Šodien sākas astronomiskā ziema, klāt gada īsākā diena

2022. gadā ziemas sākums – 21.decembrī plkst. 23:48, vēsta saulespulkstneis.lv.
Klāt gada īsākā diena, pēc tam tās lēnām stiepsies garumā.

FOTO: Shutterstock.com

Klāt gada īsākā diena, pēc tam tās lēnām stiepsies garumā.

Šodien arī Ziemas saulgrieži - klāt gada īsākā diena un gada tumšākais laiks. Saullēkts šodien bija 08.58, bet saule rietēs 15.43. Mūsu senčiem šie vieni no svarīgākajiem gadskārtu svētkiem. 

 

Ziemassvētkos jeb ziemas saulgriežos, kas sākas 21. decembrī, ir ziemas tumšākais laiks, iezīmējas ziemas vidus. Arī daudzām citām Eiropas tautām šis ir laiks, kad iezīmēja ziemas vidu, jo saimnieciskā ziņā ziema sākas Mārtiņos un ilgst līdz Meteņiem, kas vēsta par pavasara sākšanos. 

Reklāma
Reklāma

 

Pirmajā ziemas saulgriežu vakarā bija bluķa vilkšanas vakars, kas bija ārkārtīgi svarīgs rituāls, atvadoties no visa vecā iepriekšējā gadā un sagaidot jauno gadu. Bluķi velk pa apli pa māju, lauku un kaimiņu mājām, kur tas savāc visu slikto, negatīvo, strīdus, kašķus, un tad sadedzina. Degot ar spožu liesmu, sliktais sadeg, un vietā nāk gaišais un labais. Bluķa vilcējiem seko trokšņojošu ļaužu pūlis, tādējādi aizbaidot ļaunos garus. Ja bluķis stāv istabā, tad meita izies pie vīra, tāpēc daudzām tautām bluķis stāv istabā jau mēnesi pirms Ziemassvētkiem. No ozolkoka darināts bluķis ir arī ir auglības iemiesojums.

Saistītie raksti