Jānis Streičs aktualizē Blaumani arī grāmatā!

“Bet žogam, ko prāts uzceļ, jūtas viegli kāpj pāri” – šī slavenā teiciena autors ir neviens cits kā Rūdolfs Blaumanis, pirmais rakstnieks latviešu literatūrā, kas rāda iekšēju pretrunu plosītu cilvēku, rakstnieks, kas rāda cilvēka raksturu, rakstnieks, kas aizstāv mīlestību kā nozīmīgāko dzīves vērtību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmatā "Rūdolfa stāsti. Rūdolfa Blaumaņa proza" apkopoti paši pazīstamākie, nozīmīgākie un labākie Rūdolfa Blaumaņa stāsti un noveles. Grāmatas pēcvārdu autors ir režisors un Rūdolfa Blaumaņa daiļrades aktualizētājs Jānis Streičs, kas ar kinofilmu “Rūdolfa mantojums” iekaroja ikviena latvieša sirdi.

"Mums šķiet, ka Blaumani zinām, ka zinām paši sevi. Tā ir un tā nav. Jo tik tiešām, cik mūsos latviskuma, tik ieraugam Blaumanī, kaut rakstniekā tautas dzīves ziņa nav izsmeļama. Un to var smelties bez gala. Režisors Felikss Deičs, pēc tautības ēbrejs, teica: “Lai saprastu, kas ir latvietis, kas latvieša nacionālais raksturs, ir jālasa Blaumaņa noveles. Tur tas vairāk rodams nekā viņa dramaturģijā”. Un tā tas tik tiešām ir.
Arī es to tā jūtu. Aiz to man visu mūžu viņa darbi ir kā skala uguns, kas rāda Latvijai ceļu uz mūžību." Jānis Streičs, režisors.

 

Ieskaties: www.jumava.lv
 

Reklāma
Reklāma