Juris Podnieks. Vai viegli būt elkam?

1992. gada vasarā zemūdens medību laikā Zvirgzdu ezerā, Latvijas rietumos, noslēpumaini pazuda pazīstamais dokumentālā kino režisors Juris Podnieks. Viņš bija sporta meistars peldēšanā. Oficiālā versija apgalvoja, ka noticis nelaimes gadījums.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dokumentālista dzīve bija riskanta un avantūrisma pilna. Viņa filmas aizliedza padomju cenzūra. Viņu medīja VDK. Kaukāza kaujinieki solīja par viņa galvu miljonu. Jura Podnieka dzīve ir īsts dēku romāns, kurā savijas gan specdienestu spēlītes, gan slepena mīla, gan mistika.
Šī grāmata ir mēģinājums atšķetināt neparasta cilvēka likteņa noslēpumus. Grāmatas autore Tatjana Fasta ilgus gadus ir bijusi draugos ar režisoru, braukusi kopā ar viņu uz filmēšanas vietām, vērojusi viņu dažādās dzīves situācijās, un tas pamudināja autori pētīt Jura bojāejas cēloņus. Grāmatā ir ievīti personiski iespaidi un atmiņas.
Jura Podnieka filmas ir kļuvušas par dokumentālā kino klasiku.

Viņa filma Vai viegli būt jaunam? atsedz jauniešu dvēseles rētas uz slimas sabiedrības melu un netikumu fona.
Šodien Jura Podnieka filmas ir iekļautas pasaules vadošo kinoskolu mācību programmās.  


Tatjana Fasta ir Latvijas žurnāliste, žurnāla Atklāta Pilsēta galvenā redaktore.
Dzimusi Vīnē, žurnālistes karjeru uzsākusi Sibīrijā. Tur arī kļuvusi par
Ļiteraturnaja Gazeta vietējo korespondenti. Pirms pārcelšanās uz Latviju strādājusi BBC Krievijas raidījumu redakcijā. Autore dokumentālajām filmām Šūpļadziesma Jeļcinam un Provokācijas anatomija (sadarbībā ar Vladimiru Vigmanu). Ilgus gadus vadījusi Latvijas dienas laikrakstu Bizness un Baltija un Telegraf redakcijas.
Nacionālās Cicerona prēmijas laureāte.


Ieskaties: www.kontinents.lv

 

Reklāma
Reklāma