Saeimā skatīs iniciatīvu par atbalstu grūtniecības laikā, dzemdībās un pēc tām

Platformā "Manabalss.lv" iesniegtā iniciatīva par emocionālu un praktisku atbalstu grūtniecībā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā ir savākusi nepieciešamos 10 tūkstošus balsu un tiks virzīta izskatīšanai Saeimā. Par to stāsta iniciatīvas autore Jekaterina Zilpauša.
Pētījumos ir pierādīts, ka pozitīva dzemdību pieredze un savlaicīgs atbalsts pēcdzemdību laikā mazina pēcdzemdību depresijas risku.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumos ir pierādīts, ka pozitīva dzemdību pieredze un savlaicīgs atbalsts pēcdzemdību laikā mazina pēcdzemdību depresijas risku.

J. Zilpauša ir fonda “Mammamammai.eu” vadītāja, divu bērnu mamma un dūla. Viņas platformā “Manabalss.lv” iesniegtā iniciatīva mudina politiķus izvērtēt iespējas paplašināt valsts atbalstu jaunajiem vecākiem, izstrādājot risinājums trīs virzienos:

  1. ieviest 2–3 konsultācijas topošajiem vecākiem, lai informatīvi un praktiski sagatavotos dzemdībām;
  2. nodrošināt iespēju saņemt nepārtrauktu kvalificēta speciālista atbalstu dzemdību laikā un vismaz divas stundas pēc tām;
  3. ieviest plašāku atbalsta paketi sievietēm pēc dzemdībām, uzlabojot medicīnisko uzraudzību, nodrošinot, piemēram, valsts apmaksātas analīzes, psiholoģisko atbalstu, kā arī zīdīšanas konsultācijas.

 

Ierosme par iniciatīvas iesniegšanu J. Zilpaušai radās pēc gadījuma, kad pērn novembra sākumā bez vēsts pazuda jaunā māmiņa Anna Jansone kopā ar savu dažus mēnešus veco meitiņu Luīzi. Bērniņu nākamajā dienā atrada mirušu. Policija noskaidroja, ka viņa mirusi no pēkšņās nāves sindroma. Annu joprojām meklē. Zināms, ka viņai bija pēcdzemdību depresija. Tas arī sabiedrībā aktualizēja jautājumu par nepieciešamību stiprināt emocionālo atbalstu grūtniecēm un jaunajiem vecākiem.

 

Reklāma
Reklāma

Pirmdien iniciatīva tiks skatīta Saeimas Prezidija sēdē. Pēc tam – 20. martā – to vērtēs Saeimas Ētikas, mandātu un iesniegumu komisija, stāsta J. Zilpauša. Ja komisijas lēmums būs pozitīvs, iniciatīvu virzīs tālāk skatīšanai Saeimā.

 

Uzziņai

  • 34% sieviešu nav informētas par sagatavošanos dzemdībām – relaksāciju, elpošanas paņēmieniem, dzemdību pozām, partnera atbalstu.
  • 45% sieviešu nav informētas par zīdīšanu – priekšrocībām, tehniku, iespējamām grūtībām un to novēršanu.
  • 54% sieviešu nav informētas par vēlīno pēcdzemdību periodu, iespējamām problēmām.
  • 69,7% sieviešu nav informētas par pēcdzemdību depresiju un tās profilaksi.

Avots: fonda “Mammamammai.eu” šogad veikta aptauja.

Saistītie raksti