Līdz ar siltāku laiku vairāk nekā dubultojies bērnu traumatisms

Ja gada sākumā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) ar dažādām traumām nonāca aptuveni 70 bērni dienā, tad šobrīd ikdienā neatliekamā medicīniskā palīdzība ir nepieciešama ap 170 bērniem, kas ir rekordaugsts rādītājs, atklāj BKUS pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle.
Līdz ar siltāku laiku vairāk nekā dubultojies bērnu traumatisms

FOTO: Shutterstock.com

Slimnīcā norāda, ka tas kaut kādā ziņā ir saistīts ar siltāku laikapstākļu parādīšanos, jo šobrīd bērniem ir vairāk iespēju gūt traumas. Tas savukārt nozīmē, ka arī pieaugušajiem būtu jābūt vēl uzmanīgākiem un jāgādā par bērnu drošību.


Ņemot vērā augstos traumatisma rādītājus un gaidāmās svētku brīvdienas, BKUS mediķi ir sagatavojuši dažādus padomus pieaugušajiem, kuri rūpējas par bērniem.


Pirmkārt, būtu nepieciešams izvēlēties vienu pieaugušo, kurš pieskata bērnu un kurš ir tuvumā viņam, tādējādi spējot novērst traumas, kuras bērns potenciāli varētu gūt. Kā atzīmē slimnīcā, bērnu radošumam ir liels potenciāls, tādēļ ne visas situācijas ir iespējams paredzēt, taču, esot blakus, traumas var novērst.
 

Otrkārt, ņemot vērā šī brīža karstumu, būtu jāizvairās no saules un jādzer daudz ūdens. Tāpat slimnīcā uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus vai zīdaiņus automašīnā. "Mēs šobrīd esam sastapušies ar situācijām, kad zīdaiņi līdz pat viena gada vecumam ir guvuši ļoti nopietnus saules apdegumus, līdz pat čūlām," stāsta slimnīcas pārstāve.
 


Mēs šobrīd esam sastapušies ar situācijām, kad zīdaiņi līdz pat viena gada vecumam ir guvuši ļoti nopietnus saules apdegumus, līdz pat čūlām
 


Treškārt, attiecībā pret drošību pie ūdens slimnīcā skaidro, ka jau šogad ir bijuši ziņojumi par noslīkušām personām, tāpēc būtu jādomā par bērnu drošību, atrodoties pie ūdenstilpnēm. "Mēs esam glābuši bērnus, kas ir slīkuši, gan arī bērnus, kas ir guvuši nopietnas traumas, lecot ūdeni, vai sagriezušies. Piemēram, ir gadījumi, kad ir bojāta sejas āda vai parādījušies nopietni iekaisumi, kas prasīs ilgstošu ārstēšanos, jo bērni, lecot ūdenī, ir atsitušies pret smiltīm," atklāj Zaldāte-Rozentāle.


Tāpat slimnīcā aicina gādāt par bērnu ugunsdrošību, jo Jāņu laikā, atrodoties pie ugunskuriem, otrajā dienā bērni nereti izdomā spēlēties ar pelniem, taču zem tiem aizvien var kvēlot ogles. Vienlaikus arī būtu jāpieskata, lai bērni neieveltos ugunskurā vai citādi negūtu šādas traumas.

Reklāma
Reklāma


Slimnīcā atzīmē, ka viens no visizplatītākajiem traumu gūšanas veidiem ir saistīts ar pārvietošanās līdzekļiem - velosipēdiem, skūteriem, skeitbordiem un citiem. Protams, viens no iemesliem ir tas, ka netiek lietoti aizsargi, bet vēl viena lieta, kas arī pēdējās dienās ir kļuvusi aktuāla un dara mediķus bažīgus, ir, ka pieaugušie neatbilstoši pārvadā bērnus. "Mums ir skaidri noteikumi, kā bērnus pārvadāt automašīnā, taču ar citiem pārvietošanās līdzekļiem tas tā nav," skaidro slimnīcas pārstāve.


 

 Jau aptuveni mēnesi ir saasinājusies un ir it īpaši vērojama pēdējās dienās, ir dažādas caurejas un vemšanas, kuru cēlonis ir nepietiekama roku mazgāšana. 
 


Tādējādi, uzsēdinot bērnus uz bagāžniekiem, viņi var nopietni traumēt kājas, pēdas vai pirkstus. Tāpat arī bērni tiek pārvadāti ar elektriskajiem skūteriem, kur sadursmēs tieši bērni gūst smagākas traumas. Arī ar pārvietošanās līdzekļiem, kuri ir paredzēti bērniem, piemēram, koka skrejriteņiem jeb balansa velosipēdiem, attīstot ātrumu, braucot lejā no kalna, var gūt nopietnas traumas. "Esot ar bērnu uz jebkāda transporta līdzekļa, kas attīstīta ātrumu, viņu būtu jāpārvadā tikai atbilstoši noteikumiem, jo, piemēram, uz elektriskajiem skrejriteņiem bērnus pārvadāt ir aizliegts, bet uz velosipēdiem bērniem ir paredzēti sēdekļi un ir jālieto ķiveres, lai kritiena gadījumā pasargātu bērna galvu," norāda Zaldāte-Rozentāle.
 

Vēl viena aktualitāte, kas jau aptuveni mēnesi ir saasinājusies un ir it īpaši vērojama pēdējās dienās, ir dažādas caurejas un vemšanas, kuru cēlonis ir nepietiekama roku mazgāšana. Ja pandēmijas laikā tas tika piekopts daudz vairāk, tad šobrīd roku mazgāšana ir drīzāk nedaudz piemirsusies, atzīmē slimnīcā, norādot, ka karstā laikā rokas būtu jāmazgā pat biežāk.
 

Karstumā, protams, arī pārtikas svaigums ir tas par ko būtu īpaši jāpārliecinās, piekodina slimnīcā. Turklāt, ja pieaugušajiem caureja vai vemšana nesagādā īpašus riskus, tad bērniem tas ir īpaši būtiski, jo viņi var ātrāk atūdeņoties. Tāpēc slimnīcā aicina arī rūpīgi sekot līdzi roku mazgāšanai.


Tāpat arī vēl aizvien slimnīcā nonāk bērni, kuri ir apēduši dažādas lietas, kā, piemēram, zāles, ķīmiskas vielas vai sīkus priekšmetus. Protams, svētkos arī būtiski nepieļaut, lai bērni lieto alkoholu, turklāt arī personai, kas pieskata bērnu nevajadzētu būt stiprā alkohola reibumā.