Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā divi gadi. Notiek pasākumi Ukrainas atbalstam

Sestdien, 24. februārī, Latvijā norisināsies koncerti, akcijas un ziedojumu vākšana gan Ukraiņu ģimenēm, gan karavīriem.
Kara otrajā gadadienā visā Latvijā notiek atbalsta pasākumi Ukrainai.

FOTO: Shutterstock.com

Kara otrajā gadadienā visā Latvijā notiek atbalsta pasākumi Ukrainai.

Rīgā

Rīgas pieminekļu aģentūra no saulrieta līdz saullēktam Ukrainas karoga krāsās izgaismos Brīvības pieminekli. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā katru vakaru dzeltenzilie toņi iemirdzas arī uz Rātsnama fasādes.

 

24. februārī Rātsnama zvani vienosies melodijā Ukrainas atbalstam – pulksten 12, 15 un 18 tie ierasto skaņdarbu vietā atskaņos dziesmu “Lūgšana par Ukrainu”  (Духовний Гімн України).

 

Pulksten 11 biedrība "Austošā Saule" pretī Ukrainas vēstniecībai, Kalpaka bulvārī 3, rīko Ukrainas atbalsta sapulci "Ar Ukrainu līdz uzvarai!"

 

Pulksten 11 pie Latvijas Okupācijas muzeja Latviešu strēlnieku laukumā atklāta fotoizstāde "Kara portreti: divi drosmes gadi, divi upurēšanās gadi". Fotogrāfijās atainota Ukrainas karavīru ikdienas dzīve, aizstāvot savu dzimteni. 

 

Lai parādītu Latvijas mediju vienotību Ukrainas atbalstam karā pret iebrucēju, pulksten 12 Latvijas radiostacijas, televīzijas kanāli un elektroniskie mediji vienosies kopīgā akcijā, vienlaicīgi atskaņojot Ukrainas himnu.

 

No pulksten 12.30 pie Brīvības pieminekļa notiks mītiņš “Kopā līdz uzvarai!”. Pasākuma dalībniekus uzrunās Latvijas un Ukrainas amatpersonas un sabiedriskie aktīvisti. Vienlaikus Bastejkalnā darbosies ierakumu sveču darbnīcas un mantu ziedojumu punkti. Mītiņa dalībnieki aicināti ņemt līdzi Ukrainas un Latvijas karogus, apģērbā iekļaut Ukrainas karoga krāsas, kā arī dzeltenus un zilus ziedus un svecītes, kuras varēs nolikt pie Brīvības pieminekļa un Ukrainas vēstniecības.

 

Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja galvenajā ēkā darbosies mākslas studija, kurā pētīs kara tematiku, kas pārstāvēta Jāzepa Grosvalda vērienīgajā izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai". Nodarbību sāks māksliniece, muzejpedagoģe Diāna Dimza-Dimme ar stāstījumu par kara notikumu un pārdzīvojumu atspoguļojumu autora darbos, īpašu uzmanību pievēršot strēlnieku tēlam. No pulksten 11.30 līdz 13.30 gaidīti pieaugušie, bet no pulksten 12 līdz 13 – ģimenes ar bērniem vecumā līdz desmit gadiem.

Pulksten 14 notiks darbnīca “Pasaka par pūķi, kuru sauca Karš”. Dalībnieki gan iepazīsies ar latviešu mākslinieka J. Grosvalda glezniecības un grafikas darbiem izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai", gan skatīs muzeja pastāvīgās ekspozīcijas meistardarbus, kas radīti Pirmā pasaules kara laikā. Pēc tam interesenti aicināti noklausīties mākslinieces D. Dimzas-Dimmes pasaku "Pūķis, kuru sauca Karš" un vizuāli izteikt savas pārdomas par muzejā piedzīvoto, redzēto un dzirdēto.

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no pulksten 12 līdz 15 norisināsies darbnīca “Piespraudes Ukrainas neatkarībai”. Dalībniekiem būs iespēja paust emocijas un pārdomas rotas miniatūrajā formā, darinot solidaritātes simbolu. 

Pulksten 14 ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas vadībā notiks ukraiņu tradicionālās papīra griešanas mākslas – vitinankas – meistarklase. Varēs veidot kartītes, kuras nosūtīs Ukrainas karavīriem uz fronti kā sveicienu no Latvijas.

 

Mākslas muzejā "Rīgas birža" pulksten 12 notiks radošā darbnīca “Saulespuķu spēks”. Iedvesmai interesenti varēs apmeklēt muzeja pastāvīgo ekspozīciju, gleznās aplūkojot 16. līdz 17. gadsimta holandiešu un flāmu ziedu kompozīcijas. 

 

Pulksten 15 Doma baznīcā notiks ekumēniskais dievkalpojums par mieru Ukrainā. 

 

No pulksten 18 Doma laukumā notiks piemiņas un atbalsta akcija “Gaismas ceļš Ukrainai”, kura laikā iedzīvotāji ir aicināti doties simboliskā gaismas gājienā, pieminot kara upurus un paužot atbalstu Ukrainai tās brīvības cīņā.

 

Latvijas Nacionālajā Bibliotēkā pulksten 18.30 notiks Ukrainas vēstniecības rīkots labdarības koncerts “Kopā ar Ukrainu”, kurā zināmi latviešu un ukraiņu dziedātāji un mūziķi apvienosies muzikālā pasākumā, lai paustu solidaritāti Ukrainas tautai.

 

Kultūras un atpūtas centra "Imanta" telpās pulksten 19 notiks regeja mūzikas apvienības "Riga Reggae" akustiskais koncerts “Stop the war”.

 

Liepājā

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē notiks Ukrainas atbalsta pasākums. Pulksten 12 tiks izpildīta Latvijas un Ukrainas himna, kam sekos lūgšana par Ukrainas tautu un mieru pasaulē. Pulksten 13 Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestris sniegs atbalsta koncertu Ukrainai. Pulksten 16 sāksies Ukrainas tautai veltīts Liepājas mūziķu koncerts, kurā piedalīsies operdziedātāja Laura Bulava, Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi Reinis Lapa, Diāna Reimane, Elīna Čipāne, Krišjānis Gaiķis, komponists Jānis Strazds, ērģelniece Ilze Tomsone, kā arī Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra kori. 

Visas dienas laikā labdarības organizācija “Tabitas sirds” katedrālē pieņems ziedojumus. Līdz ar naudas ziedojumiem var ziedot arī:

  • siltas zeķes, cimdus un citus adījumus, 
  • pirmās nepieciešamības medicīnas preces,
  • sveces un parafīnu.

 

Ogrē

Brīvības ielas gājēju posmā pulksten 12 atklās divas fotoizstādes, kas veltītas ukraiņu tautai un stāsta par Polijas un Ogres novada sniegto palīdzību Ukrainai.

Poļu fotogāfa Maceja Bedžicka izstādi “24.02” ir dramatisks stāsts par kara bēgļiem no Ukrainas, bet vienlaikus arī vēstījums par starptautisko solidaritāti un palīdzību, ko poļi sniedza sievietēm un bērniem kritiskā situācijā.

Reklāma
Reklāma

Fotoizstādi “Ogres novads kopā ar Ukrainu” organizē pašvaldība. Tā vēsta par atbalsta aktivitātēm Ukrainai kopš 2015. gada, kā arī ataino krievijas iebrukuma nodarīto postu Ukrainai. 

 

Valmierā

Paužot atbalstu Ukrainai, stāvlaukumā pie Valmieras bibliotēkas no pulksten 13 būs iespēja ziedot Ukrainas atbalstam nepieciešamās lietas.

 

Aizkraukles novadā

No pulksten 11 līdz 13 Jaunjelgavas tūrisma informācijas punktā notiks radošās nodarbības, kurās būs iespēja izgatavot piespraudes un citus aksesuārus ar Ukrainas simboliku.

Pasākuma apmeklētāji aicināti atnest atbalsta kasti Ukrainā karojošajiem. Biedrība “SOS palīdzība Ukrainas armijai” tās nogādās Ukrainā. Kastē var likt zeķes, cimdus, saldumus, riekstus – visu, kas emocionāli vai fiziski sasildīs un iepriecinās.

 

Pulksten 13 Jaunjelgavas kultūras centrā notiks atbalsta pasākums Ukrainai “Par brīvu Ukrainu, mēs brīvā Latvijā”, kurā kopā ar biedrību “SOS palīdzība Ukrainas armijai” tiks vākti ziedojumi taktiskajiem žņaugiem, kas spēj glābt karavīru dzīvības.

Pasākumā piedalīsies Jaunjelgavas apvienības apvienotais kopkoris, muzikālā apvienība “Tikai tā”, vokālā grupa “Fridrihštate”. Īpašie muzikālie viesi būs Jānis un Monta Čubari. Tāpat pasākumā piedalīsies Zemessardzes 55. kājnieku bataljona zemessargi.

 

Alūksnes novadā

Alūksnes un Apes novada fonds aicina uz pasākumu “Miera nesēji” no pulksten 15 līdz 17 Alūksnes novada muzejā. Pēc pasākuma apmeklētāji aicināti piedalīties neformālās svinībās Alūksnes novada Sabiedrības centrā.
Visas dienas garumā Alūksnē, pie Mātes tēla, iedzīvotāji ir aicināti iedegt svecītes.

 

Bauskas novadā

Pulksten 18 Codes tautas namā sāksies folkloras festivāls, kurā kā pēdējā koncerta tiks dziedāta kopdziesma – spēka dziesma “Vij, Dieviņi zelta viju”, kas sevī nes lielu lūgsnu.

 

Smiltenē

No pulksten 16 līdz 20 Smiltenes Kultūras centra foajē norisināsies novadā dzīvojošo ukraiņu rīkota ziedojumu akcija “Dāsna sirds” Ukrainas karavīru atbalstam.

Akcijas laikā par ziedojumiem būs iespējams iegādāties ukraiņu nacionālos gardumus – pelmeņus, vareņņikus un citus. Tāpat varēs nopirkt Smiltenes novada ukraiņu rokdarbus, daži darinājumi atceļojuši pat no Ukrainas.

Akcijas rīkotāji priecāsies arī par mantiskiem ziedojumiem: 

  • sauso pārtiku – zupas, putras, graudaugu batoniņi, rieksti un citi produkti,
  • konserviem
  • bezrecepšu medikamentiem saaukstēšanās, sāpju un gremošanas trakta slimību ārstēšanai, 
  • higiēnas salvetēm. 

Saziedotie līdzekļi tiks nodoti ukraiņu karavīriem Harkivas apgabalā, sniedzot atbalstu cīņā pret Krievijas agresiju.

 

Popē

Pulksten 17 Popes kultūras nama iekšpagalmā notiks labdarības pasākums “Cerību mazliet”. Koncertā uzstāsies Oksana Lutsenko, Katrīna Bindere un meiteņu ansamblis “Pasmaidi”, Emīlija Jermola, Daniels Širmanis, Ieva Janiševa un Madara Ivane. Pasākuma laikā būs iespēja zvanīt ziedojumu tālrunim +371 90006865 (maksa par zvanu –  4,27 eiro), kā arī par simbolisku ziedojumu baudīt Ventspils novada jaunsargu vārīto zupu.

Labdarības akcijā ikviens tiek aicināts ziedot aktuālās nepieciešamības preces gan karavīriem frontē, gan kara postīto reģionu iedzīvotājiem: 

  • gaļas un zivju konservus, 
  • ātri pagatavojamu pārtiku – nūdeles, zupas, putras, 
  • pēdu ķīmiskos sildītājus, 
  • veļas mazgājamos līdzekļus, 
  • higiēnas preces – higiēniskās paketes, zobu birstes un pastas, dušas želejas, šampūnus, skuvekļus, skūšanās putas, 5. izmēra bērnu pamperus.

 

Rēzeknē

Pulksten 15 Rēzeknē, pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai”, tiks ieturēts svētbrīdis, notiks svecīšu nolikšana.

 

Pulksten 16 Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā notiks Rēzeknē dzīvojošo Ukrainas civiliedzīvotāju un viņu draugu koncerts. Turpat būs skatāma ukraiņu mākslinieces Lilijas Maliarovas gleznu izstāde, noritēs maskēšanās tīklu pīšanas darbnīca, kā arī akcija “Laba vēlējumi Ukrainai”. 

 

Savukārt Latgales kultūrvēstures muzejā no pulksten 11 līdz 17 darbosies rotaļu istaba “Bērnībai jābūt!”, kā arī būs aplūkojama Rēzeknē un novadā dzīvojošo Ukrainas bērnu zīmējumu izstāde “Mana Ukraina”.

 

Daugavpilī

No pulksten 13 līdz 14 Daugavpilī, Vienības laukumā, notiks atbalsta pasākums Ukrainai. Iedzīvotāji aicināti ierasties ar Ukrainas un Latvijas karogiem, simboliem, kā arī ar plakātiem.

Pulksten 16 Daugavpilī, Vienības nama otrā stāva foajē, tiks atklāta ukraiņu mākslinieka Ivana Vitjuka izstāde. Tā būs apskatāma līdz 31. martam.

 

Uzziņai

Informāciju par pasākumiem citviet var meklēt šeit.

Saistītie raksti