Izveidota vieta Rīgā, kur mazuļi var atdot savus knupīšus

Katram mazulim, kas pieradis pie knupīša, pienāk laiks, kad no tā jāatvadās. Vairākās pasaules valstīs populāra ir tradīcija mazuļiem iekārt knupīti jeb māneklīti kokā, kad pienācis laiks to pārstāt lietot. Ceremonijas veidā bērnam ir vieglāk un interesantāk atvadīties no knupīša lietošanas ieraduma.
Sarunās ar bērniņu, kuram pienācis laiks atvadīties no sava knupīša, jaunie vecāki ir aicināti iedrošināt knupīti uzdāvināt knupīšu lācim.

FOTO: Publicitātes foto

Sarunās ar bērniņu, kuram pienācis laiks atvadīties no sava knupīša, jaunie vecāki ir aicināti iedrošināt knupīti uzdāvināt knupīšu lācim.

Šāda vieta izveidota arī Latvijā – modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” ir radījis knupīšu koka tradīcijas Latvijas versiju – knupīšu lāci, kuram iespējams atdot savu māneklīti. 

 

“Knupītis daudzās ģimenēs ir ļoti svarīgs palīgs un aksesuārs mazuļiem, bet, bērniņš aug, un ar laiku no knupīša jāatvadās. Daudziem bērniem knupītis kļūst par iemīļotu lietu, un atradināšanās process vecākiem var sagādāt raizes, tādēļ gan bērni, gan vecāki ir aicināti atvadas no tik iemīļotā knupīša padarīt par interesantu un patīkamu spēli, uzdāvinot to knupīšu lācim. Knupīšu lācis tos sargās ļoti ilgi, un bērniem būs iespēja to “apciemot”, kad vien vēlēsies,” komentē modes un izklaides centra “Rīga Plaza” vadītāja Irīna Toropova.

 

Knupīšu lācis tirdzniecības centrā dzīvo jau gandrīz gadu un līdz šim jau ir saņēmis un sargā neskaitāmu mazuļu mīļos māneklīšus. Knupīšu lācis radies ir klusu, jo neilgi pēc tā ierašanās sākās pandēmijas ierobežojumi, norāda I.Toropova.

 

Reklāma
Reklāma

Sarunās ar bērniņu, kuram pienācis laiks atvadīties no sava knupīša, jaunie vecāki ir aicināti iedrošināt knupīti uzdāvināt knupīšu lācim.

 

“Šķiršanās un pāreja uz jaunu dzīves posmu ir normāla daļa no cilvēka mūža gājuma. Jau pavisam mazā vecumā bērni piedzīvo “atvadas” – zīdīšanas beigas, mammas atgriešanās darbā, arī atradināšanos no māneklīša. Daži mazuļi šīm pārmaiņām iet cauri rāmi, bet citi katru jaunu šķiršanos pārdzīvo ilgi un smagi. Zaudēt ierasto mierinājumu vai drošību var būt ļoti grūti. Ir daudz un dažādi ieteikumi, kā mazulim palīdzēt atvadīties no māneklīša, bet nav neviena risinājuma, kurš derētu visiem mazuļiem. Katrs bērns ir gatavs pārmaiņām citā brīdī un citā veidā. Daudziem palīdz tas, ka viņi no ierastā mierinājuma – māneklīša – var atvadīties, atdodot to kādam, kam tas nepieciešams vairāk, piemēram, kādam iedomātam tēlam. Daudzus iedrošina, ka viņi redz, kam atdod savu māneklīti un, ka no tā spējuši atvadīties arī citi bērni. Tāpēc mazuļiem var palīdzēt šāda “simboliska atvadu vieta” no knupīša, ko izmanto arī citi mazuļi. Lai gan pirmās dienas pēc māneklīša atdošanas bērns var ļoti skumt un prasīt savu mīļlietiņu atpakaļ, paies kāds laiks, un mazulis leposies ar to, ka ir bijis dāsns, ir jau “liels” un, ka viņa knupītis tagad ir pie lāča, kam tas ir vajadzīgs daudz vairāk nekā viņam pašam,” uzsver kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe Diāna Zande.

 

Knupīšu koka ideja radusies Dānijā 20. gadsimta sākumā. Patlaban pasaulē ir vairāki tūkstoši knupīšu koku. Sarunās ar bērniņu, kuram pienācis laiks atvadīties no sava knupīša, jaunie vecāki ir aicināti iedrošināt knupīti uzdāvināt knupīšu lācim. Knupīšu lācis atrodas tirdzniecības centra 2. stāvā.