Pensionāram ir pašnodarbinātā statuss, taču ienākumi netiek gūti. Vai apmaksās B lapu par slima mazbērna pieskatīšanu?

"Vai pensionārs, kuram ir pašnodarbinātā statuss, taču pēdējā pusgada laikā saimnieciskā darbība nav veikta, var ņemt B lapu par slima mazbērna pieskatīšanu?" "mammamuntetiem.lv" jautā kāda lasītāja.
Tiesības uz darbnespējas lapas atmaksu ir tikai sociāli apdrošinātai personai.

FOTO: Shutterstock.com

Tiesības uz darbnespējas lapas atmaksu ir tikai sociāli apdrošinātai personai.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Marika Zelčāne skaidro: lai arī likumdevējs ir noteicis, ka slimības lapu līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz arī vecvecākiem, jāņem vērā, ka slimības pabalsts ir sociālās apdrošināšanas pabalsts. Tas nozīmē, ka tiesības uz darbnespējas lapas atmaksu ir tikai sociāli apdrošinātai personai – darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus. 

 

Tas nozīmē, ka laikā, kad tiek kopts slimais mazbērns, darba algu vecvecāks nesaņem, jo nestrādā, bet par šo periodu tiek saņemts slimības pabalsts.

 

Reklāma
Reklāma

Pastāvot faktiem, kādi minēti iesūtītajā jautājumā – proti, ja saimnieciskā darbība netiek veikta jau pusgadu un ienākumi arī netiek gūti, tad personai nebūs tiesību saņemt slimības pabalstu par slima bērna kopšanu, jo slimā bērna kopšanas dēļ netiek zaudēti ienākumi.

Saistītie raksti