Rīgas zoodārzā skaista ziņa: pasaulē mazāko pērtiķīšu ģimenē piedzimis mazulis; rūpes uzņēmies tētis

Tropu mājā mītošajiem pasaulē mazākajiem pērtiķīšiem Austrumu pundurkalitriksiem pirms trim nedēļām piedzima viens mazulis. Lielās rūpes par mazulīti gulstas uz tēta pleciem, arī pavisam tiešā vārda nozīmē.
Ja redzi mazu pērtiķīti uz muguras nesam savu bērnu, tad zini – tas ir tētis!

FOTO: Publicitātes foto

Ja redzi mazu pērtiķīti uz muguras nesam savu bērnu, tad zini – tas ir tētis!

Pašlaik mazulis vislabāk jūtas pieķēries pie kažoka tēviņam, tādēļ, ja ieraugāt kādu pērtiķīti ar divām galvām, tad ziniet – viens no tiem ir mazais pundurkalitriksēns. Tas nozīmē, ka ģimenes galvai šobrīd darba pilnas rokas. 

 

Parasti mātītei dzimst viens vai divi mazuļi. Pasaulē tie nāk salīdzinoši lieli, jo sver aptuveni 1/4 daļu no mātītes masas. 

 

Tieši Dienvidamerikā mītošo sīko pērtiķīšu Kalitriksu tēviņi uzņemas galvenās rūpes par saviem mazuļiem jau drīz pēc to piedzimšanas. Viņi gan nēsā tos uz muguras, gan sargā, gan arī apkopj. 

 

Kad mazie vēlas paēst pienu, tad tēviņš atdod tos mātītei, un pēc tam atkal savāc atpakaļ. 

Reklāma
Reklāma

 

Ar laiku mazuļu audzināšanā iesaistās arī pārējie ģimenes locekļi – vecākie brāļi un māsas. 

 

 

Rīgas Zoodārzā mīt sešas Dienvidamerikas pērtiķu sugas, kam raksturīgs šāds ģimenes pienākumu sadalījums. Kalitriksi, kalimiko, lauvtamarīni un naktspērtiķi apskatāmi gan Ķenguru mājā, gan arī Tropu mājā. Piecas sugas ir iekļautas Pasaules Sarkanajā grāmatā, un šo apdraudēto sugu turēšanas un vairošanas starptautiskajās programmās (EEP) ar labām sekmēm ir iesaistījies arī mūsu zooloģiskais dārzs.

Saistītie raksti