Latvijai jauns prezidents!

Saeima šodien, 31. maijā, atklātā balsojumā ievēlēja jauno Latvijas Valsts prezidentu. Trešajā balsošanas kārtā, saņemot 52 deputātu balsis, uzvaras laurus plūca līdzšinējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Edgars Rinkēvičs vēl balsojuma laikā Saeimā. 
(Foto: Ieva Leiniša/LETA)

FOTO: LETA

Edgars Rinkēvičs vēl balsojuma laikā Saeimā. (Foto: Ieva Leiniša/LETA)

Uz Valsts prezidenta amatu bija trīs kandidāti – Uldis Pīlēns, Edgars Rinkēvičs un Elīna Pinto.

 

Vēlēšanu pirmā kārta:

  • vislielāko balsu skaitu jeb 42 deputātu atbalstu saņēma premjera partijas “Jaunā vienotības” virzītais kandidāts, ilggadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs;
  • otru lielāko atbalstu jeb 25 balsis saņēma valdošo koalīciju veidojošā "Apvienotā saraksta" virzītais AS dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns;
  • pēdējā vietā ierindojās "Progresīvo" Valsts prezidenta amatam izvirzītā publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto, par kuru nobalsoja 10 deputāti.

 

Vēlēšanu otrā kārta:

  • vislielāko balsu skaitu jeb 42 deputātu atbalstu joprojām saņēma Edgars Rinkēvičs;
  • otru lielāko atbalstu jeb 25 balsis saņēma Uldis Pīlēns;
  • vismazāk jeb 10 deputātu balsis saņēma Elīna Pinto, un līdz ar to viņa no turpmākās cīņas izstājās.

 

Vēlēšanu trešā kārta:

  • 52 deputātu atbalstu saņēma Edgars Rinkēvičs;
  • Uldim Pīlēnam savas balsis atdeva 25 deputāti. 

 

Balsošana notika ar vēlēšanu zīmēm. Valsts prezidenta kandidātam bija jāsavāc vismaz 51 balss no simts Saeimas deputātu balsīm. Tā kā pirmajā kārtā neviens kandidāts nesaņēma vairākumu, sekoja otrā kārta, taču arī tad neviens neieguva 51 balsi, un sekoja balsošanas trešā kārta, kad tika atsijāts vismazāk balsu savākušais kandidāts. 

Reklāma
Reklāma

 

Zināšanai

Likumā noteikts, ka par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu, kuram nav citas valsts pilsonības un ja uz viņu neattiecas kāds no likumā minētajiem ierobežojumiem.

 

Vēl pirms vēlēšanām Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija Saeimai iesniedza ziņojumu, kurā informēja, ka Valsts prezidenta amatam izvirzītie kandidāti atbilst Satversmē un Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā noteiktajām prasībām.

 

Vēlēšanu diena Saeimā. No kreisās: Edgars Rinkēvičs, Elīna Pinto, Uldis Pīlēns. (Foto: Ieva Leiniša/LETA)

 

Par kandidātiem

  • Elīna Pinto ir latviešu diasporas aktīviste Eiropā, septiņus gadus bijusi Eiropas Latviešu asociācijas vadītāja un pašlaik ir komunikācijas un partnerību vadītāja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Luksemburgā. Pirms tam strādājusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD, EK, Eiropas Ārējās darbības dienestā un Eiropas Savienības Padomē. Pinto bijusi arī pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita padomniece.
  • Uldis Pīlēns savulaik bijis Liepājas galvenais arhitekts un 80. gadu beigās izveidojis savu arhitekta biroju. Vēlāk Pīlēns iesaistījās uzņēmējdarbībā un aizvien ir būvniecības un industriālā koncerna "UPB" līdzīpašnieks. Viņš piedalījies Tautas partijas (TP) Liepājas reģiona nodaļas dibināšanā, kā arī bijis TP valdes loceklis.
  • Edgars Rinkēvičs iepriekš bijis Valsts prezidenta Valda Zatlera kancelejas vadītājs un vēlāk Zatlera Reformu partijas sastāvā nonāca Saeimas, valdības līmeņa politikā. Pirms tam arī vairāk nekā desmit gadus ieņēmis Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra amatu. Rinkēvičam ir divi maģistra grādi, kas iegūti Latvijas Universitātē politikas zinātnē, kā arī ASV Nacionālās Aizsardzības universitātē.

Saistītie raksti