Aptauja: 33% cilvēku uzskata, ka vardarbība ģimenē ir pašas ģimenes lieta

Katra trešā sieviete Latvijā vismaz reizi dzīvē ir cietusi no partnera vardarbības, bet 33 % aptaujāto uzskata, ka vardarbība ir ģimenes lieta un uz āru nav jānes. Lai palīdzētu risināt šo problēmu, šodien, 26. oktobrī, IKEA ir uzsākusi sociālās atbildības iniciatīvu "Pamani vardarbību".
Mākslinieks Kristians Brekte piedalās kampaņas Pamani vardarbību atklāšanas pasākumā.

FOTO: Publicitātes foto

Mākslinieks Kristians Brekte piedalās kampaņas "Pamani vardarbību" atklāšanas pasākumā.

Iniciatīvas mērķis ir pievērst uzmanību vardarbībai mājās un iedrošināt gan cietušos, gan līdzcilvēkus neklusēt par to. Iniciatīvas ietvaros IKEA ir radījusi unikālu un limitētu kolekciju sadarbībā ar mākslinieku Kristianu Brekti, kurā mākslinieks sev raksturīgā manierē aktualizē tēmu. 

 

Pirmais solis problēmas risināšanā – runāšana

51% iedzīvotāju, kas cietuši no vardarbības ģimenē, nevienam par to nav teikuši, liecina IKEA veiktā aptauja*, tāpēc ir īpaši svarīgi pamanīt vardarbību sev blakus un neklusēt par to. Tie, kuri ir piedzīvojuši vardarbību mājās, aptaujā norāda, ka tā ir sistemātiska darbība un 57% gadījumu vardarbība ģimenē atkārtojās atkal un atkal. Vairāk nekā trešdaļā situāciju (37%) vardarbīga uzvedība ir atkārtota dažas reizes, savukārt tikai 4% norāda, ka vardarbības epizode notikusi vienu reizi.

 

 

Kampaņas atklāšanā pediatre Dana Isarova dalījās ar savu pieredzi, piedzīvojot vardarbību attiecībās, un iesaka, kā rīkoties apkārtējajiem, pamanot, ka kāds cieš no vardarbības: 

 

Ko darīt, kad zini, ka kāds tuvinieks cieš no vardarbības:

  • Saglabā mieru,
  • Tici cietušajam, neapšaubi viņa piedzīvoto,
  • Saglabā konfidencialitāti,
  • Piedāvā informāciju par psiholoģisko un medicīnisko palīdzību, bet neuzspied to.

 

Ko nedarīt, kad zini, ka kāds tuvinieks cieš no vardarbības:

  • Neizturies pret cietušo citādāk – viņam saglabāt ierasto komunikāciju ar citiem ir svarīgi,
  • Nepārjautā par notikušo, ja otrs nevēlas runāt,
  • Neapšaubi notikušo,
  • Nemeklē cēloņus, kāpēc tā noticis, neanalizē notikušo,
  • Neprasi cietušajam, kāpēc nemeklēja palīdzību ātrāk.

 

Kā pasākumā uzsvēra eksperti – ne vienmēr vardarbībā cietušajam izdodas attiecības ar varmāku pārraut ar pirmo mēģinājumu, tāpēc apkārtējo (gan draugu, gan profesionāļu) atbalsts ir ārkārtīgi būtisks, lai palīdzētu izrauties no vardarbīgām attiecībām.

 

Pediatre Dana Isarova. Publicitātes foto.

Reklāma
Reklāma

 

Atbalsts vardarbībā cietušajiem

Ja meklē palīdzību vai nepieciešams atbalsts, vērsies šeit: atbalsta tālrunis vardarbībā cietušajiem: 116 006 (katru dienu plkst. 12.00–22.00); diennakts krīzes tālrunis emocionālajam un psiholoģiskajam atbalstam: 116 123 un 27722292. Ja Tev ir tieši draudi vai pamani vardarbību, zvani 110. Lai uzzinātu vairāk par to, kā atpazīt vardarbību ģimenē, ienāc www.cietusajiem.lv.

 

Atbalstot kampaņu, ikviens IKEA veikalā Rīgā var iegādāties īpašas somas un nozīmīti, kas ikdienā nēsājot atgādinātu, ka nedrīkst pievērt acis uz būtisko. Uz mākslinieka Kristiana Brektes somām ir simbolisks vēstījums – grafiski attēlotas acis un asaras, un frāze “Viss labi”, aiz kuras cilvēki nereti cenšas maskēt sāpes. Somas lences atgādina drošības jostas un simbolizē no vardarbības cietušo neaizsargātību. Iegādājoties somas, visa peļņa tiks ziedota, lai uzlabotu apstākļus ģimenes krīzes centros. Visa iegūtā peļņa no kolekcijas tiks ziedota ģimenes krīzes centru labiekārtošanai. 

 

“Joprojām Latvijā ir pārāk daudz mājokļu, kuros regulāri sastopama dažāda veida vardarbība. Mēs esam pārliecināti, ka mājām ir jābūt drošai un laimīgai vietai, tāpēc cenšamies kļūt par balsi sabiedrībā, kas veicina izpratni par vardarbību, piedāvā pieejamo palīdzību un tādējādi sniedz savu ieguldījumu, lai veidotu labāku nākotnes sabiedrību. Sadarbība ar vietējo mākslinieku, kas ir pirmā šāda veida sadarbība Latvijā, palīdzēs padarīt šo balsi vēl skaļāku,” uzsver IKEA Latvija vadītājs Pēteris Grīnbergs.

 

IKEA Latvija vadītājs Pēteris Grīnbergs. Publicitātes foto.

 

“Lai gan vardarbība ģimenē ir sastopama mūsu ikdienā vairāk, nekā mēs to vēlamies pamanīt, tomēr jūtu, ka daļa sabiedrības tomēr izvēlas to noliegt un norobežoties no tās. Esmu pievienojies iniciatīvai “Pamani vardarbību”, lai pievērstu uzmanību tai “nepareizajai” pasaulei, jo tikai turot acis vaļā un vēršoties pret vardarbību ģimenē, mēs varēsim palīdzēt un mazināt to savā vidē,” paskaidro mākslinieks Kristians Brekte.

 

Mākslinieks Kristians Brekte. Publicitātes foto.

Saistītie raksti