Gados jaunas skolotājas pēkšņo nāvi nesaista ar vakcināciju pret Covid-19

Pabeigta 30 gadus vecas skolotājas nāves izvērtēšana, kas iestājās 40 dienas pēc tam, kad jaunā sieviete bija pabeigusi vakcinācijas kursu pret Covid-19.
Gados jaunas skolotājas pēkšņo nāvi nesaista ar vakcināciju pret Covid-19

FOTO: Shutterstock.com

Portāls Jauns.lv atsaucoties uz portāla "Mammamuntetiem.lv" informāciju jūlija beigās vēstīja, ka 25. jūlijā mirusi Rīgas 41. vidusskolas skolotāja. Sievietei bija tikai 30 gadi, vīrs un trīs bērni. Nāves iemesls – plaušu tromboze. Viņa saņēma Covid-19 vakcīnu pirms 40 dienām.
 

Mirušās sievietes radiniece paziņoja, ka jaunā sieviete nomira 25. jūlijā. "Mūsu ģimenē bija bēdas. Mana brālēna 30 gadus vecā sieva nomira 25. jūlijā. Viņa bija skaista, jauna, enerģiska trīs bērnu māte. Pēc profesijas viņa bija skolotāja. Nāve pienāca pēkšņi, neviens to negaidīja.

 

Jauna sieviete 30 gadu vecumā nomira no asins recekļa plaušu artērijā. Kā tas iespējams? Kāpēc pēdējā laikā tik bieži esmu dzirdējusi par šo nāves cēloni? Kāpēc jaunieši mirst no trombiem? Kas beidzot var mums paskaidrot, kas notiek? Viņa vakcinējās pirms vairāk nekā 40 dienām, jo gatavojās atgriezties darbā."

Pēc vairāk nekā mēnesi ilgas izmeklēšanas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pirmdien, 30. augustā, informēja, ka veiktajā izvērtēšanā nav konstatēti pamatoti pierādījumi par vakcinācijas tiešu cēlonisku saistību ar pēkšņo nāvi, vēsta portāls "LSM.LV".

Reklāma
Reklāma

Aģentūras un vairāku ārstu – speciālistu ieskatā pēkšņā nāve ticami saistāma ar citu medikamentu, ko sieviete lietojusi regulāri.

 

"Nav pamatotu pierādījumu, ka tā ir saistība ar vakcināciju, bet ir konstatēts, ka paciente ir lietojusi vienu citu medikamentu, kuram ir ļoti labi zināmas blaknes – venozā trombembolija un plaušu embolija. Visi simptomi un arī attīstība liecina par to, ka šī reakcija varētu būt saistīta ar šī medikamenta lietošanu. Ja nebūtu citu alternatīvu iemeslu, ticamu, alternatīvu iemeslu, tad varētu tālāk domāt par iespējamu saistību, bet šajā gadījumā ir pierādījumi par cita medikamenta iedarbību," skaidroja ZVA Zāļu reģistrācijas departamenta vecākā eksperte Zane Neikena.