IVP sēdē lemj par balstvakcinācijas nepieciešamību atsevišķām sabiedrības un profesionālajām grupām

“Imunizācijas valsts padomes piektdien notikušajā sēdē lēmām par atsevišķām sabiedrības un profesionālajām grupām, kam nepieciešams saņemt balstvakcināciju pret Covid-19. Uzsveram, ka šīs ir pagaidu rekomendācijas, kas balstītas uz pašreizējo Latvijas epidemioloģisko situāciju. IVP nepārtraukti seko līdzi jaunākajai pieejamajai zinātniskajai informācijai un rekomendācijām no starptautiskajām veselības organizācijām un zāļu regulatoriem un, tiklīdz būs zinātniski pamatoti argumenti, sniegs viedokli par nepieciešamību vakcinēt ar papildu devu vēl kādu no sabiedrības grupām,” informē profesore, Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja Dace Zavadska.
Vakcinācija ar papildu devu ieteicama ne agrāk kā 6 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas vai vēlāk.

FOTO: Shutterstock.com

Vakcinācija ar papildu devu ieteicama ne agrāk kā 6 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas vai vēlāk.

Piektdien, 24. septembrī, notikušajā 74. Imunizācijas valsts padomes sēdē tās locekļi pārskatīja aktuālos datus par saslimstību pret Covid-19 vakcinēto vidū un lēma par pagaidu rekomendācijām atsevišķām sabiedrības un profesionālajām grupām, kam nepieciešams saņemt balstvakcināciju pret Covid-19. Tāpat sēdē tika skatīts jautājums par Janssen vakcīnas pret Covid-19 efektivitāti Latvijā, kā arī par antivielu pret SARS CoV-2 testu izmantošanu vakcīnu pret Covid-19 efektivitātes vērtēšanai. 

 

Balstvakcinācija personām, kas vecākas par 65 gadiem

IVP sēdē tika lemts balstvakcinācijas devu rekomendēt personām, kas vecākas par 65 gadiem. Vakcinācija ar papildu devu ieteicama ne agrāk kā 6 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas vai vēlāk. Sēdē tika precizēts: ja pirmā un otrā deva saņemta ar Comirnaty, tad trešā deva rekomendējama ar Comirnaty; ja pirmā un otrā deva saņemta ar Vaxzevria, tad trešā deva rekomendējama ar Comirnaty, bet nepieciešamības gadījumā trešo devu var veikt arī ar Vaxzevria. Šī rekomendācija pašlaik nav attiecināma uz primāro vakcināciju pret Covid-19 saņēmušiem ar Moderna Covid-19 vakcīnu (Spikevax), jo pagaidām trūkst zinātniska pamatojuma, pēc cik ilga laika būtu nepieciešama Spikevax trešā deva. Patlaban pieejamie zinātniskie pierādījumi liecina, ka primārajā vakcinācijā ar šo vakcīnu aizsardzība saglabājas vismaz 8 mēnešus.

 

Balstvakcinācija sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītniekiem

Tāpat lēma, ka balstvakcinācija ir rekomendēta sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītniekiem neatkarīgi no pacienta vecuma.Vakcinācija ar papildu devu ieteicama ne agrāk kā 6 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas vai vēlāk. 

Vienlaikus IVP locekļi akcentē, ka prioritāte arī pansionātos ir primārā vakcinācija! Gan to iemītniekiem, gan darbiniekiem. “Lēmuma pieņemšana par kādas grupas vakcināciju ar papildu devu ir tikai sākums. Svarīgi, ka tas arī realizētos praksē. Jāsaprot, ka tas nebūs tik vienkārši, jo senioru vakcinācija līdz šim ir noritējusi samērā lēni. Paralēli aktīvi jānodrošina primārā vakcinācija, kuras ietekme uz sabiedrības veselību ir daudz augstāka,” uzskata profesors, IVP loceklis Uga Dumpis. 

Sēdē tāpat nolemts, ka balstvakcinācija nav nepieciešama (izņemot cilvēkus ar būtiski novājinātu imūno sistēmu): tiem, kam pirms vakcinācijas uzsākšanas bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests un tad secīgi saņemtas 2 devas; tiem, kam pēc 2 devu saņemšanas ir bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests; tiem, kam starp abām vakcīnu devām bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests; tiem, kam pirms vai pēc vakcinācijas ar Janssen vakcīnu pret Covid-19 bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests. 

 

IVP locekļi akcentē, ka prioritāte arī pansionātos ir primārā vakcinācija!

Reklāma
Reklāma

 

Balstvakcinācija veselības aprūpes sistēmas darbiniekiem netiek rekomendēta

IVP norāda, ka veselības aprūpes sistēmas darbinieku vai citu profesionālo grupu balstvakcinācijai zinātnisku un epidemioloģisku pamatotu datu pašlaik nav un kopumā tā netiek rekomendēta, jo saslimstība kādās noteiktās profesionālajās grupās pilnībā vakcinētiem cilvēkiem neatšķiras no saslimstības pilnībā vakcinētiem cilvēkiem kopējā populācijā. Tomēr veselības aprūpes sistēmā var tikt pieļauta balstvakcinācijas devas saņemšanatiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pacientiem, kas nav vakcinēti pret Covid-19, un līdz ar to ir augsts profesionālā un lokālā uzliesmojuma risks. Ņemot vērā, ka ārstniecības personas bija tā sabiedrības grupa, kurus vakcinēja kā pirmos, un ka noteiktas veselības aprūpes personas var tikt pakļautas ilgstošai ekspozīcijai ar SARS CoV-2 vīrusu, pastāv lielāka iespējamība inficēties, kā rezultātā vienlaikus liels skaits veselības aprūpes personu nespēs veikt savus profesionālos pienākumus.

 

Balstvakcinācija nedrīkst būt obligāta

IVP sēdē tika uzsvērts, ka balstvakcinācija nedrīkst būt obligāta, tostarp – lai saņemtu digitālo sertifikātu. Personas ar saņemtu 2 devu shēmu vai 1 devas shēmu ar EZA reģistrētām vakcīnām tāpat tiek uzskatītas kā pilnībā vakcinētas, un tām piešķirams vai saglabājams digitālais Covid-19 sertifikāts.

 

IVP joprojām akcentē: prioritāte ir primārā vakcinācija! 

Būtiskāk par balstvakcināciju visai sabiedrībai ir paplašināt vakcinācijas aptveri ar pirmo un otro devu, īpaši augsta riska grupās, – šādi tika lemts arī šajā IVP sēdē. “IVP ir neatkarīga padome, tā izveidota un darbojas tieši tādā veidā, lai nevarētu tikt ietekmēta un savas rekomendācijas balstītu augstas kvalitātes zinātniskajos un klīniskajos pierādījumos. Saistībā ar balstvakcināciju  pēdējā laikā uz IVP tika radīts milzīgs spiediens, kas ir bailēs un citās interesēs balstīts, bet ne zināšanās par to, kā nosaka, kad vakcīnai/-ām nepieciešama papildu deva, un kādiem pierādījumiem tam ir jābūt pamatā. Šobrīd pasaulē ir zināms, kādu efektu balstvakcinācija sniegs tikai vecumgrupai 65+, kā arī tiem trauslajiem pacientiem, kuri veselības traucējumu dēļ savu dzīvi pavada aprūpes centros un pansionātos. Tāpēc IVP rekomendācijas šobrīd ir tieši šīm grupām,” norāda profesore Dace Zavadska. 

 

Pilns IVP 74. sēdes protokols lasāms Veselības ministrijas mājaslapā šeit.