Iebāž mutē telefona lādētāju, pieskaras bojātam elektrības vadam – kā elektrotraumas gūst bērni

Šogad Latvijā iedzīvotāju īpašumos reģistrētas kopumā 19 elektrotraumas, kuru vidū divas bijušas letālas – otra notikusi jūnijā, vīrietim saskaroties ar bojātiem, neizolētiem vadiem. No 19 šogad reģistrētajām elektrotraumām 5 gadījumos cietuši bērni, Mammamuntetiem.lv uzzināja AS "Sadales tīkls".
Letālas elektrotraumas bērniem šogad nav reģistrētas.

FOTO: Shutterstock.com

Letālas elektrotraumas bērniem šogad nav reģistrētas.

Viena no šogad reģistrētajām elektrotraumām, kurā cietis bērns, notika janvārī, kad elektrotraumu dzīvoklī guva 2 gadus veca meitenīte. Februārī elektrotrauma reģistrēta 2 gadus vecam puikam, kurš to guva, pieskaroties datora vadam pie barošanas bloka. Puisēns guva apdegumus un tika nogādāts slimnīcā. Martā elektrotraumu guva 1 gadu veca meitenīte, iebāžot mutē rozetei pieslēgta datora lādētāja vadu. Vēl viena elektrotrauma bērnam reģistrēta aprīlī – to guva 11 mēnešus vecs mazulis, mājās pieskaroties bojātam elektrības vadam, cietušais tika hospitalizēts. Viena elektrotrauma, ko guvis bērns, reģistrēta arī jūnijā, taču detalizēti negadījuma apstākļi nav zināmi.

 

Bērni līdz piecu sešu gadu vecumam visbiežāk elektrotraumas gūst, veicot darbības ar rozetēm vai pieskaroties bojātiem, neizolētiem vadiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Tāpēc vecāki ar maziem bērniem tiek aicināti parūpēties par elektrodrošu vidi, ieviešot mājās drošās kontaktligzdas vai izmantojot rozešu aizliktņus, kā arī parūpējoties, lai bērnam nav brīvi pieejami elektrības vadi vai pie sprieguma pieslēgtas elektroierīces.


Lai palīdzētu apgūt elektrodrošību bērniem interesantā veidā, "Sadales tīkls" izstrādājis krāsojamu mācību materiālu, ko vecāki var izdrukāt šeit.

Saistītie raksti