Diāna Zande vērtē grāmatu "Vislaimīgākā mazuļa ceļvedis lieliskam miegam"

Izdevniecība “White Book” laidusi klajā grāmatu “Vislaimīgākā mazuļa ceļvedis lieliskam miegam”, kuru sarakstījis viens no pasaules vadošajiem bērnu audzināšanas speciālistiem – Hārvijs Karps (Harvey Karp), ārsts pediatrs ar trīsdesmit gadu pieredzi. Grāmatu vērtē psiholoģe Diāna Zande.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Pieaugušie miegā pavada apmēram trešo daļu dzīves, bet pirmajos dzīves gados mazuļi noguļ pat pusi no diennakts. Miegs ir ārkārtīgi svarīgs process, kurā mazuļa smadzenes apstrādā dienā iegūto informāciju un ķermenis atpūšas. Arī mazuļa vecāki miegā uzkrāj spēkus jaunai dienai, un viņu fiziskā un emocionālā labsajūta ir tieši atkarīga no tā, vai mazulis naktī mierīgi guļ vai regulāri mostas un ir jāmierina. Tāpēc mazu bērnu vecākiem jautājumi, kas skar mazuļa miedziņu ir tik nozīmīgi.

Latviešu valodā līdz šim nav bijusi pieejama plaša literatūra par bērna miegu pirmajos dzīves gados, veselīgu miega ieradumu veicināšanu un attīstīšanu dažādos bērna vecuma posmos, kā arī dažādu ar bērna miegu saistītu problēmu risināšanu. Tieši šo informāciju vienkārši, strukturēti un iedrošinoši sniedz grāmata par laimīgākā mazuļa miegu. Šīs grāmatas būtiska vērtība ir tā, ka tajā sniegti ne tikai padomi miega ieradumu veicināšanai, bet runāts par mazuļa attīstību plašākā kontekstā – par ēdināšanu, rotaļāšanos ar mazuli, par vecāku pēcdzemdību depresiju, tēta nozīmi labam mazuļa miedziņam. Tiek sniegtas atbildes uz jautājumiem, kuri parasti dara raizes daudziem vecākiem – kā saprast, ka mazulim nāk miegs, cik ilgi mazulim būtu jāguļ, kā veidot gulēšanas rituālu, vai nēsāt mazuli slingā vai mācīt viņam gulēt savā gultiņā un no kāda vecuma to darīt, kā palīdzēt mazulim ar "nakts murgiem"? Grāmatu var lasīt "no vāka līdz vākam" vai atšķirt lapas ar „aktuālo informāciju”, lai ātri atrastu atbildes uz svarīgiem jautājumiem. Ieteikumi veidoti tā, ka varat improvizēt, tos izmantojot un izmēģināt tā, kā vislabāk tieši jūsu mazulim un ģimenei."

 

Reklāma
Reklāma

Psiholoģe Diāna Zande (mg.psych., mg.arts.)