Jauna izrāde bērniem un vecākiem – “Kas mammai somā”

29. martā Willa teātrī pirmizrādi piedzīvos jauniestudējums “Kas mammai somā”. Tās pamatā ir rakstnieces Kristīnes Ulbergas tāda paša nosaukuma grāmata, kura saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem.
Izrāde stāsta par to, ka brīnumi slēpjas mammas somā, kurā atrodama gan bērnudārza zīmējumu galerija, gan prinča pievilināšanas komplekts, gan vēl daudz kas cits, kas nepieciešams aizraujošai bērnībai.

FOTO: Publicitātes foto

Izrāde stāsta par to, ka brīnumi slēpjas mammas somā, kurā atrodama gan bērnudārza zīmējumu galerija, gan prinča pievilināšanas komplekts, gan vēl daudz kas cits, kas nepieciešams aizraujošai bērnībai.

Iestudējumā sastapsimies ar mammu un viņas bērnudārznieci meitu, kuru dzīvē slēpjas daudz negaidītu brīnumu. Precīzāk – brīnumi slēpjas mammas somā, kurā atrodama gan bērnudārza zīmējumu galerija, gan plāksteru koka augļi, gan prinča pievilināšanas komplekts, gan vēl daudz kas cits, kas nepieciešams aizraujošai bērnībai. 

 

“Mani piesaistīja divas lietas. Pirmkārt, stāsta dubultstruktūra –

brīnumu pasaule, kuru bērnam būvē vecāks, atrodas cieši blakus sadzīviskajai pasaulei, kurā bērns skatās uz pieaugušo dzīvi un tās likumiem.

Šie divi skatupunkti – bērna un pieaugušā – saglabāti iestudējumā, un mans mērķis bija veidot izrādi ģimenei vai jebkādai citai bērna-pieaugušā komplektācijai, kas apmeklē izrādi kopā. Manā ieskatā, teātrim un arī citiem kultūras pasākumiem ir svarīgi būt kopīgai, ģimeniskai pieredzei,” stāsta bērnu izrādes režisore Anta Priedīte. “Otrs būtisks faktors darba izvēlē bija fakts, ka tā ir latviešu literatūra. Man ir svarīgi, ka latviešu valodā rakstīts literārs teksts nokļūst teātrī un, iespējams, no teātra ierodas mājās arī savā sākotnējā – grāmatas formā.”

 

Reklāma
Reklāma

Rakstniece Kristīne Ulberga piekritusi teātra iestudējumam, jo viņai bija un ir interesanti paraudzīties uz stāstu no citu cilvēku skatu punkta. Viņa uzskata,

ja nebūtu teātra, literatūras, glezniecības un kino, cilvēkam būtu grūtāk atklāt citus un uzzināt viņu domas, jo ikdienišķās sarunās atklājas vien maza daļa brīnumu, no kā pārsvarā sastāv cilvēks.

“Uz teātri nevajag iet noteikti, grāmatas nevajag lasīt noteikti un mūziku nevajag klausīties noteikti. Vajag iet, lasīt un klausīties ar prieku un izbrīnu. Skaistiem maziem solīšiem pielavīties brīnumam,” saka rakstniece.

 

Izrādes režisore Anta Prirdīte un mākslinieks Aigars Ozoliņš ir komanda, kura jau iepriekš Willa teātrī iestudējusi izrādi “Augusts, zupas neēdājs”. Izrādē piedalās aktrises Elīna Bojarkina un Maija Doveika, muzikālais konsultants – Roberts Dinters. Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Saistītie raksti