Likuma īpatnību dēļ sievietei bija jādzemdē bērns bez nierēm, kaut ārsti jau bija paredzējuši ļaunāko scenāriju

Aborta likuma dēļ Floridas štatā, ASV, jauna sieviete Debora Dorberte bija spiesta pilnībā iznēsāt bērnu, zinot, ka viņš nomirs. Viņas dēls Milo nomira Deboras rokās 3. martā, neilgi pēc piedzimšanas, kā ārsti bija paredzējuši, vēsta CNN.
Debora Dorberte. (Foto: Vida Press)

FOTO: Publicitātes foto

Debora Dorberte. (Foto: Vida Press)

Floridā likums atļauj abortus pēc 15 nedēļām, ja vien divi ārsti rakstiski apstiprina diagnozi par fatālu augļa anomāliju, taču Floridas un citu štatu, kuros ir līdzīgi likumi, ārsti nereti vilcinās pārtraukt šāda veida grūtniecības, baidoties, ka kāds apšaubīs, vai anomālija patiešām ir fatāla. Sodi par likuma pārkāpšanu ir bargi: cietums vai brangi naudas sodi. 

 

Deboras stāsts

"Kad es viņu turēju rokās, viņš pāris reizes aizturēja elpu," teica 33 gadus vecā sieviete. "Es redzēju, kā mans bērns ievilka savu pirmo elpu, un es viņu turēju, kad viņš ievilka savu pēdējo.”.

 

Debora stāsta, ka grūtniecība noritēja normāli līdz novembrim, kad 24. nedēļā ultrasonogrāfija parādīja, ka auglim nav nieru un ka tam gandrīz nav amnija šķidruma. Ārsti viņai teica, ka bērns ne tikai noteikti nomirs, bet grūtniecības dēļ viņai bija īpaši augsts preeklampsijas - potenciāli nāvējošas komplikācijas - risks.

 

Lai gan scenārijs bija skaidrs, ārsti sacīja, ka ir par vēlu pārtraukt grūtniecību Floridā, kur gandrīz jebkāda veida aborti pēc 15 nedēļām ir aizliegti. Vienīgā iespēja bija doties ārpus štata, lai veiktu abortu, vai arī iznēsāt bērnu līdz pilnīgam dzemdību termiņam. Tā kā ģimenei nebija naudas, lai dotos uz citu štatu, sievietei bērniņu nācās iznēsāt līdz galam. 

 

"Likuma nolūks ir diezgan skaidrs. Mēs nodrošinām mātēm nepieciešamos resursus, lai audzinātu veselīgus bērnus, dodam iespēju ārstiem palīdzēt saviem pacientiem pieņemt informētus lēmumus un pārorientējam sarunu uz dzīvības novērtēšanu," CNN sacīja viena no likuma atbalstītājām, Floridas štata deputāte Erina Grāla. 

Reklāma
Reklāma

 

Likums paredz izņēmumu, ja "divi ārsti rakstveidā apliecina, ka auglim pēc pamatota medicīniskā atzinuma ir fatāla augļa anomālija", kas likumā definēta kā "neārstējams stāvoklis, kas pēc pamatota medicīniskā atzinuma, neatkarīgi no dzīvību glābjošas ārstēšanas nodrošināšanas, nav savienojams ar dzīvi ārpus dzemdes un izraisīs nāvi pēc dzemdībām vai tūlīt pēc tām".

 

Lai gan Deborai bija visas tiesības pārtraukt grūtniecību, ārsti lēmumu tā arī nepieņēma, un sievietei nācās dzemdēt bērnu bez nierēm. 

 

Dr. Stefānija Rosa, augsta riska grūtniecības eksperte un Mātes un augļa medicīnas biedrības pārstāve, sacīja, ka viņa nav pārsteigta, ka ārste nevēlējās veikt grūtniecības pārtraukšanu, ņemot vērā, ka likumā nav precīzi noteikts, kas būtu uzskatāms par "terminālu stāvokli".

 

"Veselības aprūpē ir ļoti maz melno un balto. Ir tik daudz lietu, kas ir nedaudz niansētas," viņa teica. "Tajā brīdī, kad likums tika publicēts, es domāju, ka ikviens mēģināja noskaidrot, ko tieši ar šo formulējumu domāts paust."

 

Ja ārsts tiek notiesāts par likuma pārkāpšanu, sods ir bargs: līdz pieciem gadiem cietumā un 5000 ASV dolāru sods, nemaz nerunājot par lielām juridiskām izmaksām.

Saistītie raksti