Vai bērnam var atteikt ārsta apmeklējumu, ja vecākam nav Covid-19 sertifikāta

Bērnam līdz 14 gadu vecumam līdzi ir jābūt pavadonim, kam līdzi ir jābūt sertifikātam. Vai tas nozīmē, ka bērns paliks bez medicīnas pakalpojuma, ja pavadonim nav sertifikāta vai nav sanācis laicīgi veikt testu? Vai tas nav bērna tiesību pārkāpums? Šo jautājumu skaidro LTV-1 raidījumā “4. studija”.
Visas bērnu vajadzības ir prioritāras pret visām citām.

FOTO: Shutterstock.com

Visas bērnu vajadzības ir prioritāras pret visām citām.

Komentē Nacionālā Veselības dienesta Kontroles un uzraudzības departamenta direktore Inga Brokere: “Ja mēs runājam par atsevišķiem gadījumiem, tad katrs gadījums tomēr ir jāskatās individuāli. [Jāprecizē] par kādu speciālistu apmeklējumiem un pakalpojumiem ir runa, ne pie visiem speciālistiem pavadonim ir vajadzīgs sertifikāts.” 

To šajos epidemioloģiskajos apstākļos nosaka pašas medicīnas iestādes. Piemēram, Veselības centrā “Biķernieki” nevienam sertifikātus pie ieejas nepārbauda, tos ir jāuzrāda ārsta kabinetos un arī ne visos. 
 

Līga Žurovska, veselības centra “Biķernieki” valdes locekle, skaidro, ka sertifikātus vai negatīvos testa rezultātus prasa tikai tad, ja tiek apmeklēti tikai noteiktu specialitāšu ārsti, proti tos, kuriem ir vieciešākais kontakts ar pacientu.  Bet, piemēram, apmeklējot ģimenes ārstu, sertifikāts vai tests netiek pieprasīts. 

 

Arī Rīgas 1. slimnīcas ir noteikti papildus epidemioloģiskie drošības pasākumi. Attiecībā uz bērniem no 12 gadu vecuma ir notiekts, ka viņa pavadošai personai ir jāuzrāda sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts vai 72 stundu negatīvs tests. 

 

Vienmēr pastāv iespēja pilnvarot citu personu, kas bērnu uz šo vizīti nogādās. Ņemot vērā mūsu epidemioloģisko situāciju, šis risinājums atzīst kā labākais


 

Reklāma
Reklāma

Vai tas nav bērnu tiesību pārkāpums, ja pavadoņa dēļ viņs var palikt bez medicīniska pakalpojuma?  Guna Kovaļevska, VBTAI vadītāja vietnece: “Visas bērnu vajadzības ir prioritāras pret visām citām. Šajā gadījumā atbildība ir abpusēja. Arī vecākiem. Ja ir nosacījumi, ka pavadošai personai ir drošai, proti,  ar sadarbspējīgu sertifikātu vai testu, un bērnam ir vajadzīga speciālista konsultācija, tad tiklab ārsts ir atbildīgs, lai šo konsultāciju sniegtu, kā arī vecāks, kuram bērns uz šo konsultāciju ir jānogādā. Vienmēr pastāv iespēja pilnvarot citu personu, kas bērnu uz šo vizīti nogādās. Ņemot vērā mūsu epidemioloģisko situāciju, šis risinājums atzīst kā labākais”. 

Mediķi skaidro, ka neatliekamo palīdzību bērnam neatteiktu, bet, dodoties uz plānotu vizīti, ir jārēķinās, ka, neuzrādot sertifikātu, var apdraudēt ne tikai bērnu, bet arī personālu. 
 

L. Žurovska: “Mēs nevēlamies, lai kāds no mūsu speciālistiem saslimtu un nevarētu nodrošināt pakalpojumus mūsu pacientiem. Līdz ar to pacentu pieņemšanas nepārtrauktības nodrošināšanai prasam uzrādīt sertifikātu vai negatīvu testu.”

Turklāt pavadonis vienmēr tiek laicīgi brīdināts par sertifikāta vai testa nepieciešamību. Ja to nevar izpildīt, tad ir meklējami citi risinājumi. “Par to, šī plānveida pakalpojuma saņemšanai būs nepieciešams sertifikāts vai tests, ārstniecības ietādei būtu jābrīdina laicīgi. Šobrīd ir nodrošināti visi apstākļi, lai testu varētu veikt savlaicīgi. Uz testu var nosūtīt ģimenes ārsts vai ārsts - speciālists”.