“Es paklepošu klausulē, jūs paklausieties, vai man ir Covid!” – ko cilvēki jautāja Covid-19 atbalsta tālruņa konsultantiem

No šodienas tiek pārtraukta ar Covid-19 saistīto jautājumu vienotā informatīvā tālruņa 8345 darbība. Divu gadu Tet un Valsts kancelejas izveidotā tālruņa darbības laikā teju 300 000 sarunās ne tikai sniegtas konsultācijas par aktuālākajiem Covid-19 jautājumiem, bet arī nav iztikts bez dažādiem netipiskiem un kurioziem gadījumiem.
Informatīvais tālrunis 8345 tika radīts, lai iedzīvotājiem palīdzētu rast atbildes uz jautājumiem, kur vislabāk meklēt palīdzību saistībā ar Covid-19.

FOTO: Shutterstock.com

Informatīvais tālrunis 8345 tika radīts, lai iedzīvotājiem palīdzētu rast atbildes uz jautājumiem, kur vislabāk meklēt palīdzību saistībā ar Covid-19.

Zvanītāji nereti bija pārpratuši šī tālruņa galveno uzdevumu, vēloties atrisināt jautājumu loku ārpus tālruņa darbības jomas – uzreiz pierakstīties uz testu, risināt strīdus ar darba devēju. 

 

Nereti, sastopoties ar kādām saslimšanas pazīmēm, cilvēki zvanīja nevis ģimenes ārstam, bet uz 8345. 

Pēkšņi daļa vairs nezināja, ko darīt pat vēdersāpju gadījumā – jebkuras sāpes un saslimšanas simptomus uzreiz piedēvēja Covid-19 infekcijai. 

Nereti nācās konsultēt arī valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekus, piemēram, policistus, izglītības iestāžu darbiniekus un arī mediķus, un skaidrot, kā rīkoties konkrētajā situācijā.

 

Lai arī darbs bija spraigs un atbildīgs, operatori savā starpā reizēm mēdza jokot, ka uzklausot zvanītājus un mēģinot rast atbildes, drīzumā varētu atvērt savu ārstu praksi, jo krīzes laikā cilvēki mēdza apjukt pat ikdienišķās situācijās. 

 

Nereti operatoriem nācās saskarties arī ar kuriozām situācijām:

  • “Es paklepošu klausulē, jūs paklausieties, vai man ir Covid”
  • “Paklausieties manu spiedienu - ir vai nav normas robežās?”
  • “Vai veikalā nopirktais šņabis arī dezinficē?”
  • “Vai varēs ar savu ķirbi citus cienāt, kad būšu vesela?”
  • “Ir slims vīrs un viņš iznesa ārā velosipēdu cimdos savam dēlam. Vai tas skaitās kā kontakts?”
Reklāma
Reklāma

 

Informatīvais tālrunis 8345 tika radīts, lai iedzīvotājiem palīdzētu rast atbildes uz jautājumiem, kur vislabāk meklēt palīdzību saistībā ar Covid-19. Zvanu centrā, kurā ar speciāli izveidotā tālruņa numura zvanītājiem strādāja īpaši sagatavoti operatori, informāciju varēja saņemt latviešu, krievu un arī angļu valodā. 

 

Lasi vēl: Tiek atcelta lielākā daļa Covid-19 ierobežojumu. Kur jālieto sejas maskas un jāuzrāda sertifikāti

 

Tā kā Covid-19 izplatība valstī šo gadu laikā ir bijusi mainīga, arī zvanu centra kapacitāte bijusi atbilstoša attiecīgā perioda vajadzībām. Sekmīgi noritējusi arī Tet un Valsts kancelejas sadarbība, regulāri apmainoties ar informāciju, lai darbinieki pēc iespējas kompetentāk spētu atbildēt jautājumu uzdevējiem. Tā kā saslimstība ar Covid-19 sarūk un tiek atcelti arī virkne epidemioloģisko drošības prasību, pieņemts lēmums par vienotā informatīvā tālruņa 8345 darbības pārtraukšanu.