Spriež par iespēju iegūt finansējumu bezmaksas kontracepcijai pusaudžiem

Pērn Latvijā veikti vairāk nekā 5000 abortu. Lai arī šis skaitlis ir samērā liels, tomēr desmit gadu laikā veikto abortu skaits samazinājies apmēram uz pusi. Diemžēl savu aktualitāti nezaudē veikto abortu skaits nepilngadīgajām. Pērn šis skaitlis pat palielinājies, vēsta TV3 ziņas.
Spriež par iespēju iegūt finansējumu bezmaksas kontracepcijai pusaudžiem

FOTO: Shutterstock.com

"Kopējā situācija nav tik slikta. Sievietes kļūst izglītotākas, saprot aborta kaitīgumu," norāda RAKUS Ginekoloģijas nodaļas vadītāja Nellija Lietuviete.

Vienlaikus dati liecina, ka pērn meitenēm vecumā no 15 līdz 17 gadiem veikti kopumā 77 aborti. Gadu iepriekš - 52.

 

Iemesli, kādēļ jaunietes nonāk šādā situācijā, var būt visdažādākie.

"Varbūt meitenes nāk no disfunkcionālām ģimenēm, vai ne tā labākā sociālā vide vai draugu loks, kurā atrodas," teic Pusaudžu resursu centra klīniskā psiholoģe Elīna Bārtule. Vienlaikus viņa atzīst, ka aborts pusaudzēm ir ļoti traumatiska pieredze.

Arī mediķi atgādina, ka katrs aborts var atstāt sekas uz visu atlikušo mūžu. "Tie ir draudi veselībai un dzīvībai jau pašā operācijas laikā. Savukārt pēc operācijas var būt neauglība, var būt dzemdes gļotādas bojājums. Mēs nezinām, kā noritēs nākamās grūtniecības," skaidro Lietuviete.

Reklāma
Reklāma

 

Mediķi atklāj, ka esot meitenes, kas būtu pašas gatavas dzemdēt arī 16 gadu vecumā, bet lielu lomu spēlē vecāki, kas ir pret.
 

Lai nepieļautu nevēlamas grūtniecības iestāšanos, būtu vairāk jāpievērš uzmanība kontracepcijas jautājumiem skolās. Viens no efektīvākajiem risinājumiem būtu bezmaksas kontracepcija nepilngadīgajiem. Veselības ministrija šādam atbalstam nepieciešamo finansējumu - gandrīz 900 000 eiro - pieprasījusi nākamā gada budžetā. Vēl gan nav zināms, vai to piešķirs.
 

Vairāk skatieties VIDEO sižetā.