Tas nav Covid – sezonas vīruss, kas bērniem var radīt elpošanas grūtības

Saskaņā ar britu plaušu fonda datiem, bērnu starpā plaši sācis izplatīties respiratori sincitiālais vīruss (RSV). Vīruss skar galvenokārt dziļākos elpceļus. Infekcija ir plaši izplatīta un saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti visu gadu, tomēr ziemā un pavasarī parasti tiek novērots saslimšanas pieaugums.
RSV vīrusu parasti novēro zīdaiņiem un maziem bērniem.

FOTO: Shutterstock.com

RSV vīrusu parasti novēro zīdaiņiem un maziem bērniem.

Mazu bērnu vecāki aicināti būt uzmanīgiem attiecībā uz sezonas vīrusu slimības pazīmēm. Britu plaušu fonds ziņo, ka RSV vīruss izplatās iedzīvotāju pazeminātās imunitātes dēļ un gadījumu skaits maksimumu parasti sasniedz janvārī.

Vīruss parasti izraisa saaukstēšanās simptomus un klepu, bet atsevišķos gadījumos bronhiolītu – apakšējo elpceļu iekaisīgu infekciju, kas var apgrūtināt elpošanu

Maziem bērniem slimība sākas akūti ar saaukstēšanās simptomiem, attīstās ļoti ātri, un 24 stundu laikā var veidoties smagi elpceļu traucējumi. 

Smagos gadījumos saslimšana norit ar drudzi, galvassāpēm, vemšanu un paaugstinātu uzbudināmību. Bērniem var attīstīties bronhiolīts vai pneimonija, var parādīties aknu funkciju traucējumi – sāpes labajā paribē, urīns tumšā krāsā, īslaicīgi paaugstināta fermentu aktivitāte.

Reklāma
Reklāma

Lai gan vairākumā gadījumu simptomi izzūd divu līdz trīs nedēļu laikā, daudziem bērniem nepieciešama arī hospitalizācija. 

RSV vīrusu parasti novēro zīdaiņiem un maziem bērniem, britu plaušu fonds ziņo, ka ar to līdz divu gadu vecumam ir izslimojis teju ikviens bērns.

Lai gan pērnajā gadā RSV izplatība bija zema, tas skaidrojams ar Covid-19 dēļ ieviestajiem ierobežojumiem, eksperti bažījas, ka šogad gadījumu skaits varētu pieaugt.