Astoņgadīgam bērnam piešuj amputētu plaukstu

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers” Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā astoņgadīgam zēnam veikta sarežģīta kreisās rokas amputētās plaukstas replantācijas operācija.
Operācija ilga 8 stundas, un bērnam plaukstas funkcionalitāti varēs atjaunot vismaz par 90 %.

FOTO: Shutterstock.com

Operācija ilga 8 stundas, un bērnam plaukstas funkcionalitāti varēs atjaunot vismaz par 90 %.

"Vislielākais gandarījums, ka operācija izdevās un šim bērnam plaukstas funkcionalitāti varēs atjaunot vismaz par 90 %. Te gan jāpiebilst, ka mazajam pacientam kopā ar vecākiem būs ilgi, mērķtiecīgi un pacietīgi jāapmeklē ergoterapeita konsultācijas un jādarbojas patstāvīgi, lai panāktu plaukstas funkciju atjaunošanu,” saka Kalvis Pastars, stacionāra Gaiļezers Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas plastikas ķirurgs un Mikroķirurģijas centra vadītājs.

 

Mazais pacients tika stacionēts sakarā ar piemājas darbos gūtu traumu – zēnam malkas skaldītājā ierāva roku. "Neskatoties uz ārkārtīgi lieliem pārdzīvojumiem, vecāki tomēr spēja vērsties pēc palīdzības un rīkoties pareizi, saglabājot bērna plaukstas nocirsto daļu. Mazais pacients tika atvests uz Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku un operatīvi sagatavots operācijai. Tā ilga 8 stundas un noslēdzās vien 5 minūtes pēc pusnakts. Operācijas laikā tika veikta plaukstas kaulu osteosintēze ar stieplēm un mikroķirurģiskā tehnikā atrastas un izdalītas 4 artērijas un sašūtas, lai atjaunotu asinsriti plaukstā. Pēc tam tika sašūtas vēnas un visas plaukstas struktūras – saliecējcīpslas un atliecējcīpslas, un visbeidzot nervi. Vislielākais izaicinājums, protams, bija veikt tik tehniski sarežģītu operāciju, jo tik mazam bērnam visas savienojamās struktūras ir daudzkārt mazākas kā pieaugušam cilvēkam un amputācijas līmenis visnepateicīgākais no replantācijas viedokļa. 

 

Mums ir gandarījums, ka spējām palīdzēt bērnam, veicot ļoti kvalitatīvu ķirurģiju, spējām atjaunot visas plaukstas anatomiskās struktūras,” rezumē ārsts Kalvis Pastars.

Reklāma
Reklāma

 

Mikroķirurģisko operāciju īstenoja multidisciplināra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu-mediķu komanda:

  • stacionāra „Gaiļezers” Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas plastikas ķirurgs Kalvis Pastars, ārste-rezidente Lidija Artiševska;
  • Juris Vjugins, Anestezioloģijas klīnikas stacionāra “Gaiļezers” Anestezioloģijas nodaļas anesteziologs-reanimatologs (eksperts);
  • Ainārs Zariņš, Iekšķīgo slimību klīnikas Bronhoskopiju kabineta vadītājs, pulmonologs, bronhoskopijas speciālists;
  • Daina Rožkalne, Intensīvās terapijas klīnikas stacionāra “Gaiļezers” Intensīvās terapijas nodaļas vadītāja;
  • stacionāra “Gaiļezers” Intensīvas terapijas klīnikas ārsti – anesteziologi-reanimatologi – Sandra Nemme-Rubene, Biruta Kazakeviča, Inga Sujete;
  • Ieva Bernarde, Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas virsmāsa;
  • Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas vispārējās aprūpes māsas: Valentīna Berestova, Daiga Satika, Signe Zakreševska, Māra Mikulāne, Alīna Gūža, Lilija Antoneviča, Marita Grāvīte;
  • Nelda Upeniece ,stacionāra "Gaiļezers” operāciju māsa;
  • Vika Zaikina, anestēzijas, intensīvas un neatliekamās aprūpes māsa.

 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti atkārtoti vērš uzmanību un aicina vecākus un vecvecākus, apmācot vai iesaistot bērnus darbos ar mehāniskiem darbarīkiem – neatstāt bez uzraudzības bērnu darbošanos un ievērot visus ražotāja noteiktos piesardzības pasākumus un drošības brīdinājumus.

Saistītie raksti