Dalailama. Cilvēks, mūks, mistiķis

Izdota četrpadsmitā dalailamas Tenzina Gjatso autorizētā biogrāfija “Dalailama. Cilvēks, mūks, mistiķis”, ko sarakstīja ievērojams indiešu žurnālists Majanks Čhaja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rakstīt autorizēto biogrāfiju Majanku Čhaju uzaicināja pats dalailama. Autors darbam veltīja septiņus gadus. Tā mērķis ir mēģinājums izskaidrot vēsturiskos apstākļus, kas veidojuši dalailamas personību un filozofiju. Šī grāmata tikpat lielā mērā ir pēdējo piecdesmit gadu notikumu hronika, cik argumentētas pārdomas par sešsimt gadus senā dalailamas institūta nākotnes perspektīvām.

Zīmīgi, ka grāmata “Dalailama. Cilvēks, mūks, mistiķis” nākusi klajā gandrīz vienlaicīgi ar tibetiešu budistu garīgā līdera paziņojumu Tibetas budisma četru skolu līderu sapulcē Indijas pilsētā Dharmsālā. Paziņojumā teikts, ka, tuvojoties 90 gadu vecumam, dalailama konsultēsies ar lamām par Tibetas budisma tradīcijām un izlems, vai viņam jāinkarnējas, vienlaikus stingri nosakot, ka Ķīnai šajā jautājumā nebūs noteicošais vārds.

Četrpadsmitais dalailama Tenzins Gjatso ir dzimis vienkāršu ļaužu ģimenē nomaļā tibetiešu ciematiņā vienā no pasaulē grūtāk pieejamiem rajoniem. Kļūt par dalailamu nebija viņa izvēle. Šī loma Tenzinam “tika izraudzīta vecumā, kad viņš vēl nespēja izdarīt nekādu citu loģisku spriedumu kā vien par to, kādus saldumus apēst” (Majanka Čhaja). Šī grāmata starp citām dalailamas mācībām veltītām grāmatām izceļas ar to, ka atklāj arī šīs izcilās personības, mūka, mistiķa, nācijas simbola un miera cīnītāja maz zināmo cilvēcisko būtību.

 

Vairāk par šo un citām izdevniecības Zvaigzne ABC izdotajām grāmatām lasi www.zvaigzne.lv
 

Reklāma
Reklāma