Pieaug bērnu pavedināšanas internetā gadījumu skaits. Riska grupā meitenes pirmspubertātes vecumā

Pandēmijas laikā bērni ir pavadījuši ļoti daudz laika internat vidē. Vienlaikus ir pieaudzis arī dzimumnoziegumu skaits, kas ir īstenots tieši virtuālā vidē. Daļa no bērniem pat nesaprot, ka tiek seksuāli izmantoti.
Nereti bērni pat neapzinās, ka ir kļuvuši par pavedināšanas internetā upuriem.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti bērni pat neapzinās, ka ir kļuvuši par pavedināšanas internetā upuriem.

Atzīmējot Drošāka interneta dienu, Latvijā šogad uzmanība tiek pievērsta bērnu pavedināšanai internetā, jo strauji pieaug Drossinternets.lv reģistrēto ziņojumu skaits par bērnu seksuālu izmantošanu un bērnu pavedināšanu saturošu materiālu apriti internetā.  


Drossinternets.lv ziņojumu līnijā 2021. gadā ir saņemti 22 925 ziņojumi par internetā ievietotiem bērnu pavedināšanas vai seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem, kuru glabāšanai izmantoti serveri Latvijā, kas nenozīmē, ka satura radītāji un cietušie bērni ir no Latvijas. 
 

Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska atklāj, ka rudenī veiktās aptaujās redzams, ka katrs otrais vecāks otrais vecāks pat nezina, kādās interneta platformās bērns ir reģistrējies. Turklāt daudzi nezina, ka bērns, iespējams, pats ir radījis seksuālu saturu, uz ko viņu mudinājuši sveši cilvēki interneta  –  izģērbies, izrādījis savu ķermeni tuvplānos, nosūtījis svešiniekiem savas kailbildes. Analizējot šo saturu, ir pamatotas aizdomas, ka bērns ir to darījis kāda pieaugušā mudināts. Nereti bērni pat neapzinās, ka ir kļuvuši par pavedināšanas internetā upuriem. 

 

Nav viena tipiska bērna upura profila, kas iezīmētu, ar kuriem bērniem tas var notikt. Gan sociālais statuss, gan raksturs, gan bērnu vecums, kas cietuši internetā, ir ļoti dažādi. Tomēr pēdējā gada saņemtie Drossinternets.lv signāli atklāj, ka izceļas vecuma grupa no 9 līdz 12 gadiem. 90% gadījumu tās ir meitenes.  

 

Tāpēc ir ļoti svarīgi ikvienam pieaugušajam, kurš pamana ko aizdomīgu, rīkoties pareizi un meklēt palīdzību. Svarīgi ir atpazīt pavedināšanas faktu un rīkoties!


Lai palīdzētu gan bērniem, gan viņu vecākiem un pedagogiem labāk izvērtēt, vai it kā nevainīga on-line saruna, Drossinternets.lv platformā ir izveidots tests “Bīstamā draudzība internetā” ar jautājumiem bērniem un jautājumiem vecākiem. 

Atbildot uz paštesta jautājumiem, gan bērni, gan pieaugušie varēs labāk saprast, vai tiešām tiek pavedināts internetā. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Nepalaid garām signālus, ka ar bērnu kaut kas nelāgs notiek. Bērnam mainās uzvedība, viņš paliek nomāktāks, satrauktāks, slēpj viedierīces, pārtrauc draudzēšanos ar draugiem, nav atklāts ar vecākiem. 

 

 

Valsts Policijas Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Oļegs Lavčinovskis novērojis, ka cilvēkiem ir kļūdains priekšstats, ka pavedinātājs ir vientuļš, vizuāli nolaidies vīrietis, kas sēž pie datora un uzrunā bērnus. Prakse rāda, ka seksuāli pavedināt bērnus var gan jauni cilvēki ar mērķi izklaidēties, gan vienaudži, kuru mērķis ir sīka atriebība. Turklāt pavešana netiklībā ir arī seksuāla satura saruna ar 16 gadus vecu pusaudzi, par ko jau ir paredzēta kriminālatbildība. 

 

Kā būtu jārīkojas, ja zināms, ka notikusi pavešana internetā: 

 

  • bērnam ir uzreiz jāpārtrauc saziņa ar konkrēto cilvēku;
  • jāsaglabā pilnīgi visa sarakste, foto, video, sociālo tīklu konti, lai policija var ar šiem materiāliem strādāt;
  • jāmeklē palīdzība Valsts Policijā, var sazināties ar krīzes tālruni un informēt par notikušo DrossInternets.lv

     

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja vietniece Gunita Kovaļevska aicina vecākus, uzzinot par bērna pavedināšanas faktu internetā, nebārt un nekaunināt bērnu. “Bērns, kas internetā ir pavedināts, var kautrēties, neiznāk, kā rīkoties, kur meklēt palīdzību. Aug toksisks stress, kas var novest pie paškaitējuma vai pat pašnāvības mēģinājumiem. Ja vecāks uzzina, ka šāds saturs ir tapis, svarīgi ir bērnu nenosodīt. Jo bērni baidās informēt vecākus par to, viņiem ir kauna un baiļu sajūta. Ja vecāki ir noraidoši un sodoši, vai pasakot, ka pats esi vainīgs, bērns ir jāatbalsta, lai viņš nepaliek viens pats.”