Izdotas visas trīs pasaulslavenās triloģijas daļas: "Sārta kā asins", "Balta kā sniegs", "Melna kā ogle"

Tikko iznākusi arī trešā slavenās somu rakstnieces Sallas Simukas “Sniegbaltītes triloģijas” grāmata “Melna kā ogle”. Pirmās grāmatas nosaukums ir “Sārta kā asins”, tai sekoja “Balta kā sniegs”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vaicāta, par ko vēsta šī triloģija, Salla Simuka atbild: “Cilvēks vienlaikus var būt gan stiprs, gan vājš – un tieši šī pretruna padara mūs par cilvēkiem. Manas varones Lumiki ceļš pie sevis pašas, lai arī ved caur citu noziegumiem, ir saistošs tieši ar savu ikdienišķumu.” Rakstniece “Sniegbaltītes triloģiju” veltījusi slavenākajam mūsdienu detektīvu autoram Jū Nesbē, kādā intervijā atklāti atzīstot: “Tas ir mans veltījums Jū Nesbē, veids, kā rakstnieku godināt.” Un patiesi, lai gan jauniņā Lumiki nav nedz alkoholiķe, nedz atkarīgā, viņai piemīt kaut kas no inspektora Harija Hola – tērauda sīkstums apvienojumā ar neordināru prātu un ciešu apņēmību padarīt pasauli labāku.


Triloģijas galvenā varone Lumiki Andersone bērnībā piedzīvojusi daudz nepatīkama un izaugusi par ļoti noslēgtu jaunu sievieti. Varētu pat sacīt, ka Lumiki devīze ir: “Neiejaucies!”. Taču vienlaikus ar vēlmi neiesaistīties Lumiki piemīt dziļi analītisks prāts un tāda kā uzticamības aura. Bieži viņas ceļā gadās cilvēki, kam vajadzīga palīdzība, – tā notiek triloģijas pirmajā grāmatā, kur no narkodīleru atriebības jāglābj pērkama policista meita. Šķīst asinis, pazūd milzu naudas summas, mirst vainīgie un nevainīgie, un arī Lumiki dzīvība ir apdraudēta...

 


Otrajā grāmatā Lumiki vasaras brīvdienās dodas uz Prāgu – atpūsties un uzkrāt spēkus. Taču šeit viņu uzrunā baltā ģērbusies dīvaina svešiniece, kura apgalvo, ka ir Lumiki māsa Lenka. Lenka pieder pie Baltās ģimenes – sektas, kuru vada Tēvs, vīrietis, kuru pazīst vienīgi viņa “bērni”. Kamēr Lumiki iepazīst Lenku, Prāgas lielākais mediju koncerns gatavo gadsimta reportāžu – īstas bailes, patiesas ciešanas un nevainīgi upuri sagādās televīzijai milzu reitingus un papildu ienākumus.

Reklāma
Reklāma


Pēc uztraucošās vasaras Lumiki ir gatava mierīgai un rāmai ziemai. Tamperes mākslas skolā top savdabīgs un moderns “Sniegbaltītes”  uzvedums, kurā galvenā loma uzticēta Lumiki. Viņai ir arī draugs, glītais un uzticamais skolasbiedrs Sampsa. Taču kādudien Lumiki saņem anonīmu mīlestības un draudu vēstuli. Vajātājs sevi dēvē par Ēnu un sola gaidāmo pirmizrādi pārvērst asinspirtī, ja Lumiki nedarīs to, ko Ēna vēlas. Lumiki jāizskaitļo, kad viņas un noslēpumainā Ēnas ceļi ir krustojušies un... kad, kur un kāpēc pazudusi Lumiki māsa.


Salla Simuka un viņas radītā Lumiki Andersone kļuvušas par slavenībām jau tālu aiz Somijas robežām. “Sniegbaltītes triloģija” izdota vairāk nekā 40 valstīs, šobrīd to iepazīst franči un latvieši – un atsauksmes par triloģiju ir jūsmīgas itin visur, kur triloģija iznāk. 


No somu valodas tulkojušas Anete Kona, Gunta Pāvola un Kristīne Sončika.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv