Palīgāsauciens no Stradiņa slimnīcas: akūti vajadzīgas 0- asinsgrupas asinis

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ziņo, ka šobrīd ir kritiska situācija ar O- asinsgrupas asinīm un lūdz atsaukties asinsdonorus vēl pirms gaidāmajiem svētkiem. Aicinājumam pievienojas arī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, kur šobrīd vairāki pacienti ļoti gaida uz konkrētās grupas asinīm, teikts stacionāra mājaslapā.
Iespējams, tieši tu palīdzēsi kādam dzīvot!

FOTO: Shutterstock.com

Iespējams, tieši tu palīdzēsi kādam dzīvot!

Ar ziedošanas vietām un darba laikiem var iepazīties šeit.

 

Lai ziedotu asinis, nepieciešams:

  • personu apliecinošs dokuments;
  • laba pašsajūta.

 

Asins ziedošanas dienā:

  • 3–4 stundas pirms procedūras ieteicama viegla ēdienreize un papildu šķidruma uzņemšana (jāizdzer apmēram četras glāzes ūdens vai sulu u.c.). 

Tukšā dūšā asinis ziedot nedrīkst!

  • Vismaz 2–3 stundas pirms procedūras nedrīkst smēķēt. Smēķētājiem skābekļa līmenis asinīs samazinās par 15%. Tas atsaucas uz visu organisma vielmaiņu un asins kvalitāti.
Reklāma
Reklāma

 

24 stundas pirms asins ziedošanas nedrīkst ēst:

  • Treknus, asus ēdienus (piemēram, treknu gaļu vai speķi, žāvētu gaļu vai desas, treknas zivis (lasi, siļķes u.c.), treknu sieru, kūkas, čipsus, krējuma saldējumu, ceptas sēnes, daudz riekstu, šokolādi, kakao, majonēzi u.tml.  
  • Nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus.

 

Iepriekšējā dienā pirms asins ziedošanas ieteicams ēst:

Saknes, augļus, biezpienu, liesu sieru, biezputras, maizi, liesu gaļu un zivis, medu.
Katru dienu jādzer ne mazāk par 1,5–2 l šķidruma, sevišķi svarīgi pirms un pēc asins vai asins komponentu nodošanas. Pietiekams uzņemtā šķidruma daudzums nodrošinās labāku pašsajūtu pēc procedūras.