5 mēnešus vecam mazulim no Salaspils nepieciešama palīdzība actiņu saglabāšanai

Mazais Valters nāca pasaulē šī gada sākumā – 8. janvārī. Saviem vecākiem – Kristīnei un Jānim no Salaspils – Valters ir ļoti gribēts un gaidīts mazulis. Kad Valters piedzima, viss bija pilnīgā kārtībā, un, izrakstoties no dzemdību nama, ārsti nekādas problēmas bērniņam nekonstatēja.
Lai saglabātu acis kā orgānu un nebūtu jāliek protēzes, ir ļoti svarīgi veikt visas operācijas līdz gada vecumam.

FOTO: Publicitātes foto

Lai saglabātu acis kā orgānu un nebūtu jāliek protēzes, ir ļoti svarīgi veikt visas operācijas līdz gada vecumam.


Mājās Valteru apraudzīja ģimenes ārste un bija sajūsmā par simpātisko mazuli. Taču pēc pāris nedēļām Valteram pēkšņi sacēlās augsta temperatūra, kuru Kristīnei nekādi neizdevās pazemināt. Tā kā tas notika pirms brīvdienām, vecāki nekavējoties izsauca “ātros”, un mamma ar mazuli devās uz slimnīcu. Tur Valteram paņēma analīzes un uzlika sistēmas… Pārbiedētā Kristīne baidījās izlaist no rokām savu mazo dēliņu, kurš burtiski bija aptīts ar caurulītēm un plāksteriem. Slimnīcā viņi pavadīja divas nedēļas. Tagad vecāki domā, ka toreiz tas notika tādēļ, lai dotu viņiem iespēju laikus atklāt daudz svarīgāku un nopietnāku problēmu. Kārtējās apskates laikā ārste, pārbaudot mazajam Valteram acis, pateica Kristīnei, ka pēc viņas domām bērniņš esot neredzīgs. “Man sametās tumšs gar acīm, bija sajūta, ka zeme pazūd zem kājām,” ar šausmām atceras Kristīne.

 


Pārbaudot Valtera redzi, ārsti pateica, ka gadījums ir ļoti sarežģīts – bērnam tika konstatēta tīklenes atslāņošanās un citas nopietnas redzes patoloģijas. Izdarīt, diemžēl, neko neesot iespējams. Tēti slimnīcā neielaida karantīnas dēļ. “Mūsu nodaļa bija pirmajā stāvā, es redzēju Kristīni ar dēlu logā un vienlaicīgi runāju ar viņu pa telefonu, lai kaut nedaudz mazinātu šoku un parādītu, ka esmu līdzās. Pa divām stundām stāvēju zem logiem,” atceras Jānis. “Tajās dienās ārā bija mīnus 15,” piebilst Kristīne. 

 

Ziedojumu tālrunis 90006384 (1,42 eiro par zvanu) darbojas 5 mēnešus vecā Valtera Rimšas atbalstam līdz 22. jūnijam.


Vecāki atteicās ticēt ārstu spiedumam un ar bērnu oftalmologa palīdzību sāka meklēt iespējas, lai palīdzētu mazajam Valteram atgūt redzi. Tā kā Latvijā praktiski nav pieredzes šādu sarežģītu un retu gadījumu ārstēšanā, vecāki aizsūtīja Valtera dokumentus uz klīnikām Vācijā, Austrijā, Francijā, Izraēlā. Diemžēl, neviena no klīnikām ārstēt Valteru neuzņēmās. Pilnīgi nejauši Jānim internetā trāpījās žurnāla “Ieva” raksts par citu zēnu, kuru arī sauc Valters – viņam Latvijā tika noteikta diagnoze “absolūts aklums”, taču māmiņai izdevās atrast ķirurgu Krievijā, kurš, veicot veselu sēriju operāciju, tomēr spēja atgriezt zēnam redzi. Rakstā bija minēts arī ķirurga vārds – Oļegs Diskaļenko. Interneta meklētājs aizveda Jāni uz Sanktpēterburgas klīnisko slimnīcu, kur dakteris Diskaļenko vada acu mikroķiruģijas nodaļu. Viņš tiek uzskatīts par vienu no labākajiem bērnu oftalmologiem-mikroķirurgiem, ārsts no Dieva ar zelta rokām, kas dara brīnumus. Pēc palīdzības pie daktera Diskaļenko vēršas pacienti ne tikai no visas Krievijas, bet arī no citām valstīm. 

 


Tālāk viss gāja rati, it kā kāda neredzama roka virzītu Jāni un Kristīni šajā virzienā. Sanktpēterburgā dzīvojošie draugi palīdzēja noorganizēt steidzamu konsultāciju. Neraugoties uz garo rindu nodaļā, Valtera gadījums tika klasificēts kā neatliekams, un mazulis tika pierakstīts pie ārsta jau uz marta beigām. Konsulāta darbinieki Liepājā bez aizķeršanās noformēja vīzas, savukārt Pēterburgā mazuli nekavējoties izmeklēja vairāku ārstu komanda. Operāciju nozīmēja jau uz nākamo dienu – Valteram vajadzēja steidzami pazemināt acs iekšējo spiedienu, lai nepazaudētu acis. Operāciju un ārstēšanos Kristīne un Jānis apmaksāja, pateicoties vecāku atbalstam un naudai, kuru bija iekrājuši, gatavojoties bērniņa piedzimšanai. Neraugoties uz pārdzīvojumiem un smagajiem apstākļiem, to var nosaukt par laimīgu gadījumu, jo no šīs pirmās, īstajā brīdī veiktās operācijas, bija atkarīgs ļoti daudz. Toreiz ārstiem izdevās izglābt actiņas Valteram, taču, lai kaut daļēji atgrieztu mazulim redzi, priekšā vēl ir daudz kas darāms.  

Reklāma
Reklāma


Šobrīd Valteram atkal sāk paaugstināties acs iekšējais spiediens, tāpēc ir steidzami jāveic nākamās operācijas, lai rekonstruētu stiklķermeņus abām actiņām. Operācijas jau ir nozīmētas uz 22. un 29. jūniju. Abu operāciju cena ir līdz 4000 eiro. Valtera vecākiem tādas naudas nav, tāpēc labdarības fonds BeOpen ir atvēris mazulim speciālu ziedojumu kontu.  


Valtera gadījums ir ļoti rets, izredzes atjaunot redzi ir nelielas, taču tās ir! Lai saglabātu acis kā orgānu un nebūtu jāliek protēzes, ir ļoti svarīgi veikt visas operācijas līdz gada vecumam. Tagad vecāki saprot: ja Valters februārī nebūtu nonācis slimnīcā, diagnozi viņam noteiktu krietni vēlāk, un dārgais laiks būtu zaudēts. “Ārsts nedod mums nekādas prognozes. Ikdienā viņš redz daudz izmisušu vecāku, tāpēc negrib, lai mēs lolotu veltas cerības. Mums paskaidro, kas ir jādara šobrīd un kādi būs nākamie soļi. Mūsdienu medicīna ļoti strauji attīstās, un mēs ticam, ka tiks atrasta tehnoloģija, kas ļautu atgriezt Valteram redzi. Tagad ārsti darīs visu iespējamo, lai saglabātu actiņas ar iespēju redzēt.”


Pēterburgā vienā palātā ar Valteru bija puisēns ar tādu pašu diagnozi – pēc vairākām operācijām viņš jau ir sācis atšķirt gaismu un siluetus. Tas ļoti iedvesmo vecākus un sniedz viņiem spēku nezaudēt cerību.


Protams, tagad Kristīne jau ir saņēmusi sevi rokās, taču māmiņas sirds lūst no žēluma un mīlestības pret savu mazuli. Klīnikā viņa iepazinās ar citiem vecākiem, kas audzina tādus pašus bērnus un izjūt tādas pašas bailes un sāpes. Tas ļāva viņai saprast, ka viss vēl nav zaudēts.  


5 mēnešus vecais Valters ir ļoti pozitīvs un dzīvespriecīgs mazulis. Pagājušajā sestdienā vecāki viņu kristīja Salaspils baznīcā, un tagad Valteram ir savs sargeņģelis. Taču galvenais šobrīd ir saglabāt mazulim actiņas. 

 

Kā palīdzet Valteram?

Ziedojumu tālrunis 90006384 (1,42 eiro par zvanu) darbojas 5 mēnešus vecā Valtera Rimšas atbalstam līdz 22. jūnijam. Labdarības fonds BeOpen ir atvēris speciālu ziedojumu kontu, lai apmaksātu Valteram operāciju Sanktpēterburgas bērnu klīniskās slimnīcas acu mikroķirurģijas nodaļā. 


Labdarības fonds BeOpen
Reģistrācijas nr. 50008218201
Konta nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22
Ziedojuma mērķis:  Palīdzība Valteram Rimšam
No ziedojumiem netiek ieturēti procenti vai komisijas maksas.