Cik gadu ir jaunākajam bērnam, kas Latvijā vakcinēts pret Covid-19?

Patlaban vakcīnas pret Covid-19 pieejamas bērniem no 12 gadu vecuma, bet speciālisti lēš, ka rudenī vakcinēties varētu arī bērni no 6 gadu vecuma. Portāls Jauns.lv skaidroja, kāda patlaban ir situācija ar bērnu vakcināciju pret Covid-19.
Zem 12 gadu vecuma Latvijā vakcinēti tikai daži bērni. Viņu skaits nepārsniedz piecus.

FOTO: Shutterstock.com

Zem 12 gadu vecuma Latvijā vakcinēti tikai daži bērni. Viņu skaits nepārsniedz piecus.

Patlaban vakcinācija pret Covid-19 Latvijā tiek veikta jauniešiem vecumā no 12 gadiem. Tā sākta šā gada 2. jūnijā. Savukārt maijā uzsākta 16-17 gadus vecu jauniešu vakcinācija pret Covid-19.

 

Tikai daži jaunāki bērni

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva portālam Jauns.lv pastāstīja, ka tikai ļoti retos gadījumos bērni, kas jaunāki par 12 gadiem, ir saņēmuši vakcīnu pret Covid-19.

Jaunākie bērni, kuri vakcinēti pret Covid-19, ir 10 un 11 gadus veci. Zem 10 gadu vecuma Latvijā neviens bērns nav vakcinēts pret Covid-19.

Zem 12 gadu vecuma vakcinēti tikai daži bērni. Viņu skaits nepārsniedz piecus.

 

Īpašs ārstu lēmums

Patlaban bērnu vakcinēšana zem 12 gadu vecuma notiek tikai pēc īpaša ārstu konsīlija lēmuma un bērna veselības stāvokļa izvērtēšanas. Nav tā, ka vecāki var vienkārši aiziet pie ģimenes ārsta un pieprasīt maziem bērnam potes pret Covid-19 paši uz savu galvu.

Reklāma
Reklāma

 

Cik jauniešu ir vakcinējušies?

Vasiļjeva arī pastāstīja, ka šonedēļ Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu ir saņēmuši 19% pusaudžu vecumā no 12 līdz 15 gadiem un 34% pusaudžu vecumā no 16 līdz 17 gadiem.

 

Skolā vajadzēs vakcinācijas sertifikātu

Jauns.lv jau ziņoja, ka jaunajā mācību gadā klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu, savukārt pārējiem būs jārēķinās ar zināmām grūtībām un izaicinājumiem.

Ja nevakcinētajam izglītojamam netiks veikta Covid-19 testēšana, šis skolēns nevarēs nedz sākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē izglītības iestādē. Ņemot vērā pamatizglītības ieguves obligātumu, vecāki vai personas, kas realizē aizgādību, ir atbildīgi par to, lai bērns iegūtu obligātu izglītību. Proti, ja skolēns netiks testēts, tad pamatizglītības ieguve būs vecāku atbildība un tā iegūstama ģimenē.

Izglītība ģimenē varēs tikt īstenota 1.-8. klasē. Savukārt 9. klases skolēniem izglītības ieguve ģimenē nav pieļaujama, jo 9. klases noslēgumā tiek kārtoti pamatizglītības pakāpes noslēguma valsts pārbaudes darbi un ir nepieciešama pastiprināta pedagoga iesaiste mācību procesā.