Bērnu slimnīcā uzsākti būvniecības darbi Dienas stacionāra rekonstrukcijai

Bērnu slimnīcā noris būvniecības darbi Dienas stacionārā, lai radītu atveseļošanos veicinošu, mūsdienīgu un epidemioloģiski drošu vidi. Vēsturiskajā ēkā būs izbūvētas vienvietīgas palātas, dažādiem vecuma posmiem piemērotas atpūtas telpas, kā arī nodrošināts optimāls mikroklimats. Būvniecības darbus plānots noslēgt 2022. gada nogalē.
Šādi iecerēta palāta Dienas stacionārā.

FOTO: Publicitātes foto

Šādi iecerēta palāta Dienas stacionārā.

Dienas stacionāra ēka ir viena no pirmajām, ar kurām aizsākās Bērnu slimnīcas būvniecība 1895. gada 5. jūnijā pēc R. Šmēlinga projekta, un ēkā bija izbūvētas tam laikam laikmetīgas tehnoloģijas: elektriskais apgaismojums, sienā iebūvēta vēdināšanas sistēma, centrālapkure. Sākotnēji ēkā atradās iekšķīgo un ķirurģisko slimību nodaļa ar lielākām un mazākām daudzvietīgām palātām. Korpuss ir vairākkārt rekonstruēts, pārbūvējot sākotnēji ārstniecības nolūkiem paredzēto sauļošanās iekšpagalma terasi par papildu telpām, izbūvējot nepieciešamās inženiertehniskās sistēmas, gan vēlāk piebūvējot operāciju zāli, kur notiek Ausu, kakla, deguna, kā arī Acu klīnikas ārstu veiktās operācijas. 

 

Dienas stacionārs ir pirmais korpuss, kurš tiks realizēts atbilstoši jaunākajām tendencēm veselības aprūpes iestāžu attīstībā pasaulē – uz pacientu orientēta, draudzīga vide, vienlaikus nodrošinot gan epidemioloģisko nosacījumu, gan pacientu privātuma vajadzību ievērošanu.

 

Līdz šim Dienas stacionārā atradās 24 palātas un daudzās palātās vienlaikus ārstējās vairāki pacienti. Atjaunotajā stacionārā pacientiem un viņu pavadošajām personām būs pieejamas 34 vienvietīgas un epidemioloģiski drošas palātas ar atbilstošu gaisa apmaiņu un mikroklimatu, vairākas mūsdienu prasībām atbilstošas procedūru un apskates telpas.  Lai arī gaidīšanas laiks uz konkrēto procedūru tiktu pavadīts jēgpilni un novērstu domas par gaidāmās procedūras norisi, ir plānota plaša rotaļu telpa un labiekārtota publiskā telpa, kurā vecāki varēs pavadīt laiku ar bērnu. 

 

 

Ambulatorās veselības aprūpes daļas vadītāja Torņakalna novietnē Irina Ošeniece stāsta: “Gan lieli, gan mazi pacienti ierasti slimnīcā vēlas pavadīt iespējami īsu laiku. 

Tieši tādēļ Bērnu slimnīcā ir Dienas stacionārs, kurā diagnostika un ārstēšana tiek veikta vienas dienas ietvaros, un bērns jau pēcpusdienā kopā ar vecākiem dodas prom, lai turpinātu ārstēšanos mājās. 

Dienas stacionāru katru mēnesi apmeklē vairāk nekā 400 pacienti un viņu pavadošās personas, kuriem renovētajās telpās vēlamies radīt vidi, kas tiešā un pārnestā nozīmē ārstē, mazina bailes un ir pielāgota gan dažādu vecumu bērnu, gan vecāku vajadzībām.”

 

Dienas stacionāra rekonstrukcija uzticēta Pilnsabiedrībai “P un P būvniecības grupa”, kas kopā ar SIA “ARH STADIJA” gada laikā realizēs apjomīgo projektēšanas un būvniecības darbu veikšanu. Savukārt ēkas interjera veidošanā iesaistījās dizaina studijas “H2E”, lai ēkas interjers, navigācija un saturs tiktu integrēts jaunajā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas attīstības koncepcijā, kas mazajiem pacientiem palīdzēs mazināt trauksmi, rosinās uzticēšanos un veicinās atveseļošanās procesus. Kopējās plānotās rekonstrukcijas izmaksas ir nepilni 3 miljoni euro. 

Reklāma
Reklāma

 

Rekonstrukcijas darbu laikā Dienas stacionāra pacienti ārstējas slimnīcas 20. korpusā un plānveida pacientu uzņemšana un reģistrācija Dienas stacionārā Torņakalna novietnē tiek veikta reģistratūrā R1, kura visērtāk ir pieejama no Vienības gatves puses. Dienas stacionāra darba laiks ir no plkst. 08.00 līdz 16.00, kurā pacientiem tiek veikti visi plānotie izmeklējumi un manipulācijas. 

 

 

Biežāk veiktie izmeklējumi un manipulācijas Dienas stacionārā 

  • Plānveida operācijas: ja pacientam ir nozīmēta plānveida operācija, kura neprasa ilgstošu uzturēšanos slimnīcā, tā tiek veikta Dienas stacionārā. Tās ir nelielas operācijas vispārējā ķirurģijā, ginekoloģijā, uroloģijā, traumatoloģijā – ortopēdijā, ausu, kakla, deguna un acu slimībās.
  • Magnētiskā rezonanse: pacienti, kuriem ir jāveic MRI izmeklējums, bet tie nespēj ilgstoši nogulēt nekustīgā pozā, izmeklējums jāveic vispārējā anestēzijā Dienas stacionārā. Dienas stacionāru pacients var atstāt pāris stundu laikā pēc izmeklējuma veikšanas.
  • Endoskopija: Orgānu izmeklēšana  no iekšpuses ar īpašu lokanu instrumentu – optisku videoendoskopu. Procedūra var būt īpaši nepatīkama, tādēļ to veic vispārējā anestēzijā.
  • Stacionārā tiek veikta arī dažādu slimību diagnostika, apdegumu pacientu aprūpe, laboratoriskie izmeklējumi, rehabilitācijas pakalpojumi, ultrasonogrāfiskie izmeklējumi, sirds funkcionālie izmeklējumi un citi.

 

Dienas stacionāra rekonstrukcija ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuriem ir jānoslēdzas 2024. gadā, radot modernāko bērnu slimnīcu Baltijā. Apjomīgi investīciju projekti palīdz Bērnu slimnīcai augt stiprākai, gudrākai un draudzīgākai. Šobrīd aktīvi norisinās sagatavošanās darbi Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas (NMPON) un Ambulatorās veselības centra rekonstrukcijai. Slimnīcas teritorijā turpinās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecības darbi un ir uzsākta Veselības aprūpes attīstības centra projektēšana. Tuvākajā laikā plānots uzsākt telpu rekonstrukciju Paliatīvās aprūpes nodaļai, Epilepsijas un miega medicīnas centra būvniecību, kā arī telpu pielāgošanu Barnahus – vienas pieturas aģentūras izveidei bērniem, kas cietuši no vardarbības. Pagājušajā gada nogalē atklāts jaunais Rehabilitācijas centrs. Vienlaikus visā slimnīcas teritorijā norit arī labiekārtošanas un mobilitātes uzlabošanas darbi, kas paredz arī jauna žoga uzstādīšanu un plašākas autostāvvietas izveidi pacientu un darbinieku ērtībām.

 

Dienas stacionāra ēka pirms rekonstrukcijas.

 

Dienas stacionāra rekonstrukcija ir viens no Bērnu slimnīcas augstas gatavības projektiem, ko atbalstīja Ministru kabineta 2021. gada 18. marta sēdē (protokols Nr.28 42.§), izskatot Informatīvo ziņojumu “Par augstas gatavības projektiem, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu”.