Nosauktas pilsētas, kurās reģistrēta visaugstākā saslimstība ar gripu un Covid-19

Latvijā palienājies gan ar Covid-19 inficēto, gan ar gripu saslimušo cilvēku skaits, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Nosauktas arī pilsētas, kurās reģistrēta visaugstākā saslimstība.
Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta vecuma grupā 0–4 gadi.

FOTO: Shutterstock.com

Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta vecuma grupā 0–4 gadi.

Pagājis nedaudz vairāk kā mēnesis kopš oktobra sākuma, kad uzsākts ikgadējais gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitorings.* Pagājušas nedēļas monitoringa rezultāti uzrāda Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu stacionāros, kā arī A tipa gripas vīrusa cirkulācijas sākumu un nedaudz pieaugošu gripas izplatības intensitāti.

Savukārt notekūdeņu monitorings** liecina par mērenu Covid-19 izplatības pieauguma tendenci un SARS-CoV-2 vīrusa EG.5 paveida pieaugumu vairākās pilsētās.  

 

Pagājušajā nedēļā Latvijā turpinājies Covid-19 gadījumu skaita pieaugums: reģistrēti laboratoriski apstiprināti 183 jauni Covid-19 gadījumi, kas ir par 45 gadījumiem vairāk salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Nedēļas laikā veikti 615 laboratoriskie testi (nedēļu iepriekš 486 testi). Pozitīvo testu īpatsvars saglabājies vidēji augsts – 29,8 % (nedēļu iepriekš 28,4 %). 

 

Tas liecina, ka Covid-19 infekcija joprojām ir dominējošā citu augšējo elpceļu infekciju vidū.  

 

Otro nedēļu pēc kārtas ar SARS-CoV-2 inficēto pacientu skaits slimnīcās turpināja palielināties. Ja oktobrī (no 2. līdz 22. oktobrim) pacientu skaits ar Covid-19 infekciju bija vidēji 76 nedēļā, tad iepriekšējā nedēļā stacionēti ar SARS-CoV-2 vīrusu inficēti 213 pacienti (nedēļu iepriekš 154 pacienti). Starp tiem ir  pacienti, kuri inficējušies slimnīcās, ārstējoties no citām slimībām. 

 

Iepriekš līdzīgs stacionāro pacientu skaits ar Covid-19  infekciju reģistrēts no šā gada sākuma līdz martam. Smagā stāvoklī esošo pacientu skaits stacionāros nepalielinās – tie joprojām bija divi pacienti. 

Reģistrēti septiņi  nāves gadījumi Covid-19 pacientiem (nedēļu iepriekš 11) vecuma grupā 50 – 90+ gadi, no tiem Covid-19 kā pamata diagnoze bija noteikta trim pacientiem.  

 

Turpinot akūto elpceļu infekciju monitoringu Latvijā iepriekšējā nedēļā (30.10. – 05.11.) vidējā gripas izplatības intensitāte nedaudz palielinājusies. Ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 11 klīniskie gripas gadījumi, jeb vidēji 15,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem (iepriekš, 43. nedēļā – 11,3 uz 100 000 iedz.). 

Reklāma
Reklāma

 

Visbiežāk gripas gadījumi reģistrēti Ventspilī, Daugavpilī un Rīgā. Augstākā saslimstība reģistrēta vecuma grupā 0–4 gadi.  

 

Pagājušajā nedēļā stacionāros 97 pacienti testēti uz gripu, 6 (6,2 %) gadījumos tika konstatēts pozitīvs rezultāts, 4 gadījumos noteikta A tipa gripa. Savukārt RAKUS Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija apstiprināja A tipa gripas vīrusu divos paraugos.  

 

Saņemtie dati no notekūdeņu monitoringa par Covid-19 izplatību uzrāda, ka Latvijā līdzīgi ka citur Eiropā dominē gan SARS-CoV-2 vīrusa Omikrona varianta XBB.1.5 apakšlīnija, gan EG.5 paveida klātbūtne. Omikron XBB.1.5 apakšlīnijas pieaugums konstatēts Salaspilī un Limbažos, toties EG.5 paveida pieaugums konstatēts Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Tukumā, Bauskā, Saldū un Talsos.

 

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts  komplikāciju risks. Šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies vairāk nekā 59 tūkstoši iedzīvotāju, bet pret Covid-19 vakcinējušies vairāk nekā 11 tūkstoši iedzīvotāju.

 

Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē.  

 

Šogad valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu pie sava ģimenes ārsta, vakcinācijas kabinetos vai ārstniecības iestādēs var saņemt iedzīvotāji, kas pieder noteiktām grupām, skaties ŠEIT

Vakcinācija pret Covid-19 stingri rekomendējama cilvēkiem, kas pieder noteiktām veselības riska grupām, skaties ŠEIT


*https://www.spkc.gov.lv/lv/monitorings  

**https://bior.lv/lv/sars-cov-2-virusa-rns-kopiju-izplatiba-latvija  

Saistītie raksti