Vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja: kādu noti savam bērnam iedosi, ar tādu viņš aizies uz skolu

"Vecākiem ir ļoti liela nozīme tajā, kā bērns jutīsies skolā, piemēram, vai viņš būs dusmīgs, ka jāliek maskas un jānodod testi, vai uztvers to kā lietu, kas vienkārši notiek un ir nepieciešama. Vai nu vecāki radīs svētku sajūtu par jauno mācību gadu, vai to sabojās," intervijā “Rīta panorāmai” teic vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.
 Vairums vecāku ir gatavi un motivēti ievērot uzliktos ierobežojumus, lai bērni varētu palikt skolā klātienē iespējami ilgi, teic Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

FOTO: Artūrs Ķipsts

" Vairums vecāku ir gatavi un motivēti ievērot uzliktos ierobežojumus, lai bērni varētu palikt skolā klātienē iespējami ilgi," teic "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Mācības klātienē saistītas ar augstāku epidemioloģisko risku un, ņemot vērā vīrusa delta varianta straujo izplatību, ir svarīgi mazināt vīrusa izplatības riskus izglītības iestāžu darbinieku un bērnu vidū, un pēc iespējas agrāk identificēt inficētos. Tādēļ, lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, pagājušajā nedēļā Latvijā tika sākta skolēnu masveida testēšana pret Covid-19. 

 

Kādas ir pārdomas par mācīšanos klātienē?
Lai arī sociālajos tīklos ir daudz skaļu un dusmīgu komentāru, tomēr vairums vecāku ir priecīgi, ka mācības klātienē varēs atsākties; vecāki ir gatavi un motivēti ievērot uzliktos ierobežojumus, lai bērni varētu palikt skolā klātienē iespējami ilgi. 

Ja palasa kritiku, tad varētu šķist, ka zeme ar debesīm griežas kopā, bet vai tas nav tāpēc, ka cilvēki, kas ievēro noteikumus, uzskata tos par pašsaprotamiem un nemaz neiesaistās strīdos? 

Jā, ir bijis tā, ka atveru mūsu portāla sociālos tīklus, un brīnos, ar kādiem vārdiem vecāki sarunājas, komentē. Bet tajā pašā laikā patiesi – tie vecāki, kurus viss apmierina, neiet ar karogiem un nesludina, ka viņi ir PAR. Kliedz skaļāk tie, kuri grib kaut ko izkliegt, kuros ir sakrājušās dusmas.

 

Bērniem nav problēmu ne ar spļaudīšanos testiem, ne masku uzlikšanu. Visu izšķir vecāku attieksme – vai nu viņi radīs svētku sajūtu par jauno mācību gadu, vai to sabojās.


Šobrīd ir daudz asu viedokļu, bērniem arī jāveic siekalu testi. Tas rada tādu kā saspīlējumu. Vai, atsākoties mācībām, šis saspīlējums varētu samazināties?

Es aicinātu vecākus domāt, ko viņi saka bērnam. Vecākam ir ārkārtīgi liela ietekme uz savu bērnu. Kādu noti savam bērnam iedosi, ar tādu viņš uz skolu aizies un ar tādu melodiju skolā dziedās. Līdz ar to vecākiem ir ļoti liela nozīme tajā, kā bērns jutīsies skolā, piemēram, vai viņš būs dusmīgs, ka jāliek maskas un jānodod testi, vai uztvers to kā lietu, kas vienkārši notiek un ir nepieciešama. Bērniem nav problēmu ne ar spļaudīšanos testiem, ne masku uzlikšanu. Visu izšķir vecāku attieksme – vai nu viņi radīs svētku sajūtu par jauno mācību gadu, vai to sabojās.

Reklāma
Reklāma


Kāds ir noskaņojums no pašu bērnu vidus? 

Man būs pirmklasnieks, kuru arī vedām testēt. Pavēroju notiekošo – bērniem jo īpaši pusaudžiem – bija tāds prieks par atkal satikšanos! Smējās, pļāpāja un priecājās. 


Daļa vecāku ir pret siekalu testu veikšanu un masku valkāšanu skolas koplietošanas telpās.
Vecākiem ir milzīga vara pār to, ko bērns domās un jutīsies. Ja vecāki noskaņo, ka skola un valdība ir slikta un dumja, tad, iedomājieties, kā bērns varētu justies, ja vecāks viņam pēc tam saka:  tagad, bērns, ej un pavadi visu dienu skolā ar sliktajiem un dumjajiem skolotājiem. Kā savās lekcijās uzsver Latvijas Universitātes profesore Baiba Martinsone – vecāki nedrīkst runāt par skolu sliktu sava bērna klātbūtnē, kur nu vēl teikt, ka skolotāji ir slikti. Jo tad, kad bērns būs pusaudža vecumā, viņš tieši tāpat sāks izturēties pret savu vecāku. Tas pavērsīsies pret pašu vecāku. 

 

Lielākas bažas ir par to, kā bērns jūtās skolā – nevis, vai viņam ir atzīmes 9 vai 10, bet vai viņš jūtas uz 9 un 10.


Gads, kas stāv priekšā, nebūs vienkāršs, būs jāatgūst neapgūtais un jāapgūst jaunais saturs. Vai ir kādi ieteikumi, kā to varētu paveikt? 
Mācīties nekad nav par vēlu, un robus zināšanās vienmēr var aizpildīt jebkurā laikā, arī pēc skolas beigšanas. Man kā mammai lielākas bažas ir par to, kā bērns jūtās skolā – nevis, vai viņam ir atzīmes 9 vai 10, bet vai viņš jūtas uz 9 un 10. Ja bērni atgriezīsies skolā, tad bērnu mentālā veselība uzlabosies, jo skolā ir psihologs, skolotāji, sociālie darbinieki, kas to varētu laicīgi pamanīt. Skolēnu atgriešanos skolā ļoti gaida, un to gaida arī vecāki.

 

Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” vecākus, bērnus, skolotājus un skolas sveic 1. septembrī! Lai mums visiem kopā veiksmīgs jaunais mācību gads!