Profesors Briģis: "Faktiski visi nevakcinētie tuvāko mēnešu laikā saslims ar Covid-19"

Kritiskā situācija slimnīcās ar Covid-19 pacientu piepildījumu tiks sasniegta ļoti ātri, trešdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.
Briģis uzskata, ka strauji nobremzēt saslimušo un slimnīcās ārstējošos pacientu skaitu, vairs nav iespējams, tāpēc neizbēgami oktobra pirmajā pusē valdībai būs jāpieņem lēmumi par ierobežojumiem.

FOTO: Kadrs no video

Briģis uzskata, ka strauji nobremzēt saslimušo un slimnīcās ārstējošos pacientu skaitu, vairs nav iespējams, tāpēc neizbēgami oktobra pirmajā pusē valdībai būs jāpieņem lēmumi par ierobežojumiem.

Viņš uzsvēra, ka patlaban vērojams straujš saslimstības pieaugums un tas pilnībā atbilst iepriekš prognozētajam. Tas nozīmē, ka arī slimnīcās esošo gultasvietu piepildījums notiek ģeometriskajā progresijā un divkāršojas katrās divās nedēļās.

"Ja patlaban slimnīcās ārstējas nepilni 300 Covid-19 pacienti, tad pēc divām nedēļām to būs divas reizes vairāk, bet vēl pēc divām nedēļām – vēl divas reizes vairāk. Kritiskā situācija tiks sasniegta ļoti ātri," teica Briģis.

 

Viņaprāt, strauji nobremzēt saslimušo un slimnīcās ārstējošos pacientu skaitu, vairs nav iespējams, tāpēc neizbēgami oktobra pirmajā pusē valdībai būs jāpieņem lēmumi par ierobežojumiem. Briģa ieskatā tiem jābūt nevis pakāpeniskiem ierobežojumiem kā iepriekšējā saslimstības vilnī, bet vienreizējam pasākumam ar stingriem ierobežojumiem.

"Daļa sabiedrības izvēlējusies nevakcinēties, tā ir viņu izvēle. Faktiski visi nevakcinētie tuvāko mēnešu laikā saslims ar Covid-19, daļai no saslimušajiem būs nepieciešama ārstēšanās slimnīcā un daļai slimības gaita būs smaga," sacīja Briģis.

Reklāma
Reklāma

Viņš piebilda, ka situācijā, kad slimnīcas būs pārpildītas, daudzas nodaļas nāksies pārprofilēt Covid-19 pacientu ārstēšanai, kas nelabvēlīgi ietekmēs pacientus ar citām saslimšanām.

 

"Tādēļ valdībai jāizlemj, kādi radikāli pasākumi būtu jāveic attiecībā pret nevakcinētajiem iedzīvotājiem," pauda Briģis.