Policija skaidro, vai Imantā pusaudži var justies droši

Vēl pirms sabiedrība paspējusi atgūties no traģiskās vēsts par slepkavību Jēkabpilī, kur pamatīgu kritiku izpelnījās policija, maija brīvdienu izskaņā satricinājusi jauna ziņa – šoreiz par pusaudžu nežēlību. Un atkal policija saņēmusi kritiku par bezdarbību. Piedāvājam likumsargu skaidrojumu par notikušo.
Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šis konflikts radies, jo bērniem jau iepriekš bijušas savstarpējas nesaskaņas un konflikts ir personiska rakstura.

FOTO: Shutterstock.com

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šis konflikts radies, jo bērniem jau iepriekš bijušas savstarpējas nesaskaņas un konflikts ir personiska rakstura.

Piektdien, 5. maijā, pulksten 19.32 Valsts policija saņēma izsaukumu no kāda vīrieša uz Imantas mikrorajonu Rīgā, jo tur skolas stadionā atrodas vairākas nepilngadīgas personas ar nažiem. Uz notikuma vietu, ņemot vērā notikuma raksturu un iespējamo bīstamību, nekavējoties devās Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona ekipāža. Pēc pāris minūtēm ienāca zvans no sievietes, kura informēja, ka pie viņas dzīvoklī patvērušies jaunieši, kuriem pakaļ ar nažiem dzinušies citi jaunieši.

 

Vienlaikus uz divām vietām tika norīkotas divas ekipāžas – primāri reaģējot uz iespējamu apdraudējumu, pēc pārdesmit minūtēm Speciālo uzdevumu bataljons jau bija skolas apkārtnē un pēcāk meža masīvā, meklējot jauniešus. Vienlaikus pie sievietes uz dzīvokli devās Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldes ekipāža, kura tur ieradās 40 minūšu laikā.

 

Varam apstiprināt, ka no sievietes šajā laikā saņemts vēl viens zvans par tālāko notikuma gaitu, papildinātā informācija nodota tālāk reaģējošajām ekipāžām. Turklāt Valsts policijas dežurants sazinājās atkārtoti ar sievieti ap pulksten 19.52, informējot, ka policijas ekipāža ir jau ceļā uz dzīvokli, kā arī precizēja vēl dažas notikuma un iesaistīto personu detaļas.

 

Ierodoties pie sievietes dzīvoklī, sieviete tika uzklausīta, pēc kā likumsargi ar bērniem izbrauca notikuma vietas teritoriju. 

 

Jaunieši tika nogādāti mājās un nodoti vecākiem. Pēcāk arī šī ekipāža ieradās notikuma vietā meža masīvā, kur jau bija iepriekš ātri ieradies Speciālo uzdevumu bataljons.

 

Imantas meža masīvā cietušā jaunieša tēvs bija aizkavējis vienu no iespējamajiem vainīgajiem līdz policijas ierašanās brīdim. Policisti ir noskaidrojuši gandrīz visus iesaistītos jauniešus, kuri ir 13 gadus veci. Šobrīd notiek darbs ar jauniešiem un viņu vecākiem, tiek skaidrota katras personas iesaistītā loma un atbildība. Ņemot vērā, ka viņi nav sasnieguši 14 gadu vecumu, viņi likuma izpratnē nav tā subjekti un viņiem nav paredzēta atbildība.

 

Reklāma
Reklāma

Par notikušo jau 5. maijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta otrās daļas – par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam. Ir nozīmēta ekspertīze, lai noteiktu miesas bojājumu smaguma pakāpi cietušajam jaunietim. Cietušās personas mantas arī ir atgūtas.

 

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šis konflikts radies, jo bērniem jau iepriekš bijušas savstarpējas nesaskaņas un konflikts ir personiska rakstura. 

 

Policijas rīcībā esošie fakti neliecina, ka jauniešu grupa apdraudētu citus mikrorajona iedzīvotājus, jo šis ir bijis specifisks savstarpējs konflikts.

 

Vēršam uzmanību, ka Valsts policijai nekādā veidā nav pieņemama jebkāda veida vardarbība un tā netiks tolerēta. Šobrīd, sākotnēji izvērtējot policistu reaģēšanu un darbības, nav saskatāmi pārkāpumi, bet, lai pārliecinātos, ka viss ir izdarīts profesionāli un atbilstoši, policijā ir sākta pārbaude.

Notiek aktīvs un rūpīgs darbs, izmeklējot šo gadījumu, tiek skaidroti apstākļi un visu iesaistīto loma, kā arī iemesli un cēloņi šādām darbībām. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka šis gadījums parāda, ka ir atkal jācīnās ar sekām. Šis gadījums liecina par mazgadīgu jauniešu izpausmēm, kas nav laicīgi pamanītas vai kam nav pievērsta uzmanība. Aicinām vecākiem pievērst uzmanību savām atvasēm un to darbībai gan ikdienā, gan interneta vidē, tostarp sadarbojoties ar izglītības iestādēm.  

 

Valsts policija aicina arī sabiedrību un plašsaziņas pārstāvjus nesaasināt notikumus – par laimi nekādi deviņdesmitie kriminālajās izpausmju kategorijās nav atgriezušies un neatgriezīsies. Sabiedrībai kopumā ir jādomā par uzvedību un cēloņiem vardarbībā, tajā skaitā nepilngadīgo vidū. Tas ir kopīgs sabiedrības un atbildīgo institūciju darbs visās jomās – labklājības, iekšlietu, tieslietu un izglītības, kopīgi panākot vardarbības vispārējo mazināšanos sabiedrībā.

Saistītie raksti