vecāku vidū.

Iveta un Jānis, divgadīgā Edvarda vecāki, atzīst, ka sākumā doma par dienas režīmu šķitusi biedējoša – abi bažījušies, vai tā nebūs “vēl viena audzināšanas metode Spoka gaumē”. 

Taču Džīnas režīma pamatā ir nevis strikti, nelokāmi principi, bet mazuļa barošanas un gulēšanas dabiskais ritms, kas nodrošina bērna pamatvajadzību apmierināšanu, pirms viņš kļuvis pārguris un nemierīgs. Tādēļ, vērojot draugu ģimeni, kurā šis dienas ritms tika ievērots, abi nolēmuši pamēģināt, jo tolaik pusotru gadu vecais dēliņš bijis nemierīgs un raudulīgs. Taču jau pirmajās dienās pēc Džīnas ieteiktā režīma sākšanas viss mainījies, un no divu mēnešu vecuma mazais spējis nogulēt visu nakti bez pamošanās. Madara un Andis, Timoteja, Marijas un Almas vecāki, uzsver kādu citu šī režīma ieguvumu: “Nereti pāra attiecībās ienāk spriedze, jo sieviete visu laiku velta bērniņam un viņai neatliek laika un uzmanības, ko veltīt dzīvesdraugam. Džīnas Fordas grāmata ir vērtīgs ceļvedis tiem, kuri vēlas tikt galā ar vecāku pienākumiem, neatstājot novārtā arī laulību un citas attiecības.” 

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv