72 stundu soma salikta, taču, kur ar to jāiet krīzes iestāšanās brīdī, zina vien retais

Ukrainā notiekošais Krievijas uzsāktais karš arī daudziem Latvijas iedzīvotājiem bijis kā pamudinājums sagatavoties krīzes situācijām laikus. Latvija ir drošībā, taču vienmēr labāk ir būt sagatavotiem potenciālajām krīzēm. Aizsardzības ministrija iesaka sagatavot krīzes situācijas somu, un daudzi to patiešām jau izdarījuši, taču sociālajos tīklos cilvēki pauž neziņu, kurp tad ar šo salikto somu ir jāiet, ja patiešām iestājas krīzes situācija?
Ja ārkārtas situācija pienāktu, iedzīvotāji tiktu brīdināti par notiekošo un turpmāko rīcību ar trauksmes sirēnām, apziņošanu ar skaļruņiem, televīzijas un radio starpniecību. Ne velti 72h somas sarakstā minēts arī ar baterijām darbināms radioaparāts.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ārkārtas situācija pienāktu, iedzīvotāji tiktu brīdināti par notiekošo un turpmāko rīcību ar trauksmes sirēnām, apziņošanu ar skaļruņiem, televīzijas un radio starpniecību. Ne velti 72h somas sarakstā minēts arī ar baterijām darbināms radioaparāts.

“Man ir aktuāls jautājums – kur man jāiet ar 72h mugursomu!!? Un kur, ja esmu gatava krist par savu valsti!? Ja esmu gatava karot, kur man jāvēršas? Ja nebūs elektrības, informācijas, vai varu uzzināt iepriekš!!?” – sociālajā tīklā “Twitter” jautā Inga. Spriežot pēc atbildēm, ir skaidrs, ka daudzi ir sagatavojuši šādu somu, taču arī ir neizpratnē par to, kas tad būtu jādara, ja pienāktu laiks to izmantot. 

Kā skaidrots Aizsardzības ministrijas sagatavotajā bukletā “Kā rīkoties krīzes situācijā”, ja šāds mirklis tiešām pienāktu, iedzīvotāji tiktu brīdināti par notiekošo un turpmāko rīcību ar trauksmes sirēnām, apziņošanu ar skaļruņiem, televīzijas un radio starpniecību. Ne velti 72h somas sarakstā minēts arī ar baterijām darbināms radioaparāts, ja nu iestājas situācija, kad nav pieejama elektrība. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja atbildīgie dienesti izziņotu evakuāciju, būtu jāseko līdzi šādai shēmai:

  1. Uzmanīgi ieklausies paziņojumā par evakuācijas norisi, iegaumē un piefiksē evakuācijas virzienu, galamērķi vai pulcēšanās vietu.
  2. Visur līdzi ņem savu ID vai pasi.
  3. Ja vari, pirms evakuācijas atslēdz savam mājoklim gāzes, elektrības un ūdens padevi, aiztaisi logus, aizslēdz durvis.
  4. Izmanto maršrutus, kurus rekomendē dienesti un nepārvietojies pa nepazīstamiem ceļiem.
  5. Ja nav iespējams izmantot savu transportlīdzekli, dodies uz tuvāko norādīto evakuācijas pulcēšanās vietu.
  6. Evakuācijas gadījumā paziņo par to tuviniekiem.
  7. Ņem līdzi ārkārtas gadījumu somu.

 

Vairāk par to, kas jāliek somā iestājoties krīzes situācijai, lasi ŠEIT. 

Saistītie raksti