Vecākos aktīvu diskusiju izsauc ministres priekšlikums par mācību gada pagarinājumu

Vakar izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece nāca klajā ar paziņojumu rosināt pagarināt mācību gadu. Iecere ir palielināt brīvlaiku skaitu mācību gada laika laikā, tādējādi mācības turpinot ilgāk – līdz Jāņiem.
Tāpat ir arī vecāki, kas atbalsta šo ieceri, bet tomēr uzskata, ka lēmums ir pārāk sasteigts.

FOTO: Shutterstock.com

Tāpat ir arī vecāki, kas atbalsta šo ieceri, bet tomēr uzskata, ka lēmums ir pārāk sasteigts.

Šis paziņojums tviterī izsauca asas diskusijas vecāku starpā. 

 

Kāda ir iecere?

Īsumā – iecere ir nevis pagarināt mācību laiku, bet to izkliedēt. Ministres sava paziņojumā pauž: “Skolas gada slodzes izlīdzināšana ar īsāku vasaras brīvlaiku un papildus brīvdienām, piemēram, martā, manuprāt, tikai veicinātu izglītības kvalitāti, ļautu dažādot mācību un audzināšanas procesu, kā arī ļautu optimizēt izglītojamo un pedagogu noslodzi. [..] 

 

Apkopojot ārvalstu pieredzi un mācību gada organizāciju, ir secināts, ka kvalitātes sekmēšanai iespējams pagarināt mācību gadu par divām nedēļām, piemēram, līdz Jāņiem, vienlaikus ieviešot piekto brīvlaiku, piemēram, martā. Šādas brīvdienas šobrīd ir paredzētas tikai 1.klasei. Mācību gada pagarināšanu varētu atbalstīt vismaz daļa sākumskolas un pamatskolas vecuma bērnu vecāku, ja tas samazinātu viņu rūpes par bērnu jēgpilnu nodarbināšanu vasarā.”

 

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv idejiski vienmēr ir atbalstījusi ideju par mācību gada pagarinājumu. Taču ne šobrīd. 

 

Kā būtiski argumenti pret jauno ieceri no vecāku puses tiek minēti bērnu nepieciešamība vasarā, laikā kad Latvijā ir silts un saulains, atpūsties, tāpat tiek norādīts uz daudzām lietām, kas izglītības sistēmā nav sakārtotas – jaunā satura ieviešana “Skola 2030” daudziem rada neizpratni par skolās mācīto, tiek norādīts un pedagogu un grāmatu trūkumu, sliktu ventilāciju klasēs.

 

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

Tomēr ir arī vecāki, kas to atbalsta. Ir ģimenes, kurās mazo skolēnu nodarbināšana trīs vasaras mēnešus nav viegla, un tas risinātu bērnu pieskatīšanu vasarā. Tāpat daži norāda uz pārāk lielu stundu skaitu Latvijas skolās.

 

 

Saistītie raksti