Vai un kuriem skolēniem skolā būs jānēsā sejas maskas? Valdība lemj par jauno mācību gadu

Šodien Ministru kabineta sēdē valdība lēma, ka skolu koplietošanas telpās maskas jānēsā visiem, neatkarīgi no vecuma, vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikāta esamības, taču mācību procesu laikā būs atsevišķas skolēnu grupas, kas mutes un deguna aizsegus varēs nelietot.
Soli pa solim virzāmies drošu skolas virzienā.

FOTO: Shutterstock.com

Soli pa solim virzāmies drošu skolas virzienā.

Sēdē tika atbalstīti Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas nosaka arī kārtību, vai un kuriem skolēniem jānēsā mutes un deguna aizsegi. 

 

Valdības sēdē tika plaši apspriests, vai sejas maskas stundu laikā jānēsā arī vakcinētajiem skolēniem vai tomēr tikai nevakcinētajiem skolēniem, no kāda vecuma. Tika norādīts uz to, ka organizētos darba kolektīvos, kur ir kontrolēts darbinieku skaits un zināms to imunizācijas statuss, tikai nevakcinētie, kas ir apdraudētākie, nēsā maskas.

 

“Mūsu mērķis nav atvērt skolas tikai 1. septembrī, bet turēt tās atvērtas visu gadu,” uzsvēra K. Kariņš, atbildot uz ierosinājumiem par masku nenēsāšanu visiem skolēniem. 

 

Reklāma
Reklāma

Kam stundu laikā sejas maksas nebūs jālieto? 

 

  • Bērniem līdz 7 gadu vecumam
  • Pedagogiem, kam ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts
  • 1.-3. klases skolēniem, atrodoties mācību telpā, izņemto, ja izglītības iestādes vadītājs, izvērtējot vides faktorus un epidemioloģisko situāciju, pieņēmis pamatotu lēmumu par mutes deguna aizsegu lietošanu arī šajās klašu grupās. Ja 2 nedēļu laikā vērojams Covid-19 salsimstības pieaugums šajā grupā, tad tiks pārskatīts jautājums par obligātu sejas masku lietošanu šajā klašu grupā.
  • Profesionālās ievirzes nodarbībās, piemēram, ja jāspēlē instruments, jādzied
  • Sporta stundās fizisko aktivitāšu laikā
  • Imunizētajiem (vakcinētajiem vai Covid-19 pārslimojušajiem) skolēniem.
  • Personām ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai.

 

No šī izriet, ka apmēram 4.-5. klašu skolēnu būs tie, kas sejas maskās skolā pavadīs teju visu laiku, bet jau apmēram no 6. klases, kad skolēni sasniedz 12 gadu vecumu, stundās maskas nēsās tikai neimunizētie skolēni.