Darbu iekštelpās drīkst atsākt bērnu atrakcijas

Ministru kabinets lēma atļaut atsākt sniegt saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar iekštelpu atrakcijām.
Darbu iekštelpās drīkst atsākt bērnu atrakcijas

FOTO: Shutterstock.com

Ekonomikas ministrija informēja, ka līdz ar grozījumiem noteikts - ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 100 (līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 120), atļauts sniegt saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar iekštelpu atrakcijām (tai skaitā akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos, bērnu rotaļu istabās un bērnu pieskatīšanas vietās (arī tirdzniecības centros)) iekštelpās daļēji drošajā regulējumā:
 

  • personām, kurām ir vakcinācijas sertifikāts;
  • personām, kurām ir pārslimošanas sertifikāts;
  • personām, kurām ir testēšanas sertifikāts;
  • minētās personas pavadošajiem bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem (bez sertifikātiem).
     

 

 

Pakalpojumu sniedzējiem pie ieejas jānodrošina kontrole, lai identificētu apmeklētāju atbilstību prasībām (vakcinēta /pārslimojusi persona, persona ar negatīvu testu, bērni līdz 12 gadu vecumam). Pasākuma norises vai pakalpojuma sniegšanas vietā telpās vai teritorijā nevar atrasties personas, kas šīm prasībām neatbilst. Arī pakalpojumu sniegšanas personālam jāatbilst augstāk minētajām prasībām.

Tāpat jāveic apmeklētāju un iesaistīto darbinieku reģistrācija (vārds, uzvārds, kontaktinformācija).

 

Netiek sniegti izklaides pakalpojumi, kuros nav iespējams nodrošināt inventāra un virsmu dezinfekciju un distances ievērošanu starp apmeklētājiem, piemēram, bērnu bumbu baseini.


 

Ja tiks konstatēta apmeklētāja vai darbinieka saslimšana ar Covid-19, pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pieprasījuma apmeklētāju un iesaistīto darbinieku personas dati tiks nodoti SPKC.
 

Reklāma
Reklāma

Vienai personai pakalpojuma sniegšanas vietā jānodrošina ne mazāk kā 15 m2 no apmeklētājiem pieejamās pakalpojumu sniegšanas vietas publiski pieejamo telpu platības. Vienlaikus apmeklētāju plūsma jāorganizē tā, lai nodrošinātu divu metru distances ievērošanu starp individuāliem apmeklētājiem vai mājsaimniecībām un novērstu cilvēku drūzmēšanos.


Gan personālam, gan klientiem iekštelpās jāizmanto mutes un deguna aizsegi, izņemot, ja tas nav iespējams, izmantojot atrakcijas. Tāpat pēc iespējas jāsamazina kopīgi lietoto virsmu un priekšmetu skaitu, jāveic regulāra (ja iespējams, pēc katra klienta) virsmu, tai skaitā inventāra un darba aprīkojuma, tīrīšana un dezinfekcija.

Vienlaikus noteikts, ka netiek sniegti izklaides pakalpojumi, kuros nav iespējams nodrošināt inventāra un virsmu dezinfekciju un distances ievērošanu starp apmeklētājiem, piemēram, bērnu bumbu baseini.


Šādus pakalpojumus atļauts sniegt tikai vienai personai vai vienai mājsaimniecībai, starp apmeklētājiem nodrošinot inventāra un virsmu dezinfekciju.


Tāpat apmeklētājiem jābūt pieejamiem roku dezinfekcijas līdzekļiem, jānodrošina regulāra telpu ventilācija (oglekļa dioksīda (CO2) līmenis nevar pārsniegt 1000 PPM (daļas uz miljonu)), jānosaka atbildīgā persona, kas organizē epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu, apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases) jāizvieto informācija par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, kā arī atbildīgās personas kontaktinformācija un policijas palīdzības tiešais tālruņa numurs 110.

Vienlaikus, pasākuma organizatora vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzēja pienākums un atbildība ir nesniegt pakalpojumu personai, kura neievēro epidemioloģiskās drošības prasības. Tas nozīmē, ka pakalpojuma sniedzējs uzrauga to, ka apmeklētāji ievēro pulcēšanās nosacījumus, distancēšanos, maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu telpās un atrakcijā, mutes un deguna aizsegu lietošanas nosacījumus utml. Konstatējot epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpumus, pakalpojuma sniedzējs aicinās apmeklētājus ievērot epidemioloģiskās drošības prasības, vai, ja pakalpojuma saņēmējs neņems vērā pakalpojuma sniedzēja norādījumus, izraidīs personu no pakalpojuma sniegšanas teritorijas vai vērsīsies pie pašvaldības policijas vai Valsts policijas.