Nākamgad kalendārā tiks iekļauti 10 jauni personvārdi. Uzzini, kuri!

2023. gada kalendārā tiks iekļauti 10 jauni personvārdi, ziņo TV3 raidījums "TV3 Ziņas".
To, vai personvārdu iekļaus kalendārā, vērtē pēc vairākiem kritērijiem.

FOTO: Shutterstock.com

To, vai personvārdu iekļaus kalendārā, vērtē pēc vairākiem kritērijiem.

Jaunus personvārdus Valsts valodas centrs (VVC) kalendārā iekļauj reizi trīs gados. Šogad VVC eksperti izvērtējuši aptuveni 300 pieteikumu, kurus lielākoties sasūtījuši iedzīvotāji.

 

Vērtēšanas kritēriji ir vairāki. Pirmkārt, vārdam jābūt labskanīgam un vēlams, lai tam būtu baltu cilme - latviešu, lietuviešu, senprūšu vai ģermāņu. Tāpat vārdam jābūt jau zināmai tradicionalitātei - tas jādod latviešu ģimenēs dzimušajiem bērniem.

"Ir svarīgi, lai šis personvārds šādā formā būtu lietots jau izsenis, un vēlams vairāku desmitu gadu garumā," stāsta VVC galvenais lingvists Agris Timuška.

 

Valodnieki vērtē arī to, cik daudz ir šī vārda nēsātāju, taču tas esot viens no mazsvarīgākajiem kritērijiem. 

"Ir daudz vārdu, kuru nesēju ir simtiem un tūkstošiem, tomēr, ja šis vārds neatbilst pārējiem kritērijiem, tad to neiesaka ierakstīšana kalendārā," norāda Timuška.

 

Reklāma
Reklāma

Nākamgad pirmo reizi kalendārā būs desmit jaunu vārdu

Sievietēm tie būs Aurika (5. marts), Meija (20. aprīlis), Jurgita (23. aprīlis), Vaiva (17. septembris) un Pērle (7. novembris).

  • Savukārt vīriešiem - Daris (6. februāris), Gerhards (17. marts), Dzintis (6. aprīlis), Jumis (29. septembris) un Ako (3. decembris).

 

Lemjot, kurā datumā vārda dienu piešķirt, parasti vadās pēc diviem principiem - to liek vai nu dienā, kurā jau ir pēc skanējuma līdzīgs vārds vai arī dienā, kurā personvārdu ir ļoti maz.

Pēdējos gados eksperti no kalendāriem vārdus ārā vairs nesvītro arī gadījumos, ja vairs nav reģistrēts neviens vārda nēsātājs.

Nākamreiz kalendāra vārdu ekspertu komisija sanāks 2025. gadā.

Saistītie raksti