Rosinās Latvijā ieviest vispārējo valsts aizsardzības dienestu vīriešiem līdz 27 gadu vecumam. VIDEO

Ņemot vērā Krievijas radītos draudus un nepieciešamību pēc rekrutēšanas sistēmas uzlabošanas, Aizsardzības ministrija (AM) rosinās Latvijā ieviest vispārējo valsts aizsardzības dienestu, otrdien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).
Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

FOTO: Flickr.com

Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

Šodienas sistēma ir sevi izsmēlusi, piebilda ministrs un norādīja, ka nav pamata domāt par Krievijas uzvedības maiņu.

 

Plānots, ka valsts aizsardzības dienests pakāpeniski tiks ieviests piecu gadu laikā. No 2023.gada 1.janvāra norisināsies pirmais ieviešanas posms, kuram varēs pieteikties brīvprātīgi.

 

  • Pirmajā gadā varētu tikt iesaukti apmēram 1000 cilvēku.
  • Iesaukums tiek plānots divas reizes gadā – 1.janvārī un 1.jūlijā.
  • Būs iespējams izvēlēties dienestu no četriem veidiem.
  • Varēs iekļauties valsts aizsardzības dienestā vai arī noslēgt piecu gadu ilgu dienestu Zemessardzē (20 dienas gadā).
  • Tāpat būs pieejams vada komandiera kurss augstskolā, kā arī alternatīvais – Iekšlietu ministrijas, Veselības, Labklājības ministrijas – dienests.
  • Paredzēts, ka dienests ilgs 11 mēnešus.

 

Reklāma
Reklāma

Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim – vīrietim – jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

 

Skaties preses konferenci par Aizsardzības ministrijas plāniem

Paredzēts, ka iesauktajiem tiks maksāta kompensācija 400 eiro apmērā ikdienas izdevumiem. Valsts apmaksās ēdināšanas izdevumus un dzīvošanu kazarmās, kā arī iesauktajiem būs pieejama sporta infrastruktūra. Iesauktajām personām ir paredzēts arī viens brīvlaiks viena mēneša garumā, kā arī varētu būt paredzēta iespēja nedēļas nogalēs doties mājās.

Saistītie raksti