Kādas pārmaiņas mūs un mūsu tuviniekus sagaida no 1. jūlija?

Jauni tarifi par elektroenerģijas pakalpojuma sniegšanu, palielināts transporta pabalsts cilvēkiem ar invaliditāti, iespēja uz laiku uzturēties krīzes dzīvoklī. Tās ir tikai dažas no izmaiņām, kas stājas spēkā 1. jūlijā.
Sadales tīkla jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa.

FOTO: Shutterstock.com

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa.

Jauni tarifi elektrībai

Stājas spēkā AS "Sadales tīkls" un AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi, informē ziņu aģentūra LETA.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa. Samaksu noteiks:

  • vai ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums;
  • vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk;
  • kāds kilovatstundu (kWh) patēriņš.

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs. 

To ietekmēs izvēlētā slodze. 3F pieslēgumam (16A vai 20A) rēķins pieaugs par apmēram 12–15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk – par 18 eiro un vairāk bez PVN. 

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, var izmantot "Sadales tīkla" tarifu kalkulatoru.

Un vēl – gan mājsaimniecībām, gan arī juridiskām personām būs pieejami divu veidu tarifi:

  1. "Pamata";
  2. "Speciālais".

"Pamata" tarifs piemērots lietotājiem, kuri elektroenerģiju patērē regulāri, bet "Speciālais" – tiem, kuriem objektā patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs, piemēram, vasarnīcas vai uzņēmumi ar sezonālas komercdarbības raksturu.

Pāreja uz "Pamata" tarifu visiem lietotājiem no 1. jūlija notiks automātiski. Ja ir vēlme izmantot "Speciālo" tarifu, to bez maksas varēs izdarīt "Sadales tīkla" klientu portālā e-st.lv vai pie sava elektroenerģijas tirgotāja.

 

Transporta pabalsts cilvēkiem ar invaliditāti

Pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, no 1. jūlija tiek paaugstināts līdz 105 eiro par pilnu sešu mēnešu periodu. Iepriekš tas bija 79,68 eiro. 

Transporta pabalsta apmērs nebija pārskatīts kopš 2005. gada. Tas sniedz papildu finansiālo atbalstu, lai sekmētu, ka cilvēki ar smagiem pārvietošanās traucējumiem var izmantot ne tikai sabiedrisko, bet arī privāto transportu, skaidro Labklājības ministrija.

 

Krīzes dzīvokļa pakalpojums

Ar 1. jūliju kā atsevišķu valsts apmaksātu pakalpojumu paredzēts ieviest krīzes dzīvokļa pakalpojumu visā valsts teritorijā. Līdz šim šādu pakalpojumu nodrošināja tikai atsevišķas pašvaldības no saviem līdzekļiem. 

Krīzes dzīvokļa pakalpojums noteikts līdz 30 dienām, nepieciešamības gadījumā pagarinot līdz 180 dienām.

Reklāma
Reklāma

“Kad sieviete cieš no vardarbības, viņa var ziņot policijai un varmāku nošķir no upura, kas ļauj sievietei palikt savās mājās ar bērniem. Tomēr bieži ir situācijas, kad mājās vairs nav droši, tāpēc upuris meklē patvērumu citur,” norāda labklājības ministre Evika Siliņa.

Pakalpojums tiks nodrošināts augstas vardarbības riska gadījumos, kad personas dzīvība un veselība ir apdraudēta un to apliecina sociālā dienesta vai sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniedzēja speciālista veikts novērtējums. 

To varēs saņemt vardarbībā cietusi pilngadīga persona ar nepilngadīgiem bērniem un citām personām, ar kurām tā pirms pakalpojuma saņemšanas ir dzīvojusi nedalītā mājsaimniecībā.

Krīzes dzīvokļa pakalpojuma saņemšanas laikā vajadzības gadījumā tiks nodrošinātas individuālās speciālistu konsultācijas vai uzticības personas atbalsts ar ikdienas dzīves jautājumiem saistītu problēmu risināšanā.

 

Minimālo ienākumu sliekšņi

No 1. jūlija stājas spēkā jaunie minimālo ienākumu sliekšņu apmēri. Paaugstināsies:

  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalsti, 
  • minimālās vecuma pensija, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas,
  • sociālās palīdzības atbalsts, tai skaitā mājokļa pabalstu summas. 

Minimālās vecuma un invaliditātes pensijas bāze palielināsies no līdzšinējiem 136 līdz 157 eiro, pensijas saņēmējiem ar invaliditāti kopš bērnības – no 163 līdz 188 eiro.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta bāzes apmēru pensijas vecumu sasniegušajiem, kuriem nav uzkrāts pietiekams darba stāžs vecuma pensijas piešķiršanai, un cilvēkiem ar III invaliditātes grupu no 1. jūlija palielina no līdzšinējiem 109 līdz 125 eiro, savukārt cilvēkiem ar III invaliditātes grupu kopš bērnības – no līdzšinējiem 136 līdz 157 eiro mēnesī. 

Cilvēkiem ar I un II invaliditātes grupu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra aprēķinā tiek saglabāts nosacījums par koeficientu piemērošanu pie pabalsta bāzes apmēra un piemaksas veikšanu, ja cilvēks nav nodarbināts. 

Savukārt apgādnieka zaudējuma gadījumā gan valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, gan pensijas minimālais apmērs līdz bērna septiņu gadu vecuma sasniegšanai turpmāk būs 157 eiro, bet no septiņu gadu vecuma – 188 eiro.

GMI slieksnis noteikts 125 eiro apmērā pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 87,50 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis būs 313 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 219 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 501 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 351 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Minimālie ienākumu sliekšņi turpmāk mainīsies ik gadu atbilstoši ienākumu mediānai, skaidro Labklājības ministrija. Tas nozīmē, ka nākamo pabalstu un minimālo pensiju pieaugumu cilvēki var sagaidīt jau nākamā gada sākumā.

Avots: Labklājības ministrija.

 

Atbalsts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem

No 1. jūlija tiek palielināts atbalsts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas. Vienreizējais pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai no 1. jūlija paaugstināts no 218 eiro līdz 251 eiro, bet bērnam ar invaliditāti kopš bērnības – no 327 eiro līdz 376 eiro.

Vienreizējais pabalsts sadzīves un mīkstā inventāra iegādei šiem bērniem turpmāk būs 1065 eiro līdzšinējo 820,05 eiro vietā. Savukārt ikmēneša pabalsts pilngadību sasniegušajiem bērniem, kuri turpina mācības, neatkarīgi no sekmju līmeņa tiek palielināts līdz 125 eiro, bet bērniem ar invaliditāti kopš bērnības – 188 eiro.

Turpmāk pabalstu apmēri būs piesaistīti minimālo ienākumu mediānai un tiks pārskatīti katru gadu, piebilst Labklājības ministrijā.

Saistītie raksti