Pieejams jauns rīks, ar ko noskaidrot atbalsta iespējas Latvijas pašvaldībās

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) ir izveidojis inovatīvu rīku – atbalsta kalkulatoru, kur iedzīvotāji var vienuviet atrast informāciju par valsts un pašvaldību sniegto atbalstu ģimenēm dažādās Latvijas pašvaldībās.
Būtiski, ka pieejamos datus par atbalsta iespējām aktualizē un norāda katra pašvaldība individuāli.

FOTO: Shutterstock.com

Būtiski, ka pieejamos datus par atbalsta iespējām aktualizē un norāda katra pašvaldība individuāli.

Kas ir atbalsta rīku kalkulators?

Atbalsta rīku kalkulators, kas atrodams tīmekļvietnē vietagimenei.lv, ir izveidots, lai palīdzētu iedzīvotājiem ātri un ērti uzzināt par ģimenēm pieejamo valsts un pašvaldību sniegto atbalstu. Sabiedrības integrācijas fonda izstrādātais rīks ir īpašs ar to, ka sniedz iespēju vienkopus redzēt mērķēto valsts un pašvaldību atbalstu dažādām iedzīvotāju grupām, kā arī modelēt situācijas, ja tiek plānots ģimenes pieaugums, lai jau laikus varētu noskaidrot pieejamo pakalpojumu grozu. Būtiski, ka pieejamos datus par atbalsta iespējām aktualizē un norāda katra pašvaldība individuāli. 

 

Svarīgs jautājums, jo īpaši jaunajām ģimenēm, ir atvases iekārtošana pirmsskolas izglītības iestādē. Bērnudārzu rindu problēma Latvijā ir atšķirīga, un atbalsta rīku kalkulators sniedz pārskatu arī par to, cik garas ir rindas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, kādas ir līdzfinansējuma iespējas ēdināšanai un pabalsti bērniem, kuri apmeklē privātās vai valsts izglītības iestādes. 

 

Kā izmantot kalkulatoru?

Lai iepazītos ar daudzveidīgo atbalstu, kas pieejams dažādām iedzīvotāju grupām atkarībā no individuālajām vajadzībām un situācijas, dodies uz https://ej.uz/salidzinipasvaldibas un aizpildi anketu, norādot tādu informāciju kā, piemēram:

 

  • bērnu skaitu un ģimenes statusu (piemēram, viena vecāka ģimene);
  • dzīvesvietu, norādot konkrētu pašvaldību;
  • kādas interešu izglītības programmas apmeklē bērns/bērni;
  • ģimenes sociālo statusu;
  • gaidāmo ģimenes pieaugumu u. c. 
Reklāma
Reklāma

 

Pēc anketas aizpildīšanas iedzīvotājiem ir iespēja uzzināt detalizētu informāciju, piemēram, par pieejamo pašvaldības atbalstu ģimenes pieauguma gadījumā, vai pašvaldības teritorijā ir nodrošināts bezmaksas sabiedriskais transports bērniem, vai un kādā apmērā tiek finansēti ēdināšanas pakalpojumi izglītības iestādēs, kā arī citu noderīgu informāciju.

 

“Esam gandarīti, ka, sadarbojoties ar Latvijas pašvaldībām, esam izveidojuši šo noderīgo rīku. Katrā pašvaldībā atbalsta iespējas var būtiski atšķirties, un mūsu praksē nereti ir nācies konstatēt, ka iedzīvotāji nemaz nezina vai nav informēti par to, kādi pakalpojumu grozi pienākas konkrētajās pašvaldībās. Atbalsta rīku kalkulators ir būtisks resurss ikvienam, kurš meklē iespējas saņemt atbalstu dažādās dzīves situācijās, tāpēc vēlamies, lai ikviens iedzīvotājs būtu informēts par šī kalkulatora pieejamību un to izmantotu pēc iespējas biežāk,” stāsta Zaiga Pūce, Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore.

 

Ar Latvijas pašvaldību sniegto atbalstu ģimenēm vienkopus iespējams iepazīties, apmeklējot vietni https://ej.uz/sif_kalkulators. Izvēloties sev interesējošo pašvaldību, iepazīsties ar dažādu pabalstu un līdzfinansējumu apmēru, ko konkrētā pašvaldība sniedz saviem iedzīvotājiem. Pieejamo informāciju ievieto un aktualizē katra pašvaldība Sabiedrības integrācijas fonda programmas “Ģimenei draudzīga pašvaldība” ietvaros.

Saistītie raksti