Paplašina pulcēšanās iespējas gan privātos, gan publiskos pasākumos

Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, valdība šodien, 22. jūnijā, lēma mazināt noteiktos drošības pasākumus, paplašinot pulcēšanās iespējas gan privātos, gan publiskos pasākumos, kā arī pārskatot drošas pakalpojumu sniegšanas prasības komersantiem, portālu Jauns.lv informē Veselības ministrija.
Paplašina pulcēšanās iespējas gan privātos, gan publiskos pasākumos

FOTO: Shutterstock.com

Noteikumi paredz, ka saslimstības radītājiem samazinoties zem 100 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju 14 dienu laikā, būs iespējams pulcēties atbilstoši jau iepriekš noteiktajiem drošības līmeņiem – visdrošākajam (zaļais līmenis), vidējam (dzeltenais līmenis) un nedrošajam (sarkanais līmenis).

Visdrošākajā līmenī – visi pasākuma dalībnieki/apmeklētāji vakcinēti pret Covid-19 vai pārslimojuši un to var pierādīt ar Covid sertifikātu:

  • gan privātos, gan publiskos pasākumos dalībnieku/apmeklētāju skaita ierobežojumi nepastāv.

 

Vidējā līmenī  - pasākuma dalībnieki/apmeklētāji vakcinēti pret Covid -19 vai pārslimojuši un to var pierādīt ar Covid sertifikātu vai pirms pasākuma veikuši Covid testu un tas bijis negatīvs:

  • gan privātos, gan publiskos pasākumos iespējams pulcēties telpās līdz 500 cilvēkiem, ārpus telpām – līdz 1000 cilvēkiem. Pasākumos var piedalīties arī bērni līdz 12 gadu vecumam bez testa veikšanas.

Nedrošajā līmenī – privātas tikšanās, kur piedalās arī cilvēki, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, nav to pārslimojuši un nav arī testēti:

  • pulcēties telpās līdz 20 cilvēkiem, ārpus telpām līdz 50 cilvēkiem, neievērojot mājsaimniecību principu.
Reklāma
Reklāma

Vienlaikus kārtība paredz, ka gadījumā, ja būs vērojams straujš saslimstības ar Covid-19 pieaugums – par 20%, bet nepārsniedzot 120 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem -, var tikt lemts par papildus piesardzības un drošības pasākumu ieviešanu. Savukārt, saslimstībai pieaugot vēl straujāk, tiktu atjaunoti šobrīd spēkā esošie piesardzības un drošības pasākumi.  

 

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz arī izmaiņas drošas pakalpojumu sniegšanas prasībās atkarībā no riska pakāpes.

Turpmāk:

  • sporta norises vietās, saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās, kur ir augsts risks Covid-19 izplatībai (ir intensīva elpošana,  runāšana, dziedāšana vai fiziskās aktivitātes, ciešs kontakts starp apmeklētājiem, ģērbtuvju izmantošana, vai ir apgrūtināta iespēja nodrošināt distanci pakalpojuma specifikas dēļ) paredzēts, ka uz vienu apmeklētāju jānodrošina 15 kvadrātmetru platība;
  • objektos, kur ir vidējs risks infekcijas izplatībai (ir distancēšanās iespēja iezīmētās vietās, vai kur ir aktīva cilvēku plūsma un savstarpējais kontakts ir īslaicīgs, piemēram izstādēs, muzejos, reliģiskās darbības veikšanas vietās utml. jānodrošina 20 kvadrātmetru platība. Skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniegšanas vietā, noteikts, ka platībai jābūt 10 kvadrātmetriem uz personu. Samazinoties Covid-19 izplatības riskam, sabiedriskās ēdināšanas vietās pie galdiņa var atrasties lielāks cilvēks skaits, to samērojot ar iespējām cilvēkiem pulcēties;
  • tirdzniecības vietās jānodrošina 15 kvadrātmetrus uz vienu cilvēku.

Minētas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos stāsies spēkā pēc tam, kad tiks publicētas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tiek plānots, ka šīs izmaiņas, līdz ar citām, stāsies spēkā no rītdienas.